Θαυματουργή θεραπεία των καρκινικών όγκων
ΙΑΤΡΙΚΑ
Posted by Youmagazine Staff
Μια πρωτοποριακή θεραπεία που ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, ωθεί τους καρκινικούς όγκους να αυτοκτονήσουν.
ν
ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ θεραπεία που ωθεί τα καρκινικά κύτταρα να αυτοκτονήσουν πρόκειται να φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση της επάρατης νόσου. Η θεραπεία, που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, θα είναι διαθέσιμη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Η ιατρική ανακάλυψη, που έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) στην Αυστραλία, προήλθε από την έρευνα για την αντιμετώπιση των θανάσιμων μορφών καρκίνου που παρουσιάζεται στα παιδιά, όπως είναι το νευροβλάστωμα.
Το νευροβλάστωμα είναι όγκοι που προέρχονται από τα κύτταρα του συμπαθητικού συστήματος και εντοπίζονται είτε στο επινεφρίδιο (ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται επάνω από τον σύστοιχο νεφρό), ή στα γάγγλια του συμπαθητικού συστήματος που βρίσκονται στην σπονδυλική στήλη (παρασπονδυλικά γάγγλια). Σε ορισμένες περιπτώσεις το νευροβλάστωμα εντοπίζεται και σε περιοχές εκτός της κοιλιακής χώρας, όπως είναι ο θώρακας , ο τράχηλος κλπ.
Από τη νόσο προσβάλλονται παιδιά ηλικίας κάτω των 5 χρόνων και ειδικότερα όταν η ηλικία είναι μεγαλύτερη του έτους, η δε παρουσία μεταστάσεων στα οστά και στον μυελό των οστών δεν είναι σπάνια. Στα περισσότερα παιδιά υπάρχει στα ούρα αυξημένη συγκέντρωση ορισμένων ουσιών που ονομάζονται κατεχολαμίνες, όπως είναι το VMA των ούρων.
Η θεραπεία των παιδιών με νευροβλάστωμα εξαρτάται από την ηλικία και το στάδιο της νόσου. Συχνά χρησιμοποιείται χημειοθεραπεία και χειρουργική εξαίρεση του όγκου.
Σε παιδιά με παρουσία μεταστάσεων, η πρόγνωση είναι πολύ επιφυλακτική. Σε ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις επιλέγεται αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών ή περιφερικών κυττάρων του παιδιού.
Αντίθετα παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους θεραπεύονται πλήρως ακόμη και χωρίς ειδική αγωγή.
ν
Κατάρρευση των καρκινικών όγκων
Όπως αναφέρει το περιοδικό Cancer Research, το νέο φάρμακο, στο οποίο έδωσαν την ονομασία TR100, επιτίθεται στην τροπομυοσίνη, μια μυϊκή πρωτεΐνη η οποία αποτελεί ένα από τα δομικά στοιχεία των κυττάρων του καρκίνου. Αποτέλεσμα, η κατάρρευση του όγκου.
«Συμβαίνει όπως με την κατάρρευση ενός κτιρίου που βλέπουμε στην τηλεόραση, το οποίο έχουν υπονομεύσει με δυναμίτη» αναφέρει ο ερευνητής Peter Gunning, καθηγητής στην ιατρική σχολή UNSW Medicine της Αυστραλίας.
«Το φάρμακό μας προκαλεί την κατάρρευση της δομής του καρκινικού κυττάρου, και αυτό συμβαίνει σχετικά γρήγορα» λέει ο καθηγητής.
Άλλες χημειοθεραπείες καταστέλλουν τα γονίδια στα καρκινικά κύτταρα ή προλαμβάνουν τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων σε δύο ή σταματούν την αναπαραγωγή των κυττάρων (μίτωση), χτυπώντας επιτυχημένα τα κύτταρα που αναπαράγονται γρήγορα. Όμως αυτά τα φάρμακα δημιουργούν βλάβες και στα υγιή κύτταρα.
«Η θεραπεία που έχουμε αναπτύξει αφήνει άθικτη τη δομή του κυττάρου και το προκαλεί να αυτοκτονήσει» επισημαίνει ο καθηγητής Gunning.
Προηγούμενες προσπάθειες επίθεσης στη δομική ύλη των κυττάρων του καρκίνου έχουν αποτύχει, επειδή τα δομικά υλικά των κυττάρων που επλήγησαν από τα φάρμακα ήταν τα ίδια δομικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για να κρατήσουν υγιείς τους μυς του σώματος, όπως η καρδιά.
«Είναι μια καλή ιδέα, γιατί λύνει το πρόβλημα του θανάτου του ασθενούς, καθώς και του καρκίνου» λέει ο καθηγητής Gunning. Αυτή τη στιγμή πέντε υποψήφια φάρμακα δοκιμάζεται σε ζώα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να καθοριστεί εάν προκαλούν τοξικότητα και σε ποιες περιπτώσεις.
Το νέο φάρμακο θα χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες χημειοθεραπείες.
Οι ερευνητές ελπίζουν να δοκιμάσουν το φάρμακο το 2015 σε μια δωδεκάδα παιδιών υψηλού κινδύνου που πάσχουν από νευροβλάστωμα, αν και χρειάζονται εκατομμύρια δολάρια για την επίτευξη αυτού του σκοπού.
“Αναπόφευκτα θα έχει παρενέργειες» λέει ο καθηγητής Gunning, «αλλά λύσαμε το πρόβλημα προσβολής της καρδιάς».
Η έρευνα μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Παιδί & Καρκίνος, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας.
ν
Η μικρή Ζωή Εμίν με τους γονείς της Έριν και Άισον. Η Ζόι έχει μόλις ολοκληρώσει μια εξαντλητική χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπείες που διατηρούν τον καρκίνο της σε ύφεση. Image: Supplied
ν
Η Ζωή Εμίν διαγνώστηκε ότι πάσχει από νευροβλάστωμα, μια επιθετική μορφή καρκίνου, στο στομάχι της, όταν ήταν 14 μηνών.
Έχει μόλις ολοκληρώσει μια εξαντλητική χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπείες που διατηρούν τον καρκίνο της σε ύφεση.
Το ποσοστό επιβίωσης από το νευροβλάστωμα είναι μόλις 40 τοις εκατό σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και η μητέρα της Ζωής, Άλισον περιγράφει την προοπτική της νέας θεραπείας ως κάτι απίστευτο.
Σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί η μικρή Ζωή, η τοπική κοινότητα γύρω από το αγρόκτημα της οικογένειας Εμίν στο Γιορκ της Δυτικής Αυστραλίας, συγκέντρωσε 130.000 δολάρια για την έρευνα σχετικά με το νέο φάρμακο για τον καρκίνο.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Προγράμματος Παιδί & Καρκίνος, Peter Neilson, που χρηματοδοτεί την έρευνα, λέει: «Αυτή η έρευνα ανοίγει μια πόρτα σε κάτι που η φαρμακευτική βιομηχανία και η πλειοψηφία των επιστημόνων έχει εγκαταλείψει εδώ και 25 χρόνια».
ν