Δημοψήφισμα στην Ελβετία υπέρ ή κατά της τεμπελιάς
ΕΥΡΩΠΗ
Posted by Youmagazine Staff
Σε ένα πρωτότυπο δημοψήφισμσ, οι Ελβετοί κλήθηκαν να αποφασίσουν αν θα κάθονται και θα πληρώνονται, ή αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν.
v
Η ΕΛΒΕΤΙΑ, αυτή η μικρή ορεινή χώρα των 8.200.000 κατοίκων, είναι αξιοθαύμαστη από πολλές απόψεις. Έχει δικό της νόμισμα, το ελβετικό φράγκο, ένα από το πιο ισχυρά νομίσματα του πλανήτη, κατά κεφαλήν εισόδημα 78.179 δολάρια, που είναι το δεύτερο στον κόσμο μετά το Λουξεμβούργο (οι ΗΠΑ κατέχουν την 5η θέση με 56.421 δολάρια, η Ελλάδα την 39η με 18.035 δολάρια), φιλοξενεί στο έδαφός της το CERN με τον μεγαλύτερο επιταχυντή του κόσμου, το ωράριο εργασίας είναι 45 ώρες την εβδομάδα (έναντι 35 ωρών που δουλεύουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι), το μέσο μηνιαίο εισόδημα ενός ελβετικού νοικοκυριού είναι 7.112 φράγκα (6.412 ευρώ, 7.490 δολάρια) με την Γενεύη και τη Ζυρίχη να είναι δύο από τις πόλεις με την υψηλότερη ακαθάριστη αμοιβή στον κόσμο, για όλους τους τύπους των επαγγελμάτων, φιλοξενεί την ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, διαθέτει σχολή Αρχαίου Ελληνικού Δράματος (η Ελλάδα όχι), είναι στρατιωτικά ουδέτερη, παρ’ όλα αυτά έχει έναν από τους ισχυρότερους και άρτια εξοπλισμένους στρατούς στον κόσμο (με ενεργό προσωπικό 147.000 στρατιώτες, περίπου 3.000.000 εφέδρους και άλλα 3.200.000 διαθέσιμους και από τα δύο φύλα), πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα, ανάλογο της αρχαίας Αθήνας, με συχνά δημοψηφίσματα και τον δήμο να συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αποφασίσει (αυτός και όχι η κυβέρνηση) για όσα θέματα τον αφορούν (δηλαδή για όλα τα θέματα – οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, εργασίας, παιδείας κτλ.), σε θέματα ατομικής ιδιοκτησίας έχει κομμουνιστικό θα λέγαμε σύστημα (εμπνευσμένο από τον Γάλλο σοσιαλιστή οικονομολόγο Σαιν Σιμόν), καθώς όλη η γη ανήκει στο κράτος και απαγορεύεται οποιαδήποτε κερδοσκοπική χρήση της από τους πολίτες (αγοραπωλησίες, αντιπαροχή κτλ.), ανεργία 3,5% τον Απρίλιο του 2016 από 3,6% που ήταν τον Μάρτιο και με πρόβλεψη για 3,1% το 2020 (με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει 10,2% κατά μέσο όρο, με την Ελλάδα στην πρώτη θέση με 24% και τελευταία τη Γερμανία με 4,3% τον Φεβρουάριο του 2016), και με ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο (τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων θεωρούνται στην Ελβετία σχεδόν ισότιμα με το απολυτήριο Λυκείου).
Συμπερασματικά. Η οικονομία της Ελβετίας είναι μια από τις πιο σταθερές οικονομίες του κόσμου. Δύο παράγοντες, η πολιτική της μακροπρόθεσμης νομισματικής ασφάλειας και η πολιτική σταθερότητα, έχουν καταστήσει την Ελβετία ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, δημιουργώντας ένα οικονομικό περιβάλλον που μαγνητίζει και έλκει μια σταθερή ροή ξένων επενδύσεων.
Η βιομηχανία και το εμπόριο αποτελούν τα κλειδιά για την οικονομική ευρωστία της Ελβετίας (μηχανήματα, χημικά, ρολόγια, υφάσματα, όργανα ακριβείας, τουρισμός, τρόφιμα, τραπεζικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες σε διεθνές επίπεδο), χωρίς να παραβλέπονται τομείς όπως η κτηνοτροφία και η γεωργία, με την τελευταία να συμβάλλει κατά 6,3% στο ΑΕΠ – στην Ελλάδα η αντίστοιχη συμβολή είναι 3,8%.
Για τους λόγους αυτούς, η Ελβετία έχει επιτύχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στον κόσμο, χαμηλά ποσοστά ανεργίας και έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Η οικονομία της Ελβετίας κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας 2015 – με την Ελλάδα στην 45η θέση. (2015 Global Innovation Index).
