ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Posted by Youmagazine Staff
Δείτε το βίντεο με το μοναδικής ομορφιάς αρχαίο ψηφιδωτό που ήρθε στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη στη Λευκωσία.
Μέρος από το ψηφιδωτό που παρουσιάζει με μεγάλη λεπτομέρεια μια αρματοδρομία. Photo: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.
v
ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε στην Πιάθκια, στο Ακάκι της Λευκωσίας και χρονολογείται από τον 4ο μ.Χ.. Περιλαμβάνει μια σκηνή αρματοδρομίας με ένα περίτεχνο γεωμετρικό διάκοσμο, καθώς και μια επιγραφή στα ελληνικά.
Οι διαστάσεις του μωσαϊκού δαπέδου είναι 11 μέτρα μήκος x 4 μέτρα πλάτος και σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, βρίσκεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.
Το ψηφιδωτό απεικονίζει μια σκηνή αρματοδρομίας στον Ιππόδρομο, παρουσιάζοντας και τις τέσσερις διαφορετικές φάσεις της. Τα ονόματα της επιγραφής φαίνεται να αναφέρονται στους αναβάτες και σε ένα από τα άλογα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.
Η σκηνή περιγράφει με μεγάλη λεπτομέρεια την πορεία της αρματοδρομίας. Στο ψηφιδωτό εικονίζονται κίονες που καταλήγουν σε τρία χάλκινα δελφίνια, τα οποία χρησίμευαν για να δείχνουν πόσες φορές είχαν καλύψει οι αρματοδρόμοι τη διαδρομή. Υπάρχει επίσης ένας έφιππος και δύο πεζοί άνδρες που κρατούν ο ένας μαστίγιο και ο άλλος αγγείο με νερό, ενώ διακρίνονται και οι εννέα Μούσες.
v
Το ψηφιδωτό του 4ου αιώνα με σκηνές από μια αρματοδρομία στον Ιππόδρομο της Ρώμης, αποκαλύφθηκε στα ΜΜΕ την Τετάρτη 10 Αυγούστου, στο χωριό Ακάκι έξω από τη Λευκωσία. Photo: AP / Παύλος Βρυωνίδης
v
Οι ανασκαφές στην περιοχή είχαν ξεκινήσει το 2013, αποκαλύπτοντας θαμμένες κατασκευές σε μικρό βάθος από την επιφάνεια του εδάφος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ανακάλυψη μιας δεξαμενής, διαστάσεων 10 x 14 μέτρα, η οποία πιστεύεται από τους αρχαιολόγους ότι κάποτε θα είχε παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του χωριού.
Το 2015, οι αρχαιολόγοι επικεντρώθηκαν σε δύο τμήματα της περιοχής, νότια της δεξαμενής όπου μέρος του ψηφιδωτού δαπέδου είχε αποκαλυφθεί το 2013, και στα ανατολικά, όπου αποκαλύφθηκαν επιπλέον χώροι που ανήκαν στο οικοδόμημα.
Οι πιο πρόσφατες ανασκαφές επικεντρώθηκαν σε τρεις τομείς. Ο πρώτος είναι βόρεια της δεξαμενής νερού, όπου έχουν βρεθεί υπόγειοι αγωγοί. Όπως πιστεύουν οι αρχαιολόγοι, αυτό θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς γέμιζε και άδειαζε η δεξαμενή.
v
Λεπτομέρεια από το ψηφιδωτό. Image: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.
v
Η δεύτερη περιοχή είναι δυτικά της δεξαμενής όπου το δάπεδο δεν φαίνεται να ήταν καλυμμένο από κάποιο μωσαϊκό. Και η τρίτη περιοχή βρίσκεται νότια της δεξαμενής, όπου είχαν ανακαλυφθεί το 2015 τα ερείπια μιας στοάς με ψηφιδωτό και εκεί δάπεδο.
Σύμφωνα με την Φρύνη Χατζηχριστοφή, αρχαιολογική λειτουργό του τμήματος Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής, οι σκηνές Ιπποδρόμου θεωρούνται σπάνιες, ιδιαίτερα στις ανατολικές επαρχίες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Μόλις δύο συναντούνται στην Ελλάδα και συνολικά επτά στον κόσμο και μάλιστα στις δυτικές επαρχίες της αυτοκρατορίας, όπως η Βόρεια Αφρική, η Γαλλία και η Ισπανία. Η κ. Χατζηχριστοφή, πιστεύει ότι μάλλον ανήκε σε κάποια πλούσια έπαυλη της περιοχής.
09-08-2016 ΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΠΙΑΘΚΙΑ ΣΤΟ ΑΚΑΚΙ