Θα ξαναγίνει πράσινη η έρημος Σαχάρα;
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Posted by Youmagazine Staff
Το σχέδιο είναι οπωσδήποτε πολύ φιλόδοξο, αλλά οι εμπνευστές του πιστεύουν ότι είναι απολύτως εφικτό, να ξαναγίνει δηλαδή η έρημος Σαχάρα πράσινη.
ν
Η ΣΑΧΑΡΑ είναι η μεγαλύτερη έρημος στη γη, κάποτε όμως, πριν από 10.000 με 8.000 χρόνια, ήταν καταπράσινη. Πριν από 12.000 χρόνια περίπου, η ταλάντευση του άξονα της Γης σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες μετακίνησαν βορειότερα τους εποχιακούς μουσώνες της Αφρικής, προκαλώντας μεγάλες βροχοπτώσεις στη Σαχάρα. Το αποτέλεσμα ήταν το κατάξερο τοπίο να αποκτήσει βλάστηση με πλούσια πανίδα και να δημιουργηθούν λίμνες γύρω από τις οποίες αναπτύχθηκαν μεγάλοι οικισμοί.
Πριν όμως από 8.000 χρόνια, οι βροχές σταμάτησαν, οι λίμνες εξαφανίστηκαν και ο χώρος εγκαταλείφθηκε. Το γιατί, παραμένει άγνωστο.
Τώρα, ένα σχέδιο καλλιέργειας της ερήμου φιλοδοξεί να της δώσει την παλιά της μορφή.
Ο σκοπός του σχεδίου “Δάσος της Σαχάρας” (Sahara Forest Project) είναι να καλλιεργηθεί η έρημος και παράλληλα να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που έχουν να κάνουν με την πράσινη ανάπτυξη. Στοχεύει στη δημιουργία πηγών τροφής, νερού, ενέργειας και βιομάζας σε ερημικές περιοχές του πλανήτη.
Το 2050 θα υπάρχουν πάνω στη γη περίπου 9,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Ήδη σήμερα ο κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με τα τρόφιμα, το νερό και την ενεργειακή ασφάλεια, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, την απερήμωση και τη συρρίκνωση των δασών. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του σχεδίου “Δάσος της Σαχάρας” καμία από αυτές τις προκλήσεις δεν είναι χωρίς λύση.
Έτσι, ένα πιλοτικό πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει στο Κατάρ, με την κατασκευή ενός εργοστασίου έξω από τη Ντόχα, με τη σύμπραξη του Μάικλ Πόλιν της Εξερευνητικής Αρχιτεκτονικής (Exploration Architecture), του μηχανικού Μπιλ Βατς από την εταιρεία βιομηχανικού σχεδιασμού Μαξ Φόρνταμ (Max Fordham) που εδρεύει στο Λονδίνο και του νορβηγικού μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Μπελλόνα (Bellona Foundation).
Το εργοστάσιο, που καταλαμβάνει χώρο ενός εκταρίου, θα χρησιμοποιεί το φως του ήλιου και το νερό της θάλασσας για να παράγει τροφή, φρέσκο νερό και ενέργεια. Θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα ψύξης, μέσω του οποίου το νερό της θάλασσας, έχοντας αφαλατωθεί, θα εξατμίζεται για να δροσίζει το 600 τετραγωνικών μέτρων θερμοκήπιο, το οποίο είναι σχεδιασμένο να παράγει μέχρι τέσσερις τόνους σοδειάς το χρόνο.
Με επιπλέον εξάτμιση της άλμης, το εργοστάσιο θα παράγει θαλασσινό αλάτι αλλά και γύψο για οικοδομικές εργασίες. Με αυτό τον τρόπο οι αρχιτέκτονες θα έχουν στη διάθεσή τους οικοδομικό υλικό ώστε να επεκτείνουν το εργοστάσιο.
«Αντί να επικεντρωνόμαστε σε ένα μόνο στόχο, είδαμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να παράγουμε πόσιμο νερό καθώς και οικοδομικά υλικά, να προωθήσουμε την βιοποικιλότητα και να δημιουργήσουμε ιχθυοκαλλιέργειες και καλλιέργεια άλγης» λέει ο Πόλιν.
Έχοντας εξασφαλίσει 4 εκατομμύρια ευρώ από δύο εταιρείες παραγωγής λιπασμάτων, τη νορβηγική Yara International και την Qafco με έδρα το Κατάρ, το πιλοτικό σχέδιο θα είναι έτοιμο να μπει σε λειτουργία το Νοέμβριο του 2012.