Μάλλον θα ζήσετε παραπάνω, αλλά θα έχετε χρήματα;

Κατηγορία Μακροβιοτική

ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Αν νομίζετε ότι θα ζήσετε μέχρι τα 75, μάλλον θα ζήσετε κάποια χρόνια παραπάνω. Αλλά θα έχετε αρκετά χρήματα;

Image credit: Pixabay20

ν

ΜΙΑ ΝΕΑ αμερικανική μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι –παρ’ ότι εύχονται ο ένας στον άλλο να τα εκατοστίσουν– στην πραγματικότητα έχουν την τάση να υποεκτιμούν πόσο θα ζήσουν οι ίδιοι και, όταν ερωτώνται σχετικά, συνήθως προβλέπουν λανθασμένα (όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων) ότι θα ζήσουν λιγότερο απ’ ό,τι ζουν πραγματικά.

Πράγματι, στη δεκαετία του ’50 υπήρχε ένας Έλληνας ο οποίος ήταν ευκατάστατος και ο οποίος νόμιζε ότι θα έφτανε το πολύ μέχρι τα εβδομήντα. Υπολόγισε, λοιπόν, πόσα χρήματα μπορούσε να δαπανά κάθε χρόνο για μια καλή ζωή μέχρι αυτή την ηλικία. Όταν όμως έγινε εβδομήντα ετών ανακάλυψε έκπληκτος ότι ο μεν ίδιος δεν είχε πεθάνει, η δε περιουσία του δεν υπήρχε πια, γιατί την είχε σπαταλήσει. Τελικά έζησε μέχρι τα ογδόντα, μέσα στην ένδεια και τη φτώχεια, καθώς τα χρήματα είχαν τελειώσει.

Οι Αμερικανοί έκαναν πρόσφατα μια παρόμοια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Washington Post, Η έρευνα, που έγινε από τον Μπένζαμιν Χάρις του Ινστιτούτου Brookings και την Κάθριν Άμπραχαμ του Πανεπιστημίου Μέριλαντ, παρακολούθησε 26.000 Αμερικανούς άνω των 50 ετών, οι οποίοι είχαν ερωτηθεί το 1992 αν πίστευαν ότι θα φθάσουν στην ηλικία των 75 ετών και ποια πιθανότητα έδιναν σε αυτό π.χ. 10%, 50% ή 99%;

Τώρα, 23 χρόνια μετά, οι ερευνητές έψαξαν να δουν πόσο μέσα είχαν πέσει στις προβλέψεις τους οι απαντήσεις που είχαν δοθεί τότε. Η γενική διαπίστωση είναι ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά από ό,τι νόμιζαν οι περισσότεροι.

Έτσι, ενώ το 1992 το 7% είχαν πιστέψει πως θα είχαν πεθάνει μέχρι να γίνουν 75 ετών δίνοντας μηδενική πιθανότητα να ξεπεράσουν αυτή την ηλικία, στην πραγματικότητα σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους άκρως απαισιόδοξους έζησαν πάνω από τα 75 τους. Μεταξύ όσων έδιναν πιθανότητα 50% να «πιάσουν» τα 75, το 75% γιόρτασαν τα 75ά γενέθλιά τους.

Διαπιστώθηκε επίσης μια σχέση ανάμεσα στο πόσο οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα ζήσουν και στο πόσο ζουν πραγματικά, αλλά κυρίως για τους πιο αισιόδοξους. Έτσι, όσοι έδιναν το 1992 ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες να ξεπεράσουν τα 75 τους, ήταν πολύ πιθανότερο πράγματι να ζήσουν τόσο.

Όμως, το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μια «ψαλίδα» ανάμεσα στην προσδοκώμενη και στην πραγματική διάρκεια της ζωής, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τους πιο απαισιόδοξους. Οι άνθρωποι, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπερτιμούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στη ζωή και έτσι, αναπόφευκτα, υποτιμούν την πιθανότητα να ζήσουν περισσότερα χρόνια.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι σύγχρονες κοινωνίες ίσως έχουν αποκτήσει υπερβολικές φοβίες θανάτου από διάφορες πιθανές αιτίες – από τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και τον καρκίνο έως τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τον ιό Έμπολα. Έτσι, υποτιμούν έναν άλλο αφανή κίνδυνο: να ζήσουν περισσότερο σε σημείο που να μην τους φθάνουν οι αποταμιεύσεις που έχουν κάνει στην προηγούμενη ζωή τους.

Καθώς τα ασφαλιστικά συστήματα και οι συντάξεις σε πολλές χώρες βρίσκονται υπό πίεση και αναπροσαρμογή προς τα κάτω, ενώ παράλληλα το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται προς τα επάνω, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να βασίζονται πλέον λιγότερο στη σύνταξη και περισσότερο  στις αποταμιεύσεις που έχουν κάνει στη διάρκεια της ζωής για να μπορέσουν να «περάσουν καλά» κατά την τρίτη ηλικία. Και ενώ όλοι κατά βάθος θέλουν να ζήσουν παραπάνω, ανακύπτει το ερώτημα κατά πόσο τα οικονομικά τους θα τους επιτρέψουν μια άνετη ζωή έως τα βαθιά γεράματα.
ν

 


Translate this post