ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Posted by Youmagazine Staff
Ημέρες από την ταινία “Αρμαγεδδών” του 1998 μπορεί να ζήσει η Γη, καθώς ένας αστεροειδής την πλησιάζει απειλητικά.
Η NASA ετοιμάζεται να εκτοξεύσει ένα διαστημόπλοιο για να μελετήσει έναν αστεροειδή που θα μπορούσε μια μέρα να κονιορτοποιήσει τη Γη. Image: Supplied
v
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ο αστεροειδής είναι πραγματικός, ονομάζεται Bennu και διασχίζει την τροχιά της Γης μια φορά κάθε έξι χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι από τότε που ανακαλύφθηκε το 1999, πλησιάζει ολοένα και περισσότερο τη Γη, αναφέρει η εφημερίδα New York Post.
Υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης; Οι αστεροειδείς είναι απρόβλεπτοι, καθώς οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την τροχιά τους είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Όπως πάντως αναφέρουν οι Sunday Times του Λονδίνου, το 2135 ο Bennu θα πετάξει μεταξύ της Σελήνης και της Γης και είναι βέβαιο ότι ακόμη κι αν δεν συγκρουστεί, θα επιφέρει μεγάλες καταστροφές στον πλανήτη μας.
(Μπορεί το 2135 να φαίνεται μακρινό, μην ξεχνάτε όμως ότι τότε η Ελλάδα μόλις θα έχει βγει από τα μνημόνια. Για την ακρίβεια το 2115. Πάλι άτυχη θα σταθεί η φουκαριάρα;)
Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει τις ετοιμασίες της αποστολή του διαστημόπλοιου OSIRIS-REx το οποίο θα πλησιάσει τον αστεροειδή για να τον μελετήσει και να μεταφέρει στη γη δείγματα.
v
OSIRIS-REx Tech – Surveying an Asteroid with Light
v
v
Ο 101955 Bennu (προσωρινή ονομασία 1999 RQ36) είναι ένας αστεροειδής της ομάδας του Απόλλωνα και ανακαλύφθηκε από το πρόγραμμα LINEAR στις 11 Σεπτεμβρίου 1999.
Μην τρομάξετε, αλλά η ομάδα του Απόλλωνα περιλαμβάνει 6.923 αστεροειδείς από τους οποίους έχουν μελετηθεί μόνο 991. Ο πρώτος αστεροειδής της ομάδας ανακαλύφθηκε μόλις το 1930, παρ’ όλο που η Γη κινείται ακριβώς μέσα στον χώρο που καταλαμβάνουν, μαζί με την Αφροδίτη και τον Ερμή.
Με άλλα λόγια, η ζώνη που καταλαμβάνουν οι αστεροειδείς της ομάδας του Απόλλωνα εκτείνεται από τη Γη έως τον Ήλιο, αφήνοντας τον Άρη και τους υπόλοιπους πλανήτες έξω από την επιρροή τους.
v
Εικόνα του αστεροειδή Bennu από ραντάρ το 1999. Πηγή: Arecibo Observatory/JPL
v
Λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας που παρουσιάζει ο Bennu, η NASA έχει προγραμματίσει την αποστολή του διαστημόπλοιου OSIRIS-REx, που έχει ως στόχο να συλλέξει δείγματα από τον Bennu και να επιστρέψει στη Γη το 2023. Το διαστημόπλοιο θα εκτοξευτεί από το διαστημικό κέντρο Κένεντυ τον Σεπτέμβριο του 2016, δηλαδή σε ένα μήνα.
Ο Bennu θα πλησιάσει τόσο κοντά που η βαρύτητα της Γης θα τον επηρεάσει με αποτέλεσμα, αν δεν συγκρουστεί τότε, να τεθεί σε τροχιά σύγκρουσης τα επόμενα έξι χρόνια. Αυτό δήλωσε ο Dante Lauretta, καθηγητής της πλανητικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Ο Bennu είναι περίπου 487 μέτρα σε διάμετρο και ταξιδεύει γύρω από τον Ήλιο με ταχύτητα κατά μέσο όρο 101 χιλιομέτρων την ώρα.
v
The @OSIRISREx rocket fairing has arrived @NASAKennedy – one step closer to launch #ToBennuAndBack ! pic.twitter.com/M2pNhK9XZt
— Dante Lauretta (@DSLauretta) July 27, 2016
v
Μπορεί οι διαστάσεις του Bennu να φαίνονται ασήμαντες, αλλά αν έπεφτε στη Γη η πτώση του θα ισοδυναμούσε με την ενεργοποίηση τριών δισεκατομμυρίων τόνων ΤΝΤ, θα είχε δηλαδή 200 φορές την ισχύ της ατομικής βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα.
«Ο Bennu βρίσκεται από πλευράς μεγέθους ακριβώς στο όριο ενός ουράνιου σώματος που μπορεί να προκαλέσει μια παγκόσμια καταστροφή», λέει ο καθηγητής Mark Bailey από το Παρατηρητήριο Armagh της Βόρειας Ιρλανδίας.
v
O Bennu θα περάσει μεταξύ της Σελήνης και της Γης. Πηγή: NASA
v
Η αποστολή του OSIRIS-REx είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, αφού αφορά την διατήρηση της ζωής στη Γη. Το διαστημόπλοιο θα συναντηθεί με τον αστεροειδή τον Αύγουστο το 2018. Αφού τον χαρτογραφήσει και συλλέξει δείγματα από τα θραύσματα που ακολουθούν τον Bennu στο ταξίδι του, θα επιστρέψει στη Γη.
Ο Bennu είναι ένας ανθρακούχος αστεροειδής, ένα αρχαίο λείψανο από το πρώιμο ηλιακό σύστημα και γι΄αυτό είναι γεμάτος με οργανικά μόρια. Έτσι, πέρα από την επικινδυνότητά του, ο Bennu μπορεί να ρίξει φως για το πώς σπάρθηκαν στην πρώιμη Γη οι οργανικές ενώσεις, καθώς πρέπει να συνέβαλε και αυτός στην αρχέγονη σούπα από την οποία προέκυψε η ζωή.