Οι Κινέζοι ρίχνονται με αξιώσεις στο κυνήγι του ΕΤ
ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Posted by Youmagazine Staff
Έχοντας κατασκευάσει το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, οι Κινέζοι μπαίνουν με αξιώσεις στη μάχη της εξωγήινης έρευνας.
To διαμέτρου 500 μέτρων Σφαιρικό Τηλεσκόπιο (FAST), στην περιφέρεια Πινγκτάνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα, είναι έτοιμο να μπει σε λειτουργία. Photo: AP. Πηγή: Supplied
v
ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ κατασκευής κράτησαν πέντε χρόνια και το εγχείρημα κόστισε πάνω από 175 εκατομμύρια δολάρια. Ήδη από την Κυριακή, το ραδιοτηλεσκόπιο άρχισε να ψάχνει για βαρυτικά κύματα και ραδιοσήματα από άστρα και γαλαξίες, φιλοδοξώντας να είναι αυτό που θα συλλάβει πρώτο κάποιο σήμα εξωγήινης ζωής.
Το έργο είναι ένα άλλο σημάδι της αυξανόμενης φιλοδοξίας της Κίνας στην εξερεύνηση του διαστήματος. Με το έργο αυτό, όμως, η ασιατική υπερδύναμη ενισχύει παράλληλα το επιστημονικό κύρος της στην παγκόσμια κοινότητα.
Το Μάτι του Ουρανού (κιν. Tianyan), όπως είναι το παρατσούκλι του, αφήνει στη δεύτερη θέση το πρώτο έως τώρα ραδιοτηλεσκόπιο, το περίφημο Παρατηρητήριο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο της Καραϊβικής, το οποίο έχει διάμετρο 300 μέτρων.
Εκτός από το μέγεθος, το Μάτι του Ουρανού είναι 10 φορές ταχύτερο στη λήψη και επεξεργασία ραδιοσημάτων σε σχέση με το Αρεσίμπο.
Για να δώσουν οι Κινέζοι μια αίσθηση του γιγαντιαίου αυτού έργου, λένε πως αν το πιάτο του τηλεσκόπιου γέμιζε με κρασί, καθένας από τα επτά δισεκατομμύρια των κατοίκων της Γης θα μπορούσε να γεμίσει πέντε μπουκάλια για το σπίτι.
Το ραδιοτηλεσκόπιο αποτελείται από 4.450 κινητά φύλλα (όσο 30 ποδοσφαιρικά γήπερδα) τα οποία μπορούν να αντανακλούν τα ραδιοσήματα που συλλαμβάνουν από τα μακρινά μέρη του σύμπαντος στον 30 τόνων αμφιβληστροειδή που κρέμεται πάνω από το πιάτο.
v
Μυρμηγκιές επιστημόνων εργάζονταν στο λεγόμενο «Ρολόι», στο κέντρο του τηλεσκοπίου, όλο το εικοσιτετράωρο για να προλάβουν την προθεσμία του Σεπτεμβρίου 2016. Image: Supplied
v
Ομάδα τεχνικών εργάζεται σε ένα από τα πάνελ του τηλεσκοπίου τον Ιούλιο του 2015. Image: Supplied
v
Το τεράστιο πιάτο απαιτεί σιγή ασυρμάτου σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων στο έδαφος που σημαίνει ότι 9.000 κάτοικοι που έμεναν σε οκτώ χωριά στη γύρω περιοχή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετεγκατασταθούν σε άλλα μέρη.
«Ο απώτερος στόχος του FAST είναι να ανακαλύψει τους νόμους της εξέλιξης του σύμπαντος», δήλωσε στην κρατική ραδιοτηλεόραση (CCTV), ο Qian Lei, αναπληρωτής ερευνητής των Εθνικών Αστρονομικών Παρατηρητήριων της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.
«Θεωρητικά, αν υπάρχει πολιτισμός στο εξωτερικό διάστημα, το ραδιοφωνικό σήμα που στέλνει θα είναι παρόμοιο με το σήμα που μπορούμε να λάβουμε όταν εκπέμπει ένα πάλσαρ (άστρο νετρονίων)»..
Τα πάλσαρ είναι αστέρες νετρονίων με ισχυρό μαγνητικό πεδίο που περιστρέφονται ταχύτατα γύρω από τον άξονά τους και καθώς τα παρατηρούμε από τη Γη καταγράφουμε αλληλουχία περιοδικών παλμών. Είναι μια κατηγορία παλλόμενων ουράνιων ραδιοπηγών, ουράνια δηλαδή σώματα που εκπέμπουν ανιχνεύσιμη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με τη μορφή ραδιοφωνικών κυμάτων.
Τα πάλσαρ ξεχωρίζουν από όλες τις άλλες ουράνιες πηγές ραδιοσημάτων, επειδή παρατηρούμε από αυτά ταχύτατους περιοδικούς παλμούς σε διάφορες περιοχές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, με περιόδους από χιλιοστά του sec (msec), μέχρι μερικά δευτερόλεπτα, σε αντιδιαστολή προς όλα τα άλλα ουράνια σώματα που εμφανίζουν περιόδους κάθε είδους μεταβολών (περιστροφής κτλ.) της τάξεως των ωρών και άνω.
ν