Οι Ελβετοί πολίτες συνεχίζουν να παράγουν πλούτο δουλεύοντας και καινοτομώντας. Έτσι, δεν χρειάζεται ούτε να ζήσουν με δανεικά ούτε να ληστέψουν το κράτος τους, γιατί τότε κάποια στιγμή θα χρειαστεί είτε να ξεπουλήσουν κομμάτια του είτε να υποταχθούν σε ξένους.
v
Με τα 57,1 χιλιόμετρα μήκος, η σήραγγα Γκοτάρντ στις ελβετικές Άλπεις είναι η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα παγκοσμίως. Πηγή: Supplied
v
Ένα πρωτότυπο δημοψήφισμα
Σήμερα οι Ελβετοί προσέρχονται για να ψηφίσουν μια ριζοσπαστική πρόταση (που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε προταθεί από Έλληνες πολιτικούς), σχετικά με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Πιο συγκεκριμένα, οι Ελβετοί καλούνται να αποφασίσουν για την εισαγωγή ενός βασικού εισοδήματος για όλους, εργαζόμενους και άνεργους. Με άλλα λόγια, αν θα πρέπει να επιβραβεύεται η τεμπελιά και η οκνηρία.
Ωστόσο, σε μια χώρα που τιμά την αξία της εργασίας, η πρόταση που υποβλήθηκε από μη-κομματική ομάδα δεν είναι πιθανό να υπερψηφιστεί.
Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη αν θυμηθεί κανείς ότι οι Ελβετοί απάντησαν αρνητικά στην πρόταση να μειωθούν οι ώρες εργασίας, ενώ το 2012 αρνήθηκαν να αυξηθούν οι ημέρες αδείας των εργαζομένων από τέσσερις σε έξι εβδομάδες, φοβούμενοι μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους.
v
Αυτό το αρχαίο θέατρο, φτιαγμένο το 44 π.Χ. από τον ύπατο Λεύκιο Μουνάτιο Πλάνκο, που κοσμούσε τον οικισμό Augusta Raurica στον Ρήνο, 20 χλμ. ανατολικά της Βασιλείας, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελβετία. Πηγή: Wikimedia Commons
v
Η λαϊκή πρωτοβουλία «Για ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα» (UBI) προτείνει την καταβολή επιδόματος κάθε μήνα σε όλους τους Ελβετούς και τους αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα, ανεξάρτητα αν αυτοί δουλεύουν ή τεμπελιάζουν.
Η ομάδα προτείνει τη χορήγηση 2.500 ελβετικών φράγκων (2.300 ευρώ) ανά ενήλικα –ποσό φυσικά που μόλις και φτάνει για να ζήσει κάποιος στην Ελβετία– και 650 ελβετικά φράγκα για κάθε ανήλικο.
Αυτό θα απαιτούσε έναν πρόσθετο προϋπολογισμό περίπου 25 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (22,6 δισ. ευρώ) ετησίως, που θα χρηματοδοτείτο από νέους φόρους.
«Είναι ένα όνειρο που υπάρχει εδώ και καιρό, αλλά που έχει γίνει τώρα αναγκαιότητα απέναντι στη μεγάλη ανεργία που προκαλείται από την αύξηση της αυτοματοποίησης, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραλφ Κούντινγκ, ένας από τους ακτιβιστές που είχαν την πρωτοβουλία.
Η κυβέρνηση και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα καταγγέλλουν ότι πρόκειται για ένα ουτοπικό και πανάκριβο σχέδιο.
«Είναι ένα παλιό όνειρο, λίγο μαρξιστικό. Γεμάτο καλά και ειλικρινή συναισθήματα, αλλά χωρίς οικονομική σκέψη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Νομισματικών και Τραπεζικών Σπουδών στη Γενεύη, Σαρλ Βιπλόζ. «Στην ουσία πρόκειται για πρόταση φτωχοποίησης των πολιτών».
Σύμφωνα πάντως με την τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη από το gfs.bern, το 71% των Ελβετών δηλώνει ότι θα καταψηφίσει την πρόταση.
v
«Όχι, ευχαριστούμε»
Το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το 66,8% των ψηφοφόρων και στα 26 καντόνια είπε «Όχι» στη πρόταση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που θα αποτελούσε επιβράβευση της τεμπελιάς, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργούσε και ως πόλος έλξης εκατομμυρίων φτωχών μεταναστών από κάθε σημείο της γης προς τη χώρα των Άλπεων.
Θυμίζουμε ότι στην Ελβετία αρκούν 100.000 υπογραφές για να διενεργηθεί κάποιο δημοψήφισμα – ένα χαρακτηριστικό του ελβετικού συστήματος άμεσης δημοκρατίας.
ν
Κράτα το