Η αληθινή μορφή του Ιησού (και δεν είναι selfie)
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Posted by Youmagazine Staff
Ισπανοί αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν μια από τις πρώτες εικόνες του Ιησού, σε μυστηριώδη υπόγειο τάφο στο Κάιρο.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η εικόνα αυτή είναι μια από τις αρχαιότερες απεικονίσεις του Ιησού στην Αίγυπτο. Photo: University of Barcelona. Πηγή: Supplied
ν
ΣΙΓΟΥΡΑ πρόκειται για θαύμα! Λίγο μετά το Πάσχα, μια ομάδα αρχαιολόγων έπεσε πάνω σε μια ανακάλυψη που ούτε λίγο ούτε πολύ δείχνει τον Ιησού έτσι όπως πρέπει να ήταν στην πραγματικότητα: ένας αγένειος νεαρός άνδρας με κοντά, μαύρα σγουρά μαλλιά και ύφος λογίου ή δασκάλου.
Η τοιχογραφία βρέθηκε μέσα σε ένα μυστηριώδες υπόγειο ταφικό συγκρότημα το οποίο οι ειδικοί τοποθετούν μεταξύ του 6ου και 7ου αιώνα. Το συγκρότημα βρίσκεται στην αρχαία αιγυπτιακή πόλη της Οξυρρύγχου, περίπου 100 μίλια νότια του Καΐρου, η δε εικόνα δείχνει έναν νεαρό άνδρα με σγουρά μαλλιά, ντυμένο με κοντό χιτώνα και περικνημίδες κατά τα ρωμαϊκά πρότυπα. Ο άνδρας έχει υψωμένο το δεξί χέρι σαν να ευλογεί. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει άλως (φωτοστέφανο) γύρω από το κεφάλι του.
Ο επικεφαλής της έρευνας αιγυπτιολόγος Γιοσέπ Πάδρο πιστεύει ότι αυτή είναι μια από τις πρώιμες απεικονίσεις του Ιησού την οποία φιλοτέχνησαν οι Κόπτες, οι πρώτοι χριστιανοί της Αιγύπτου.
Εάν η υπόθεση αυτή ευσταθεί, και με δεδομένο ότι η κοπτική Εκκλησία ιδρύθηκε από τον απόστολο Μάρκο το 42 μ.Χ., ο εικονογράφος που φιλοτέχνησε την εικόνα θα είχε πληροφορίες από πρώτο χέρι για το πώς ήταν εμφανισιακά ο Ιησούς. Τα μακριά μαλλιά, η γενειάδα, το μουστάκι και το βλοσυρό ύφος των βυζαντινών εικόνων, ή τα μακριά ξανθά μαλλιά και τα γαλανά μάτια της δυτικής εικονογραφίας είναι μεταγενέστερες προσθήκες προερχόμενες από τη φαντασία και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει αποδειχθεί ότι η εικόνα έγινε από Κόπτες, ούτε έχει επαληθευτεί η αυθεντικότητά της.
ν
Η εικόνα, που έχει καλυφθεί με γάζες για να προστατευθεί από τον ήλιο, δείχνει έναν νεαρό άνδρα με σγουρά μαλλιά και κοντό χιτώνα, να έχει υψωμένο το δεξί χέρι, σαν να ευλογεί. Photo: University of Barcelona. Πηγή: Supplied
ν
Ο Γιοσέπ Πάδρο ανασκάπτει την περιοχή εδώ και 20 χρόνια, επικεφαλής μιας ομάδας αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, από την Αιγυπτιολογική Εταιρεία της Καταλονίας και από το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ.
Για να φτάσει στον υπόγειο θάλαμο με την τοιχογραφία, η ομάδα των αρχαιολόγων απομάκρυνε πάνω από 45 τόνους πέτρας. Ο θάλαμος, που βρίσκεται σε βάθος 12 μέτρων, είναι τετράγωνος με μήκος πλευρών 26 μέτρα.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι παλιά στο μέρος αυτό υπήρχε ναός του Όσιρη, καθώς η Οξύρυγχος είναι γνωστή για τη λατρεία του κυρίου του Κάτω Κόσμου.
Να σημειωθεί ότι το υπόγειο ταφικό συγκρότημα βρίσκεται στο μέσον της διαδρομής που ενώνει το Νείλο με το Οσίρειον, το μεγάλο ναό που ήταν αφιερωμένος στο θεό των νεκρών. Στο δρόμο αυτόν γινόταν η λιτανεία με τις ιερές εικόνες του Όσιρη, της Ίσιδας και του γιου τους του Ώρου.
ν
Άποψη του μυστηριώδους υπόγειου ταφικού θαλάμου με την τοιχογραφία του 6ου αιώνα μ.Χ. Photo: University of Barcelona. Πηγή: Supplied
ν