ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Posted by Youmagazine Staff
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια νεκρόπολη 3.400 ετών στο χώρο του λατομείου Τζεμπέλ ελ-Σιλσίλα κοντά στο Φράγμα του Ασουάν.
Τζεμπέλ ελ-Σιλσίλα, η περιοχή του λατομείου βόρεια του Ασουάν. Photo: Gebel el Silsila Project 2016. Πηγή: Supplied
v
ΜΕΤΑ τους δύο κρυμμένους θαλάμους στον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών, μια άλλη ανακάλυψη ήρθε να προστεθεί στην πλούσια ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου. Πρόκειται για μια νεκρόπολη, βόρεια του Ασουάν, που ανήκει σε μια περίοδο γνωστή ως Νέο Βασίλειο (1550-1070 π.Χ.).
Την περίοδο αυτή, η Αίγυπτος –υπό τους φαραώ της 18ης, 19ης και 20ής Δυναστείας– έφτασε στο απόγειο της δύναμης και του πλούτου της. Το Νέο Βασίλειο, εγκαινιάστηκε με την εκδίωξη των Υκσώς, ενός μυστηριώδους λαού που είχε εγκατασταθεί στην Κάτω Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια του Μέσου Βασιλείου και είχε καταλάβει την εξουσία στην περιοχή του Δέλτα γύρω στο 1640 π.Χ. Αμέσως μετά την εκδίωξη των Υκσώς το 1550 π.Χ., η Αίγυπτος ακολούθησε μια επιθετική και επεκτατική πολιτική, δημιουργώντας μια αυτοκρατορία αποτελούμενη από υποτελή κράτη, που ξεπερνούσε σε έκταση εκείνη των Χετταίων.
Την περίοδο αυτή κυβέρνησαν τη χώρα γνωστά ιστορικά πρόσωπα όπως ο Ακενατόν, η Νεφερτίτη, ο Αμένωφις Γ΄, ο Τουταγχαμών, η Χατσεψούτ, ο Ραμσής Β΄, ο Σέτι Α΄, ο Ραμσής Γ΄, η Νεφερτάρι, ο Τούθμωσις Γ΄ κ.ά.
Η ανακάλυψη της νεκρόπολης, που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα από το Υπουργείο Αρχαιοτήτων, έγινε σε ένα από τα λατομεία που υπάρχουν και στις δύο πλευρές του Νείλου, από τα οποία προέρχονται οι περισσότεροι από τους ογκόλιθους που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή σχεδόν όλων των μεγάλων ναών της αρχαίας Αιγύπτου. Βρέθηκαν 40 ξεχωριστοί τάφοι λαξευμένοι στο βράχο, καθώς και ένα μικρό ιερό στις όχθες του ποταμού.
v
Η είσοδος ενός από τους λαξευτούς τάφους της νεκρόπολης που βρέθηκαν στο Τζεμπέλ ελ-Σιλσίλα. Photo: Gebel el Silsila Project 2016. Πηγή: Supplied
v
Πολλοί από τους τάφους είχαν υποστεί σοβαρές βλάβες κατά τη διάρκεια των αιώνων από τη διάβρωση, λόγω ανόδου της στάθμης των υδάτων και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αλάτι, ωστόσο οι αρχαιολόγοι βρήκαν πολλά αξιόλογα εκθέματα σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων θραυσμάτων διακοσμημένων φέρετρων, περιτυλίγματα από μούμιες, καθώς και κοσμήματα, χάντρες και φυλαχτά.
v
Φυλαχτό σε σχήμα σκαραβαίου και δεξιά σφραγίδα του φαραώ Τούθμωσι Γ΄ (Men-Kheper-Re). Photo: Gebel el Silsila Project 2016. Πηγή: Supplied
v
Αν και οι ταυτότητες των ατόμων που έχουν ταφεί εκεί δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανήκουν σε υψηλότερη διοικητική βαθμίδα από ό,τι οι εργαζόμενοι στο λατομείο.
v
Εσωτερικό του ταφικού θαλάμου 14. Κατά μήκος των τοίχων διακρίνονται τα σημάδια της διάβρωσης από τις πλημμύρες του Νείλου. Photo: Gebel el Silsila Project 2016. Πηγή: Supplied