ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Posted by Youmagazine Staff
Πληθαίνουν καθημερινά οι περιπτώσεις ζευγαριών που «χωρίζουν» για να πληρώνουν λιγότερη εφορία.
v
Η ΕΦΟΡΙΑ χωρίζει τα ζευγάρια! Στο… μοιραίο πρόσωπο μιας σχέσης τείνει να εξελιχθεί η εφορία, καθώς πληθαίνουν καθημερινά οι περιπτώσεις ζευγαριών που είτε καταφεύγουν στη λύση του συναινετικού διαζυγίου είτε χωρίζουν εικονικά προκειμένου να τύχουν φορολογικών ελαφρύνσεων, να γλιτώσουν τη διαθεσιμότητα στην περίπτωση που ο ένας από τους δύο συζύγους εργάζεται στο Δημόσιο ή ακόμη και να καταφέρουν να γράψουν τα παιδιά τους σε δημόσιο παιδικό σταθμό!
Τα παραδείγματα ζευγαριών που κάποτε είχαν ορκιστεί ότι δεν θα τα χώριζε ούτε ο θάνατος, αλλά νικήθηκαν από την οικονομική κρίση, το επίδομα πρόνοιας ή την εφορία έχουν αυξηθεί σημαντικά. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες περιοχές, όπως η Μεσσηνία, τους τελευταίους μήνες τα συναινετικά διαζύγια έχουν καταγράψει αύξηση της τάξης του 60%! Η πλειονότητα των διαζυγίων έχει ως σημείο αναφοράς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια από την οικονομική κρίση και το πώς αυτές επηρεάζουν τη σχέση. Ωστόσο είναι εντυπωσιακό και το ποσοστό των εικονικών διαζυγίων για λόγους φορολογικούς – και όχι μόνο!
Αναλύοντας τους λόγους που οδηγούν στα διαζύγια-μαϊμού μέσα από τις εμπειρίες των δικηγόρων που τα αναλαμβάνουν δημιουργείται μια λίστα με αιτίες διαζυγίων που επικεντρώνονται κυρίως στην αποφυγή της βαριάς φορολόγησης.
Συχνά τα ζευγάρια καταφεύγουν στη λύση του εικονικού διαζυγίου προκειμένου να υποβάλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, ώστε να υπάρχει ελάφρυνση, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζουν να ζουν κάτω από την ίδια στέγη.
«Υπάρχουν περιπτώσεις διαζυγίων που δρομολογούνται για να φαίνεται κάποιος διαζευγμένος. Κυρίως τα ζευγάρια προχωρούν σε εικονική λύση του γάμου τους για να κάνουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις», λέει γνωστός δικηγόρος των Αθηνών.
v
Μειώθηκαν τα διαζύγια με αντιδικία
Τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αθηνών «δείχνουν» πως η πλειονότητα των ζευγαριών επιλέγει το συναινετικό και όχι το κατ’ αντιδικία διαζύγιο. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους καθώς κατά την περσινή χρονιά κατατέθηκαν 7.057 συναινετικά διαζύγια, αριθμός που το 2014 ήταν στο 6.047, ενώ το 2013 μόλις 4.738.
Πτώση παρατηρείται στα κατ’ αντιδικία διαζύγια. Οι αγωγές και τα ασφαλιστικά μέτρα την τελευταία διετία έχουν μειωθεί τόσο λόγω της κρίσης, όσο και των εξόδων που απαιτούνται για μια δικαστική διαμάχη.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 2015 κατατέθηκαν 24.142 αγωγές και 14.527 αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, όταν το 2013 είχαν κατατεθεί 29.794 και 20.623 αντίστοιχα.
Ο λόγος είναι πως το κόστος τόσο της έκδοσης ενός κατ’ αντιδικία διαζυγίου, όσο και της ζωής μετά από αυτό, είναι τόσο μεγάλο που σε πολλές περιπτώσεις μπλοκάρει τα σχέδια για μια νέα αρχή σε δύο ξεχωριστά σπίτια.
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει πως τα ζευγάρια επιλέγουν το συναινετικό διαζύγιο γιατί την περίοδο της κρίσης είναι πιο οικονομικό και γρήγορο, αφού χρειάζονται περίπου τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Έτσι, πολλά ζευγάρια επιλέγουν την εικονική λύση του γάμου τους προκειμένου να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις για να φορολογούνται αυτοτελώς.
Σε πολλές περιπτώσεις καταφέρνουν να περάσει στο όνομα του ενός συζύγου το υγιές κομμάτι επιχείρησης η οποία έχει χρεοκοπήσει ή ακίνητο που κινδυνεύει με κατάσχεση από την τράπεζα. Αν και εξακολουθούν να μοιράζονται την ίδια στέγη, μπορεί ο ένας από τους δύο, δηλώνοντας μικρό ή μηδενικό εισόδημα, να εισπράττει επίδομα της πρόνοιας ή να απολαμβάνει τα ευεργετήματα που έχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες. Ακόμη, ένα διαζύγιο-μαϊμού μπορεί να ανοίξει την πόρτα στα παιδιά για εγγραφή στον παιδικό σταθμό ή σε μια υποτροφία.