Αρμένιοι: 100 χρόνια μετά τη Γενοκτονία (pictorial)
ΙΣΤΟΡΙΑ/PICTORIAL
Posted by Youmagazine Staff
1915-2015: Φόρος τιμής στο έθνος των Αρμενίων και στη γενοκτονία που υπέστη από τους Τούρκους. Εκδηλώσεις μνήμης για την 100η επέτειο.
Οι Αρμένιοι κατάγονται από τους αρχαίους Χουρρίτες οι οποίοι από την 3η χιλιετία π.Χ. δημιούργησαν αξιόλογους πολιτισμούς στα υψίπεδα που περιβάλλουν το Αραράτ, πάνω στο οποίο, σύμφωνα με την ιουδαϊκή και χριστιανική πίστη, προσάραξε η Κιβωτός του Νώε μετά τον Κατακλυσμό. Image: Supplied
ν
Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των Αρμενίων είναι από τα πιο στυγερά μαζικά εγκλήματα στην παγκόσμια ιστορία. Διεπράχθη από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, περίοδο κατά την οποία η οθωμανική αυτοκρατορία βρισκόταν στο τέλος της.
Η κύρια ευθύνη για τις εκτεταμένες σφαγές των Αρμενίων πολιτών στα εδάφη της Τουρκίας αποδίδεται στο κίνημα των Νεότουρκων που ήθελαν μια «καθαρή» Τουρκία. Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν.
Η βιαιότητα των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού αποτυπώθηκε, μεταξύ άλλων, στο βιβλίο της τότε δημοσιογράφου (τώρα πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη) Σαμάνθας Πάουερ, στο βιβλίο της A Problem From Hell (Ένα πρόβλημα από την κόλαση):
«Τον Ιανουάριο του 1915, όπως ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, ο υπουργός Εσωτερικών της οθωμανικής αυτοκρατορίας Μεχμέτ Ταλαάτ πασάς είπε ότι δεν υπήρχε χώρος για τους χριστιανούς στην Τουρκία και τους υποστηρικτές τους και ότι θα πρέπει να τους εκκαθαρίσουν. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η Τουρκία είχε ολοκληρώσει τον αφοπλισμό των Αρμενίων που υπηρετούσαν στον οθωμανικό στρατό. Στις 25 Απριλίου 1915, την ημέρα που οι Σύμμαχοι εισέβαλαν στην Τουρκία, ο Ταλαάτ πασάς διέταξε τη σύλληψη και εκτέλεση των περίπου 250 κορυφαίων Αρμενίων διανοουμένων στην Κωνσταντινούπολη.
»Σε καθεμιά από τις έξι ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, οι Αρμένιοι προύχοντες είχαν την ίδια τύχη. Στις αγροτικές περιοχές, οι άρρενες Αρμένιοι στρατολογήθηκαν ως υποζύγια για να μεταφέρουν τουρκικές προμήθειες προς το μέτωπο. Αλλά ακόμη και αυτό θεωρήθηκε πολύ αξιοπρεπής εργασία για τους χριστιανούς και τους εκτέλεσαν. Οι εκκλησίες τους βεβηλώθηκαν. Αρμενικά σχολεία έκλεισαν και όσοι εκπαιδευτικοί αρνήθηκαν να ασπαστούν το Ισλάμ σκοτώθηκαν.
»Σε όλη την Ανατολία, οι αρχές εξέδωσαν εντολές απέλασης για τους Αρμένιους και τους έστειλαν σε πορείες θανάτου να μετεγκατασταθούν σε στρατόπεδα που τάχα είχαν ετοιμαστεί στις ερήμους της Συρίας. Στην πραγματικότητα, οι τουρκικές αρχές γνώριζαν ότι δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις. Σε αυτές τις πορείες θανάτου το ήμισυ των Αρμενίων έχασαν τη ζωή τους στο δρόμο. “Στέλνοντας όσους έχουν απομείνει στους τόπους εξορίας τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εξασφαλίζουμε την αιώνια ανάπαυσή τους”, έγραψε ο Ταλαάτ πασάς».
v
Αρμένιοι άμαχοι οδηγούνται από ένοπλους Οθωμανούς στρατιώτες, περνώντας μέσα από το Χαρπούτ (Kharpert), σε μια φυλακή στην κοντινή Μεζιρέχ (Mezireh) σημερινή Ελαζίκ (Elazig), Απρίλιος 1915. Πηγή: Wikimedia Commons
v
Συνολικά, εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 1.500.000 Αρμένιοι κατά τη διάρκεια των εκκαθαριστικών αυτών επιχειρήσεων. Η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τις γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών, όπως των Ελλήνων και των Ασσυρίων (Νεστοριανών χριστιανών). Η Τουρκία αρνείται μέχρι σήμερα να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία.
