Η Μεγάλη Πυραμίδα φαίνεται τέλεια επειδή είναι ατελής
ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Posted by Youmagazine Staff
Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι υπάρχει κάποιο ελάττωμα στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας. Η τετράγωνη βάση της δεν είναι ακριβώς τετράγωνη.
Οι διαστάσεις της Μεγάλης Πυραμίδας δεν είναι απόλυτα ακριβείς, όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
Πηγή: Supplied
v
Η ΜΕΓΑΛΗ πυραμίδα της Γκίζας (ή Πυραμίδα του Χέοπα) είναι η αρχαιότερη και η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Νεκρόπολης της Γκίζας, η οποία συνορεύει με τη σύγχρονη πόλη της Γκίζας στην Αίγυπτο. Είναι το αρχαιότερο από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου, και το μόνο που σώζεται στις μέρες μας.
Έχοντας ύψος 146,5 μέτρα (σήμερα 139 μέτρα λόγω της διάβρωσης του εδάφους), ήταν το ψηλότερο κτήριο του κόσμου για πάνω από 3.800 χρόνια.
Αρχικά η Μεγάλη Πυραμίδα ήταν καλυμμένη με λευκές πέτρες επικάλυψης, οι οποίες δημιουργούσαν μια λεία και επίπεδη επιφάνεια. Στην αρχική της μορφή ήταν ένα εντυπωσιακό θέαμα για τα μάτια. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η δομή από κάτω. Κάποιες από αυτές τις πέτρες επικάλυψης σώζονται σκορπισμένες στη βάση της πυραμίδας.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιστημονικές και εναλλακτικές θεωρίες για το πώς κατασκευάστηκε η πυραμίδα. Οι πιο αποδεκτές από αυτές διατείνονται ότι χτίστηκε με τη μετακίνηση τεράστιων λίθων από το λατομείο και την τοποθέτησή τους με σύρσιμο και ανύψωση.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι χτίστηκε σε παλαιότερη εποχή, από αυτή που υποθέτουν οι αρχαιολόγοι, και το χτίσιμό της έγινε με μια τεχνική που καταργούσε την βαρύτητα. Μπορεί αυτό να ακούγεται παρατραβηγμένο, όμως η αντιβαρύτητα υπήρχε σαν τεχνογνωσία ήδη από την αυγή του πολιτισμού.
Όπως και να ’χει, το μοναδικό αυτό κτίσμα, που φτιάχτηκε σε ευθυγράμμιση με τα άστρα του ουράνιου θόλου, ενώ φαίνεται στα μάτια μας τέλειο, στην πραγματικότητα δεν είναι.
Σε μια πρόσφατη μελέτη, ο μηχανικός Γκλεν Ντας (Glen Dash) του ομώνυμου ιδρύματος που χρηματοδοτεί έρευνες στην Κοιλάδα των βασιλέων και στις πυραμίδες της Γκίζας, και ο αιγυπτιολόγος Μαρκ Λένερ (Mark Lehner), που ανασκάπτει στην Αίγυπτο για πάνω από 30 χρόνια, ανακάλυψαν ότι η τετράγωνη βάση της Μεγάλης Πυραμίδας δεν είναι ακριβώς τετράγωνη, αν και κατά ένα πολύ μικρό ποσό.
v
Ο αιγυπτιολόγος Μαρκ Λένερ και δεξιά ο μηχανικός Γκλεν Ντας του ομώνυμου ιδρύματος.
Πηγή: Supplied
v
Οι νέες μετρήσεις έλαβαν υπόψη τους τις διαστάσεις της πυραμίδας όπως αυτές θα ήταν εάν υπήρχαν ακόμη οι πέτρες επικάλυψης. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της γραμμικής παλινδρόμησης – μια στατιστική μέθοδο η οποία εφαρμόζεται όταν συναντάμε το πρόβλημα της μελέτης της σχέσης δύο ή περισσοτέρων τυχαίων μεταβλητών. Η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για να υπολογιστεί το μέγεθος της πυραμίδας με βάση τα επιζώντα θραύσματα του περιβλήματος που σώζονται στη βάση της αρχαίας κατασκευής.
Οι μετρήσεις των δύο ερευνητών έδειξαν μια απόκλιση μόλις 14,1 εκατοστά μεταξύ των δύο πλευρών ανατολικά και δυτικά.
Συγκεκριμένα, η δυτική πλευρά της πυραμίδας είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την ανατολική πλευρά, πράγμα που σημαίνει ότι η βάση της δεν είναι στην πραγματικότητα τετράγωνη.
Η διαφορά των 14,1 εκατοστών είναι απειροελάχιστη, αν σκεφτούμε ότι κάθε πλευρά της πυραμίδας έχει μήκος 230,4 μέτρα.
Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν πρόκειται για λάθος των αρχαίων κατασκευαστών ή αν έγινε επίτηδες.
v
Το εσωτερικό της Μεγάλης Πυραμίδας. Αν και φέρει το όνομα του φαραώ Χέοπα, η πυραμίδα χτίστηκε σε παλιότερη εποχή. Πηγή: Supplied
v
Είναι γνωστό ότι στον αρχαίο κόσμο οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί έκαναν οπτικές διορθώσεις, για να πετύχουν συμμετρία, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τις κολόνες του Παρθενώνα που δεν ακολουθούν την ευθεία, αλλά είναι στη μέση ελάχιστα καμπυλωμένες προς τα έξω. Σε περίπτωση που ήταν ευθείες, θα φαίνονταν στο μάτι στραβές, καθώς το φως του ήλιου «κατατρώει» μερικά εκατοστά του όγκου. Έτσι, φτιάχτηκαν με μια ανεπαίσθητη καμπύλη για να φαίνονται ίσιες. Αυτό ονομάζεται οπτική διόρθωση.
Αλλά και το ανθρώπινο πρόσωπο εάν το χωρίσουμε στα δύο με άξονα τη μύτη, σε δεξιό και αριστερό τμήμα, θα δούμε ότι τα δύο τμήματα δεν είναι ακριβώς όμοια, σαν καθρέπτης το ένα του άλλου, αλλά έχουν κάποιες μικροδιαφορές. Στην περίπτωση που ήταν ακριβώς ίδια, ο άνθρωπος θα φαινόταν άσχημος, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό.
Ίσως και στην περίπτωση της Μεγάλης Πυραμίδας να συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Οι Αιγύπτιοι αρχιτέκτονες ήταν γνωστοί για την ακρίβεια των μετρήσεών τους, όπως άλλωστε διαπιστώνεται από πλήθος έργων. Επομένως, εάν η απόκλιση δεν οφείλεται σε κάποια φθορά του μνημείου εξαιτίας του χρόνου, τότε είτε έκαναν ένα απίστευτο λάθος είτε έδρασαν συνειδητά. Σε κάθε περίπτωση θαυμάζουμε τους αρχαίους μηχανικούς για τις δεξιότητές τους στην κατασκευή έργων που έκτοτε δεν έχουν επαναληφθεί στη γη.
v
Η Μεγάλη Πυραμίδα ή του Χέοπα είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες στο οροπέδιο της Γκίζας. Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι Αιγυπτιολόγοι, η Μεγάλη Πυραμίδα δεν χτίστηκε ως τάφος, αλλά για σκοπούς που παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστοι. Στα ιστορικά χρόνια οι ιερείς της Αιγύπτου χρησιμοποιούσαν το εσωτερικό της για τις τελετές μύησης. Πηγή: Supplied
v
Κράτα το
Κράτα το
Κράτα το