ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Posted by Youmagazine Staff
Υπέρ της επιστροφής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα τάσσεται η Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς είναι ό μόνος τρόπος για να σωθεί η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του κόσμου.
Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας είναι πολύ μπροστά από την εποχή του. Θεωρείται το καλύτερο στάδιο της Ευρώπης, ανάμεσα σε άλλα 14, και ένα από τα καλύτερα του κόσμου. Πηγή: News media
v
ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΙΔΕΑ της εποχής του Κωνσταντίνου Καραμανλή πίσω στη δεκαετία του’90, δηλαδή η μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, ήλθε εκ νέου στο προσκήνιο, στη διάρκεια των εργασιών του «Φεστιβάλ Ιδεών Άσπεν», που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Άσπεν του Κολοράντο, με συμμετοχή ηγετών και προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, όταν της τέθηκε το σχετικό ερώτημα, χαρακτήρισε την ιδέα πολύ καλή ιδέα, προσθέτοντας πως θα πρέπει να ξεκαθαριστούν διάφορα ζητήματα, όπως διαφάνεια, επιτροπή που θα έχει την ευθύνη των χειρισμών των αγώνων κ.ά.
Το θέμα της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα έθιξε με τοποθέτησή της η αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Άσπεν και υπεύθυνη για τη διοργάνωση του «Φεστιβάλ Ιδεών», Κίτι Μπουν (Kitty Boone), στη διάρκεια συζήτησης την Κυριακή 26 Ιουνίου, με συντονίστρια την πρόεδρο του Ινστιτούτου Woodrow Wilson, Τζέιν Χάρμαν.
«Η ελληνική οικονομία είναι καταστραμμένη. Το χρέος είναι τεράστιο πρόβλημα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια τεράστια καταστροφή για το Ρίο. Ο τρόπος με τον οποίο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή λαμβάνει τις αποφάσεις είναι πράγματι περίπλοκος. Θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε μόνιμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο σπίτι τους στην Αθήνα, ενδυναμώνοντας την οικονομία της Ελλάδας και τον τουρισμό και προσφέροντας μια τοποθεσία περιβαλλοντικά ασφαλή – δεν χρειάζεται να χτίζουμε στάδια παντού στον κόσμο που μετά θα γεμίζουν σκόνη και χόρτα. Έτσι, θα βοηθήσουμε την Ελλάδα και τον κόσμο. Η Ελλάδα ήταν πάντοτε το σπίτι των Ολυμπιακών Αγώνων». Η παρέμβαση αυτής της κυρίας Μπουν απευθυνόταν στην Κριστίν Λαγκάρντ.
«Νομίζω είναι μια σπουδαία ιδέα για άμεση χρήση και σας ευχαριστώ» είπε εκείνη. «Ξέρετε, στο βαθμό που πρόκειται να δημιουργήσει ζήτηση, η οποία είναι αυτό που απολύτως χρειάζεται αυτή η οικονομία, θα ήταν πολύ σπουδαίο. Το πώς θα συνδυαστεί η μόνιμη τέλεση με την πολυμερή και πολυεθνική ελκυστικότητα που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί».
Ωστόσο, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ διευκρίνισε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα καλό διοικητικό όργανο για την εποπτεία των αγώνων ώστε να υπάρξει διαφάνεια και να αποφεύγονται δυσάρεστες καταστάσεις όπως συνέβη στο παρελθόν.
v
Το στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας. Ο μόνος τρόπος για να σωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι να επιστρέψουν μόνιμα στον τόπο που τους γέννησε. Πηγή: News media
v
Στην τοποθέτησή της η κυρία Λαγκάρντ υπενθύμισε στους παρισταμένους ότι ο μαραθώνιος διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ονομάζονται έτσι εξαιτίας της Ολυμπίας, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα και η οποία έχει φιλοξενήσει τόσους πολλούς φανταστικούς αθλητές, ως μέρος του αξιώματος που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες, «νους υγιής εν σώματι υγιή».
v
Η επιστροφή των Αγώνων
Στις 2 Φεβρουαρίου 1980, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, έστειλε επιστολή στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), με την οποία ζητούσε τη μόνιμη διεξαγωγή των Αγώνων στην Ελλάδα. Ωστόσο, η ΔΟΕ, μετά από σύντομο διάστημα, και ωθούμενη προφανώς από εμπορικούς λόγους, απάντησε αρνητικά στην πρότασή του.
