Ενδείξεις για τον Μεγάλο Κατακλυσμό της Κίνας
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Posted by Youmagazine Staff
Οι αρχαιολόγοι στην Κίνα ανακάλυψαν ενδείξεις για τον Μεγάλο Κατακλυσμό που πραγματοποιήθηκε στην αυγή του πολιτισμού της.
Ο μύθος του αυτοκράτορα Γιου που σταμάτησε την καταστροφική πλημμύρα, όπως απεικονίζεται από τους καλλιτέχνες της εποχής. Image: Supplied
v
Ο ΜΥΘΟΣ για το πώς ο αυτοκράτορας Γιου κατάφερε να τιθασεύσει τα ορμητικά νερά του κατακλυσμού μπορεί τελικά να έχει κάποια αλήθεια, υποστηρίζουν οι αρχαιολόγοι μετά τις τελευταίες ανακαλύψεις τους.
Οι ιστορίες για μεγάλους κατακλυσμούς που συνέβησαν στην αρχαία εποχή είναι αρκετά συνηθισμένες, αλλά ενώ για τους περισσότερους από αυτούς δεν έχουμε πολλά στοιχεία, ο συγκεκριμένος μπορεί τελικά να βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.
Σύμφωνα με το θρύλο, ο ηρωικός αυτοκράτορας Γιου της Κίνας απέσυρε τα μεγάλα κύματα του Κίτρινου Ποταμού, ανακατεύοντας και αλλάζοντας τη ροή όλων των παραποτάμων – ένα μνημειώδες έργο που χρειάστηκε δεκαετίες για να ολοκληρωθεί.
Ο μύθος αφηγείται ότι τον βοήθησε ένας δράκος, ο οποίος έσκαψε γιγαντιαία κανάλια στο έδαφος και μια μεγάλη χελώνα που ανέσυρε τόνους λάσπης. Η επιτυχία αυτή του Γιου τον οδήγησε στην ίδρυση της δυναστείας Ξία της Κίνας.
v
Ό,τι απέμεινε από έναν παλιό οικισμό ηλικίας 4.000 ετών, ο οποίος καταστράφηκε από ένα μεγάλο σεισμό και από την κατολίσθηση που ακολούθησε. Η κατολίσθηση ήταν κατά πάσα πιθανότητα η αιτία για τον φραγμό της ροής του Κίτρινου ποταμού. Image: Supplied
v
Ενώ ο δράκος και η χελώνα προέρχονταν εμφανώς από τη σφαίρα της μυθολογίας, η ίδια η πλημμύρα μπορεί όντως να συνέβη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιστήμονες που αποκάλυψαν πρόσφατα ασυνήθιστα ιζήματα στο Φαράγγι Jishi του Κίτρινου Ποταμού.
Χρησιμοποιώντας χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα σε οστά και δείγματα του εδάφους κατά μήκος του Κίτρινου Ποταμού, η κινεζική αρχαιολογική ομάδα διαπίστωσε ότι ένας σεισμός που έγινε στην περιοχή προκάλεσε μια τεράστια κατολίσθηση, φράζοντας τον Κίτρινο Ποταμό.
Η ομάδα των αρχαιολόγων, στη μελέτη που δημοσίευσε στο Science, αναφέρει ότι η κατολίσθηση έγινε το 1920 π.Χ. με αποτέλεσμα να χυθούν μέσα στο φαράγγι τόνοι χώματος και να φραχθεί ο ποταμός. Όταν κάποια στιγμή το φράγμα έσπασε, δημιούργησε έναν κατακλυσμό νερού που σκέπασε τα εδάφη με χαμηλό υψόμετρο, δημιουργώντας μια καταστροφική πλημμύρα.
«Η πλημμύρα είχε δύναμη 300.000-500.000 κυβικών μέτρων το δευτερόλεπτο» ανέφερε ένας από τους μελετητές, ο δρ Ντάρελ Γκρέιντζερ από το Πανεπιστήμιο Περντιού των ΗΠΑ.
«Αυτό ισοδυναμεί περίπου με την μεγαλύτερη πλημμύρα που έχει μετρηθεί ποτέ στις όχθες του ποταμού Αμαζονίου. Είναι μεταξύ των μεγαλύτερων γνωστών κατακλυσμών που έχουν πραγματοποιηθεί στη Γη τα τελευταία 10.000 χρόνια».