Υπάρχει ένας εξωγήινος ανάμεσά μας…
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Posted by Youmagazine Staff
Υπάρχει ένας εξωγήινος ανάμεσά μας. Ένας εξωγήινος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα. Πού βρίσκεται όμως; Και από πού ήρθε;
Ανάμεσα σε δύο ήλιους. Ο δικός μας ήλιος κατάφερε να «κλέψει» τον άγνωστο πλανήτη από τον ήλιο του και να τον προσαρτήσει στην επικράτειά του. Photo: NASA / Caltech. Πηγή: Supplied
v
ΟΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ προσπαθούν να λύσουν το κοσμικό μυστήριο που ακούει στο όνομα “Πλανήτης 9” (πρώην Πλανήτης-Χ). Ο υποθετικός αυτός πλανήτης (που αριθμείται ως ένατος επειδή ο Πλούτωνας δεν θεωρείται πλέον πλανήτης) βρίσκεται στο μακρινό εξωτερικό ηλιακό σύστημα και είναι τόσο μεγάλος, που με την βαρυτική του επίδραση διαμορφώνει τις απίθανες τροχιές μιας ομάδας ουρανίων σωμάτων –μεταξύ των οποίων και ο Πλούτωνας– που βρίσκονται ανάμεσα στον Ποσειδώνα και τη ζώνη του Κάιπερ.
Το 2014, με επιστολή του στο περιοδικό Nature, οι αστρονόμοι Chad Trujillo και Scott S. Sheppard ανέφεραν ότι μελετώντας τα πέραν του Ποσειδώνα σώματα, όπως είναι η Sedna και ο 2012 VP113, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάπου «εκεί έξω» υπάρχει ένας γιγαντιαίος πλανήτης.
Στις 20 Ιανουαρίου 2016, οι ερευνητές Konstantin Batygin και Michael E. Brown του Caltech ανέφεραν πως η ύπαρξη ενός τεράστιου εξωτερικού πλανήτη είναι η πιθανότερη εξήγηση για τις ομοιότητες στις τροχιές των έξι μακρινών σωμάτων πέραν του Ποσειδώνα, και πρότειναν συγκεκριμένες τροχιακές παραμέτρους. Ο μάζα 10 φορές αυτή της Γης (περίπου 5.000 φορές τη μάζα του Πλούτωνα), με διάμετρο δύο έως τέσσερις φορές αυτή της Γης, με ιδιαίτερα ελλειπτική τροχιά και τροχιακή περίοδο περίπου 15.000 ετών.
v
Η σούπερ Γη, με διάμετρο δύο έως τέσσερις φορές αυτή της Γης, βρίσκεται πέρα από τον Ποσειδώνα και με την παρουσία της επηρεάζει τις τροχιές των ουρανίων σωμάτων κοντά στη ζώνη του Κάιπερ, όπως του Πλούτωνα. Photo: NASA / Caltech. Πηγή: Supplied
v
Το θέμα είναι ότι πουθενά δεν μπορεί να εντοπιστεί ένας τέτοιου μεγέθους πλανήτης. Οι Batygin και Brown λένε ότι πιθανόν ο αρχέγονος γιγαντιαίος πυρήνας του να εκτινάχθηκε από την αρχική τροχιά του και να σχημάτισε νεφέλωμα την εποχή που το ηλιακό μας σύστημα βρισκόταν υπό διαμόρφωση.
Το νεώτερο στοιχείο προέρχεται από τον ερευνητή Alexander Mustill, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι ο “Πλανήτης 9” βρισκόταν σε μακρινή τροχιά γύρω από τον δικό του ήλιο, και ότι ο δικός μας ήλιος βρήκε μια ευκαιρία να τον «συλλάβει» και να τον προσδέσει στο δικό του άρμα. Όταν ο ήλιος αναχώρησε αργότερα από το αστρικό σμήνος στο οποίο γεννήθηκε, ο “Πλανήτης 9” παρασύρθηκε μαζί του, έχοντας «κολλήσει» σε μια τροχιά γύρω από αυτόν.
Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει μέχρι να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στα πέρατα του ηλιακού συστήματος. Προς το παρόν μπορούμε να σκεφτόμαστε τον ήλιο που μας φωτίζει καθημερινά σαν τον υπ’ αριθμόν 1 κλέφτη του διαστήματος.