Με τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918, ο Ταλαάτ πασάς μαζί με τους άλλους δύο ηγέτες των Νεότουρκων, Εμβέρ πασά και Κεμάλ πασά, διέφυγαν στη Γερμανία. Τρία χρόνια αργότερα, το 1921, ο Ταλαάτ θα δολοφονηθεί από τον Αρμένιο φυγά Τεϋλιριάν.
ν
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ
v
Η Αρμενία είναι ένα μικρό ορεινό κράτος στις νότιες υπώρειες του Καυκάσου
Συνορεύει στα δυτικά με την Τουρκία, στα βόρεια με τη Γεωργία, ανατολικά με το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν στα νότια. (Μοναστήρι Noravank. Photo: Grigory Gusev. Πηγή: Flickr)
v
Το Μουσείο της Επανάστασης (1960)
Πριν από την ανεξαρτησία τους το 1991, οι Αρμένιοι ζούσαν υπό οθωμανική και ρωσική κυριαρχία. Η χώρα ήταν μέλος της Σοβιετικής Ένωσης. Εδώ το Μουσείο της Επανάστασης στην πρωτεύουσα Γιερεβάν. (Πηγή: Arara Tour)
v
Η Μητέρα Αρμενία
Το άγαλμα της Μητέρας Αρμενίας στην πρωτεύουσα Γιερεβάν, με φανερά τα σημάδια του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, συμβολίζει την ειρήνη μέσω της ισχύος, που είναι το δόγμα του σημερινού αρμενικού κράτους. (Photo: Young Shanahan. Πηγή: Flickr)
ν
Χορευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Ημέρας του Συντάγματος, στο Γιερεβάν
Στις 5 Ιουλίου 1915 με δημοψήφισμα ο αρμενικός λαός ενέκρινε το Σύνταγμα της Αρμενικής Δημοκρατίας. Στο άρθρο 117, το Σύνταγμα ορίζει την ημερομηνία της 5ης Ιουλίου να εορτάζεται ως Ημέρα του Συντάγματος στην Αρμενία. (Photo: Scout Tufankjian)
ν
Γιορτή Κρασιού στο Αρένι, στα νότια της Δημοκρατίας της Αρμενίας
Στο Αρένι (αρχ. Άρπα) βρέθηκαν το 2007 μέσα σε σπήλαια ταφικά απομεινάρια της Χαλκολιθικής περιόδου ( 5000-4000 π.Χ.). (Photo: Scout Tufankjian)
ν
Η Αρμενία έχει διαμάχες με κάποιους από τους γείτονές της
Η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελεί εστία διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. (Photo: AFP / Karen Minasyan)
ν
Η Αρμενία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε επισήμως το χριστιανισμό το 301 μ.Χ.
Το Βασίλειο της Αρμενίας ήταν το πρώτο κράτος που υιοθέτησε το χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία στις αρχές του 4ου αιώνα (η παράδοση αναφέρει ως ημερομηνία το έτος 301). (Photo: Shaun Dunphy. Πηγή: Flickr)
ν
Η Αρμενία έχει μερικές από τις πιο όμορφες εκκλησίες στον κόσμο
Η σύγχρονη Δημοκρατία της Αρμενίας είναι κατά το σύνταγμά της κοσμικό κράτος, αν και η χριστιανική πίστη παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την αυτοσυνείδηση του αρμενικού λαού. (Πηγή: Flickr)
ν
Ένα αρχαίο μοναστήρι λαξευμένο στο βράχο
Η Μονή Γκεγκχάρντ είναι ένα ιστορικό πέτρινο μοναστήρι που βρίσκεται ακριβώς έξω από το Goght. Αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είναι μια εύκολη ημερήσια εκδρομή από το Γιερεβάν. (Photo: Oleg Sidorenko. Πηγή: Flickr)
ν
Η Αρμενία είναι επίσης και ένα σύγχρονο κράτος
Το σιντριβάνι μπροστά από το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας στο Γιερεβάν. Τα βράδια οι πίδακες νερού «χορεύουν» υπό τους ήχους μουσικής. Το θέαμα κατευθύνεται από υπολογιστές. (Photo: Andrew Selkirk)
ν
Το Μνημείο της Γενοκτονίας
Στις παρυφές του Γιερεβάν είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της χώρας, το Μνημείο της Γενοκτονίας. Είναι αφιερωμένο στη μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων οι οποίοι σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους το 1915.
ν
Η αρμένικη εκκλησία στην Αθήνα
Η αρμένικη εκκλησία στην Αθήνα βρίσκεται στον αριθμό 10 της οδού Κριεζή, κάθετος της Σαρρή, μεταξύ Ψυρρή και Πλατείας Κουμουνδούρου.
ν