Το σωματικό άγχος και πώς να το καταπολεμήσετε
WELLBEING
Posted by Youmagazine Staff
Τα σημάδια του άγχους στο σώμα μας και μερικοί αποτελεσματικοί τρόποι για να ηρεμήσουμε το σώμα και το μυαλό.
v
ΤΟ ΑΓΧΟΣ πολλές φορές δεν εντοπίζεται μόνο στο μυαλό, αλλά και στο σώμα. Κάτω από την πίεση του άγχους, το σώμα τείνει να μαζεύεται και να είναι σε υπερένταση, η αναπνοή γίνεται γρήγορη και επιφανειακή και καταστρέφονται οι ορμονικές ισορροπίες.
Είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει κανείς σε όλα αυτά τα συμπτώματα που εμφανίζονται ταυτόχρονα. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η υιοθέτηση μιας πρακτικής χαλάρωσης και διεύρυνσης της συνείδησης, όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα.
Το στρες δεν σταματά ποτέ. Θα πρέπει λοιπόν και εμείς να το κατανικούμε διαρκώς. Για να έχουμε άμεσα αποτελέσματα μπορούμε να ακολουθήσουμε μια τεχνική χαλάρωσης. Για παράδειγμα, μπορούμε να πάρουμε βαθιές ανάσες και να τις αφήσουμε αργά. Αν είναι δυνατόν, ξαπλώνουμε και αφήνουμε το σώμα ελεύθερο για όσο χρόνο χρειάζεται μέχρι να ηρεμήσουμε.
Μερικά σημάδια χαλάρωσης από το άγχος είναι το χασμουρητό, οι αναστεναγμοί, ο βήχας, το φτέρνισμα και η υπνηλία. Αφήστε το σώμα σας ελεύθερο να εκφραστεί με οποιονδήποτε από αυτούς τους τρόπους, έτσι ώστε να χαλαρώσει.
Άλλοι τρόποι σωματικής χαλάρωσης εκτός από την αργή αναπνοή είναι το γέλιο, οι φωνές, ένας περίπατος, το κολύμπι, ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ο χορός και η αεροβική γυμναστική. Το σώμα έτσι μπορεί και απελευθερώνει τουλάχιστον ένα μέρος του άγχους που έχει συσσωρευτεί σε αυτό.
Ο οργανισμός μας δεν αντέχει το στρες, το δέχεται απλά επειδή προέρχεται από το μυαλό μας. Διώχνοντας το άγχος από το μυαλό και βοηθώντας το σώμα να απελευθερωθεί από το στρες που έχει μαζέψει είναι μια πολύ επιτυχημένη συνδυασμένη κίνηση που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε το καθημερινό αυτό βάσανο.
Όταν βρίσκεστε κάτω από υπερβολικό άγχος, απομακρυνθείτε από αυτό που σας ανησυχεί. Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να επεξεργαστεί την κατάσταση και να μπορέσει να βρει την ισορροπία μέσα του.
Το ζητούμενο είναι να βρείτε λύσεις και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει όταν βρίσκεστε υπό το καθεστώς πανικού. Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν δοκιμάστε τις παρακάτω τεχνικές:
Τεχνική 1
Καθήστε ή ξαπλώστε ανάσκελα με τα μέλη σας σε χαλαρή στάση. Παρακολουθήστε την αναπνοή σας όπως “μπαίνει” και “βγαίνει” από το σώμα σας. Στη συνέχεια παρακολουθήστε τις σκέψεις που έρχονται στο μυαλό σας. Αναγνωρίστε τις αγχωτικές σκέψεις όπως «έχω να πληρώσω το ηλεκτρικό», “έχω εξετάσεις αύριο” και αφήστε τις να “γυρίζουν” στο μυαλό σας χωρίς να προσπαθείτε να απαντήσετε σε αυτές.
Αυτό είναι δύσκολο να το κάνετε στην αρχή, αλλά μην ανησυχείτε, απλώς χρειάζεται λίγος χρόνος μέχρι να το πετύχετε. Στην αρχή μπορείτε να λέτε τη φράση από μέσα σας ή δυνατά: «Είμαι ασφαλής». Η φράση που λέτε, στην ουσία, δεν σημαίνει κάτι. Το κάνετε κυρίως για να συγκεντρώσετε την προσοχή του μυαλού σας σ’ αυτήν.
Τεχνική 2
Ενώ περπατάτε ή κάνετε άλλες εργασίες που δεν απαιτούν όλη την προσοχή σας, παρακολουθείτε την αναπνοή σας. Μπορείτε να μετράτε τα βήματά σας ή τις αναπνοές σας σαν έναν τρόπο απελευθέρωσης του μυαλού σας από τις συνεχείς αρνητικές σκέψεις. Μπορείτε ξανά να αφήνετε τις σκέψεις να τριγυρίζουν στο μυαλό σας, αλλά δεν είναι ανάγκη να αντιδράτε σε αυτές.
Τεχνική 3
Διατηρείτε επαφή με το σώμα καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και μην το αφήνετε να καμπουριάζει ή να «πέφτει». Για να το καταφέρετε αυτό κάντε την εξής άσκηση: Καθήστε ή ξαπλώστε και συνειδητοποιήστε κάθε εκατοστό του σώματός σας. Ξεκινήστε από τα δάχτυλα των ποδιών και διατηρείτε την προσοχή σας σε κάθε εκατοστό καθώς ανεβαίνετε στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να σας πάρει περίπου 10 λεπτά. Και πάλι, μπορείτε να αφήσετε τις σκέψεις σας ελεύθερες, αλλά έχετε την προσοχή σας στραμμένη στο σώμα σας.