Σήμερα, αυτή η πρόταση του Καραμανλή επανέρχεται στο προσκήνιο ως η μόνη λύση για τη σωτηρία των Αγώνων, οι οποίοι, μετά την 31η Ολυμπιάδα του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, είναι αμφίβολο αν θα τελεστούν ξανά.
Και αυτό γιατί οι Αγώνες έχουν γίνει ένα «δηλητηριώδες χάπι» που καμιά χώρα και καμιά πόλη στον κόσμο δεν θέλει να καταπιεί.
Την αρχή έκανε η Βοστόνη, η οποία απέσυρε την υποψηφιότητά της για την τέλεση των Θερινών Αγώνων το 2024. Στη συνέχεια το Όσλο (Νορβηγία), η Κρακοβία (Πολωνία) και η Στοκχόλμη (Σουηδία) απέσυραν τις υποψηφιότητές τους για την τέλεση των Χειμερινών Ολυμπιακών το 2022.
Τον λόγο τον εξηγεί ο Τζεφ Ρούφολο (Jeff Ruffolo), ένας Αμερικανός που βοηθά την Κίνα να προετοιμάσει τον φάκελο για την ανάληψη των Χειμερινών Ολυμπιακών το 2022.
«Οι Αγώνες έχουν γίνει ένα δηλητηριώδες χάπι που κανείς δεν θέλει να καταπιεί. Η εποχή που οι πόλεις συναγωνίζονταν η μια την άλλη για το ποια θα σκορπίσει περισσότερα δισεκατομμύρια αναλαμβάνοντας τους Αγώνες, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Και μόνο η ιδέα της ετοιμασίας του φακέλου με την προσφορά ανάληψης των Αγώνων αποτελεί σήμερα ανέκδοτο. Όλοι γελούν μόλις το ακούσουν, εκτός από τα μέλη της ΔΟΕ στη Λωζάνη που κοιμούνται. Είναι οι μόνοι που δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι ιππεύουν ένα νεκρό άλογο», είπε ο Ρούφαλο σε συνέντευξή του πέρυσι στον Guardian.
«Είναι μια θνήσκουσα ιδέα την οποία κανείς δεν θέλει να αγγίξει, γιατί αυτό που ακολουθεί μετά είναι η χρεοκοπία».
v
Το στάδιο Μαρακανά που θα φιλοξενήσει τα αθλήματα στίβου. Μετά την τέλεση της 31ης Ολυμπιάδας του Ρίο ντε Τζανέιρο το φετινό καλοκαίρι, το μέλλον των Αγώνων είναι αβέβαιο. Πηγή: News media
v
Η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας έχει την αφετηρία της στους Ολυμπιακούς του 2004, για τους οποίους δαπανήθηκαν πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Και δεν είναι μόνο η Ελλάδα που είναι μικρή χώρα. Σε οικονομικό αδιέξοδο έχει περιέλθει και η Ρωσία ύστερα από την τέλεση των Χειμερινών Ολυμπιακών στο Σότσι το 2014, για τους οποίους λέγεται ότι δαπάνησε πάνω από 45 δισεκατομμύρια ευρώ!
Ο μόνος τρόπος για να σωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι να ξανασυνδεθούν με το αρχαίο πνεύμα τους, αποκτώντας την παλιά τους αίγλη, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εδώ, στην κοιτίδα του πολιτισμού, την Ελλάδα και στην αρχαία Ολυμπία.
Αυτό υποστήριξε πέρυσι ο Τζον Ρένι Σορτ (John Rennie Short), καθηγητής στο School of Public Policy του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη (UMBC).
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ΔΟΕ θα μπορούσε με αυτό τον τρόπο να εξοικονομήσει όλα αυτά τα δισεκατομμύρια που πετιούνται κάθε φορά για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, οι οποίες στη συνέχεια πέφτουν σε αχρηστία.
«Η ΔΟΕ θα μπορούσε να διαθέσει μέρος των 8 δισεκατομμυρίων από τα έσοδα που τις αποφέρει κάθε Ολυμπιάδα, για την κατασκευή χώρων στην αρχαία Ολυμπία, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για άλλους αγώνες στις μη ολυμπιακές χρονιές. Έτσι, θα απαλλαγούμε από τη δημοσιονομική παραφροσύνη της οικοδόμησης τεράστιων οικοδομημάτων, τα οποία μετά από δύο εβδομάδες δεν θα χρησιμοποιήσει κανείς».
Όσον αφορά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, οι υπέρμαχοι της ιδέας για την μόνιμη τέλεση των Αγώνων, προτείνουν την Ελβετία ή την Ιαπωνία, οι οποίες έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.