Δείτε πώς ζωντανεύουν οι φιγούρες στα αρχαία ελληνικά αγγεία, χάρη στην τεχνολογία του 21ου αιώνα.
Η πρωτότυπη ιδέα των κινουμένων σχεδίων από ελληνικά αγγεία δίνει μια νέα διάσταση στη μελέτη των κλασικών πολιτισμών. Πηγή: Youtube v
«ΟΠΛΙΤΕΣ! Οι Έλληνες στον πόλεμο». Έτσι ονομάζεται το βιντεοκλίπ με τα κινούμενα σχέδια που δημιουργήθηκε για την έκθεση “Every Soldier has a Story”, που φιλοξενείται στο Μουσείο Ελληνικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ στη Βρετανία.
Όπως αναφέρει το εισαγωγικό σημείωμα του καταλόγου της έκθεσης: «Κάθε σπουδαστής της ιστορίας αισθάνεται εντυπωσιασμένος από τα επιτεύγματα των Ελλήνων στη στρατηγική, στη μηχανική ή στην τέχνη. Ακόμη κι αυτός που βαριέται σε μια κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων, θα ξυπνήσει μόλις ο ομιλητής αρχίσει να προβάλει στην οθόνη διαφάνειες με τα μεγαλουργήματα της κλασικής Ελλάδας.
Τώρα, χάρη σε μια νέα τεχνική, οι δεξιοτεχνικά σχεδιασμένες –πλην άψυχες– φιγούρες στα αρχαία ελληνικά αγγεία ζωντανεύουν και κινούνται, πράγμα που μας επιτρέπει να δούμε τον κόσμο των Ελλήνων και να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο δούλεψε ο καλλιτέχνης».
Τα κινούμενα σχέδια που θα παρακολουθήσετε, δημιουργήθηκαν από τον οργανισμό “Panoply” και τον Στηβ K. Σάιμονς με τη βοήθεια της δρος Σόνια Νέβιν, η οποία έκανε τα σχέδια προκειμένου οι μορφές πάνω στα αγγεία ν’ αποκτήσουν ζωή.
Το βίντεο που θα παρακολουθήσετε περιγράφει μια μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τρώων. Πριν μπουν στη μάχη, οι Έλληνες οπλίτες συμβουλεύονται τον μάντη Κάλχα, ο οποίος, εξετάζοντας τα εντόσθια του ζώου που θυσιάστηκε, αποφαίνεται ότι οι οιωνοί είναι ευνοϊκοί. v