ΙΣΤΟΡΙΑ
Posted by Youmagazine Staff
Ο Βοιωτός συνθέτης Ηλίας Μάστορης παρουσιάζει τον «Ήχο της Σφαγής», ένα οργανικό κομμάτι για τη σφαγή του Διστόμου.
Αιώνιο σύμβολο. Η μαυροντυμένη κοπέλα, η άσημη Μαρία Παντίσκα, είναι ίσως το πιο διάσημο πορτρέτο Ελληνίδας στον πλανήτη. Πηγή: Supplied
v
ΦΘΙΝΌΠΩΡΟ ΤΟΥ 1944. Ο Ουκρανός φωτογράφος Ντμίτρι Κέσερ βρίσκεται στην Ελλάδα απεσταλμένος του περιοδικού Life και καταγράφει την υποχώρηση των Γερμανών. Χάρη σε αυτόν χρωστάμε μοναδικά ντοκουμέντα που έζησε η χώρα στην δεκαετία του ’40. Τον Οκτώβριο επισκέπτεται το μαρτυρικό Δίστομο, λίγο μετά από τις θηριωδίες των Γερμανών όπου απαθανάτισε τους εναπομείναντες κατοίκους να προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Εκεί, μεταξύ των άλλων φωτογραφίζει την μαυροφορεμένη Μαρία Παντσίκα, η οποία έμελλε να γίνει μια από τις πιο γνωστές φωτογραφίες που απεικονίζουν τον πόνο της απώλειας. Τις φωτογραφίες μαζί με τις μαρτυρίες τις στέλνει πίσω στην Αμερική και αυτές δημοσιεύονται τελικά στις 27 Νοεμβρίου στο Life.
Εβδομήντα και πλέον χρόνια μετά, ο Βοιωτός συνθέτης Ηλίας Μάστορης γράφει τον «Ήχο της Σφαγής», ένα οργανικό κομμάτι για τη σφαγή του Διστόμου. Το κομμάτι περιλαμβάνεται στο ορχηστρικό άλμπουμ «Ο ήχος της πόλης» με μουσικές συνθέσεις του Ηλία Μάστορη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος.
Η σύνθεση είναι αφιερωμένη στη σφαγή του Διστόμου, όπου στις 10 Ιουνίου 1944 οι Γερμανοί διέπραξαν ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα του ναζισμού.
Η ηχοληψία του παρόντος ηθογραφήματος και το mastering έγινε στο Kostma Studio στα Άνω Ιλίσια από τον Κώστα Τρουμπούκη, ο οποίος έκανε και την ενορχήστρωση.
Παίζουν οι μουσικοί: Κώστας Τρουμπούκης ακουστική κιθάρα και μαντολίνο, Δημήτρης Τσιβγούλης βιολί, Δημήτρης Γκίνης ακορντεόν, Έφη Ζαϊτίδου κανονάκι, Ηλίας Μάστορης μπουζούκι και Βασίλης Κορδάτος μαντολίνο.
v
Δίστομο – Ηλίας Μάστορης
v
v
v
Στις 10 Ιουνίου του 1944, ο λοχαγός Φριτς Λάουφενμπαχ (Fritz Laufenbach), του 2ου λόχου του 1ου Τάγματος του 7ου Τεθωρακισμένου Συντάγματος της Αστυνομίας των SS, έλαβε διαταγή να μετακινήσει τον λόχο του από την Λειβαδιά προς τo Δίστομο. Αν και οι Γερμανοί δεν δέχθηκαν κάποια πρόκληση από τους κατοίκους (όπως ισχυρίστηκαν μεταπολεμικά), έβγαλαν όλη τη μανία της βάρβαρης ψυχής τους, έχοντας ηττηθεί προηγουμένως σε μια αναμέτρηση με τον ΕΛΑΣ, πάνω στον άμαχο πληθυσμό, σφάζοντας όσους κατοίκους υπήρχαν στο χωριό.
Η μανία τους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δεν ξεχώριζαν από το μακελειό ούτε τα γυναικόπαιδα ούτε τους ηλικιωμένους. Τον ιερέα του χωριού τον αποκεφάλισαν, βρέφη εκτελέστηκαν και γυναίκες βιάστηκαν πριν θανατωθούν.
v
Η σφαγή των αμάχων στο Δίστομο Βοιωτίας. Πηγή: Wikimedia Commons
v
Σε αυτό το έγκλημα πολέμου πρωτοστάτησε ο 2ος λόχος του 8ου Συντάγματος της 4ης Αστυνομικής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Γρεναδιέρων των SS. Από τους επκεφαλής και κύριος υπεύθυνος για την σφαγή στο Δίστομο ήταν και ο υπολοχαγός Χανς Τσάμπελ (Hans Zampel), που μετά το τέλος του πολέμου συνελήφθη στη Γαλλία και εκδόθηκε στην Ελλάδα, η οποία όμως τον άφησε ελεύθερο να επιστρέψει στη Γερμανία.
Η σφαγή σταμάτησε μόνον όταν νύχτωσε και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Λειβαδιά, αφού πρώτα έκαψαν τα σπίτια του χωριού. Οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν και κατά την επιστροφή των Γερμανών στην βάση τους, καθώς σκότωναν όποιον άμαχο έβρισκαν στον δρόμο τους.
Οι νεκροί του Διστόμου έφτασαν τους 228, εκ των οποίων οι 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων.
Η αναφορά του απεσταλμένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Ελβετού George Wehrly, ο οποίος έφτασε στο Δίστομο λίγες μέρες μετά, κάνει λόγο για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή Δίστομο, Στείρι και Κυριάκι.
Έτσι για να μην ξεχνάμε ποιοι είναι οι «πολιτισμένοι» Γερμανοί που κυβερνούν σήμερα την Ευρώπη.
Η σφαγή του Διστόμου, μαζί με το Χορτιάτη, τα Καλάβρυτα, το μπλόκο της Κοκκινιάς και την Καισαριανή, δεν είναι απλά σελίδες στα βιβλία της ιστορίας. Είναι η ζωντανή ιστορία αυτού του τόπου, ασχέτως αν πολλοί δεν τη θυμούνται.
v
Οι Γερμανοί πυρπολούν το Δίστομο. Πηγή: Supplied