Νέα πνευμονική βαλβίδα
ΙΑΤΡΙΚΑ
Youmagazine Newsroom
Νέα εποχή στην καρδιοχειρουργική και συγκεκριμένα στον τομέα της διαδερμικής αλλαγής (χωρίς χειρουργείο) καρδιακών βαλβίδων, ανοίγει η δημιουργία μιας νέας βαλβίδας η οποία θα αντικαθιστά την πνευμονική!
v
Η ΝΕΑ ΚΑΡΔΙΑΚΗ βαλβίδα, που ονομάζεται “ Venous Valve ”, είναι βιοπροσθετικό προϊόν και αναμένεται να βελτιώσει ποιοτικά την ζωή όσων έχουν χειρουργηθεί για τετραλογία Fallot ή για άλλες συγγενείς καρδιοπάθειες, όπου έχει γίνει χειρουργική παρέμβαση στην πνευμονική βαλβίδα.
«Η νέα βαλβίδα ανοίγει πράγματι μια νέα εποχή στον τομέα της διακαθετηριακής αλλαγής καρδιακών βαλβίδων και αναμένεται να είναι κατάλληλη για περίπου το 60% των χειρουργημένων στην πνευμονική βαλβίδα ασθενών, έναντι του 20% για τους οποίους ήταν κατάλληλες οι διαδερμικές βαλβίδες της προηγούμενης γενιάς» τονίζει η Παιδοκαρδιολόγος και Καρδιολόγος Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων κ. Αφροδίτη Τζίφα.
v
Τετραλογία Fallot
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία περίπου ένα στα εκατό νεογνά γεννιούνται με συγγενή καρδιοπάθεια και εξ αυτών το 7% πάσχει από τη νόσο τετραλογία Fallot. Στη νόσο αυτή συνυπάρχουν στένωση της πνευμονικής βαλβίδα καθώς και μία ενδοκαρδιακή επικοινωνία («τρύπα»), η οποία λέγεται μεσοκοιλιακή επικοινωνία.
v
H Παιδοκαρδιολόγος και Καρδιολόγος Συγγενών Καρδιοπαθειών
Ενηλίκων Αφροδίτη Τζίφα. Image: Supplied
v
Κατά την διόρθωση της τετραλογίας Fallot η πνευμονική βαλβίδα συχνά πρέπει να διανοιχθεί. Η διάνοιξη όμως διαταράσσει την αρχιτεκτονική της βαλβίδας με αποτέλεσμα να προκαλείται βαλβιδική «ανεπάρκεια», δηλαδή διαφυγή αίματος προς το δεξιό διαμέρισμα της καρδιάς (την δεξιά κοιλία) Η παλινδρόμηση αίματος προς τα πίσω προκαλεί διάταση της δεξιάς κοιλίας με επακόλουθη καρδιομεγαλία. Για το λόγο αυτό μελλοντικά ο ασθενής πρέπει να προχωρήσει στην αντικατάσταση της βαλβίδας με άλλη στεγανή. Αυτό μέχρι σήμερα γινόταν και γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις με επαναληπτικό ανοιχτό χειρουργείο καρδιάς.
«Σήμερα σε πολλές περιπτώσεις το ανοικτό χειρουργείο καρδιάς μπορεί να αποφευχθεί με την διακαθετηριακή αντικατάσταση της πνευμονικής βαλβίδας», αναφέρει η κ. Τζίφα.
Η μέθοδος της διαδερμικής αντικατάστασης (χωρίς χειρουργείο) εφαρμόζεται με επιτυχία την τελευταία 15ετία. Μέχρι τώρα έχουν τοποθετηθεί περισσότερες από 7.000 διαδερμικές βαλβίδες πνευμονικής ανά τον κόσμο με απλό καρδιακό καθετηριασμό.
Παρά το γεγονός αυτό, μόνο το 15-20% από αυτούς που είχαν υποβληθεί ήδη σε κάποια διορθωτική εγχείρηση στην παιδική ηλικία, μπορούν να αντικαταστήσουν την ελαττωματική πνευμονική βαλβίδα τους με διαδερμική. Κι αυτό γιατί η φυσική πνευμονική βαλβίδα του ασθενούς διατείνεται με την πάροδο του χρόνου σημαντικά και η διάμετρός της είναι μεγαλύτερη από τις υπάρχουσες διαδερμικές βαλβίδες, οι οποίες φτάνουν σε μέγεθος μέχρι 2,6 εκατοστά.
«Για το λόγο αυτό», εξηγεί η κ. Τζίφα, «σχεδιάστηκε μια νέα καρδιακή βαλβίδα προς αντικατάσταση της πνευμονικής βαλβίδας σε ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί για τετραλογία Fallot ή για άλλη καρδιοπάθεια, από την οποία έχει υποστεί βλάβη η πνευμονική βαλβίδα».
Η νέα βαλβίδα που ονομάζεται “ Venous Valve” θα δοκιμαστεί σε νέα ευρωπαϊκή κλινική μελέτη και αναμένεται να είναι κατάλληλη για περίπου το 60% χειρουργημένων στην πνευμονική βαλβίδα ασθενών.
Η παραμονή σοβαρής ανεπάρκειας της πνευμονικής βαλβίδας θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια και σοβαρές αρρυθμίες, ως εκ τούτου η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των ασθενών αυτών είναι καθοριστικής σημασίας.