Το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα μειώθηκε κατά τρία έτη εξαιτίας των Μνημονίων, αναφέρει μελέτη της ΓΕΣΕΕ.
Με δημόσια συσσίτια, υποσχέσεις και επιδόματα αλληλεγγύης προσπαθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια στα χρόνια της κρίσης. Image: Supplied v
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ που έχει πλήξει την Ελλάδα βυθίζοντας την στην ύφεση δεν έχει πληγώσει μόνο τις τσέπες των πολιτών αλλά και την υγεία τους, όπως αποκαλύπτει μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Το πιο οδυνηρό εύρημα της μελέτης δείχνει ότι το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά 3 χρόνια μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, ενώ εξαιτίας της ανεργίας και της υποαπασχόλησης περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες βρέθηκαν εκτός ασφάλισης υγείας.
Παράλληλα οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων επισημαίνουν ότι ο αριθμός των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί αυξήθηκε, η ψυχική υγεία του πληθυσμού επιδεινώθηκε ενώ σημαντική αύξηση καταγράφει ο αριθμός των ανθρώπων που δηλώνουν αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας όταν τις χρειάζονται.
Δραστικές χαρακτηρίζονται επίσης οι περικοπές δαπανών στην υγεία, καθώς για την περίοδο 2009-2012 εμφανίζουν ετήσια μείωση της τάξης του 11,8%.
Στην ίδια πάντα μελέτη καταγράφεται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων HIV σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, γεγονός που πιθανότατα αποδίδεται στη συρρίκνωση των θεραπευτικών προγραμμάτων, στην αυξημένη πορνεία και στη συνακόλουθη αύξηση της μη ασφαλούς σεξουαλικής δραστηριότητας.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν οι συντάκτες της μελέτης και στην αύξηση των αυτοκτονιών κατά 40% από το 2009 έως το 2011.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί, με επιστημονικούς όρους, η αιτιότητα ανάμεσα στην οικονομική κρίση και στον αριθμό των αυτοκτονιών, καθώς δεν υπάρχει ακόμα ασφαλής χρονική απόσταση και τα δεδομένα είναι ελλιπή. v
Ορισμένα συγκριτικά στοιχεία
Είναι ενδιαφέρον να δούμε τη μείωση του προσδόκιμο ζωής κατά τρία χρόνια μέσα στην τρέχουσα δεκαετία συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο, για να αντιληφθούμε καλύτερα τη θέση της Ελλάδας, την οποία όλοι οι κυβερνώντες διαφημίζουν ως «όαση γαλήνης και σταθερότητας» ενώ δεν είναι. Γιατί μόνο σε κράτη που βρίσκονται σε πόλεμο καταγράφονται αντίστοιχα ποσοστά θνησιμότητας.
• Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 5 έτη μεταξύ των ετών 2000 και 2015. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση ορίου ζωής από το 1960 (World Health Organization 19/05/2016).
• Στην Αφρική το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 9,4 έτη μέσα σε 60 χρόνια, κυρίως από τις βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών. (World Health Organization 19/05/2016).
• Στη Συρία το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά 5 έτη, από τα 75 χρόνια στα 69, από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου (Guardian 24/08/2016).
• Στην Ελλάδα το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά 3 έτη στη διάρκεια της κρίσης και των Μνημονίων (Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΕΣΕΕ 14/09/2016).
Αξίζει να αναφέρουμε μια άλλη συγκλονιστική έκθεση, που συνέταξε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σχετικά με την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών και δημοσιεύτηκε στις 25/09/2014. Η έκθεση αποκάλυπτε ότι περίπου 6,3 εκατομμύρια Έλληνες –το 55,7% του συνολικού πληθυσμού– απειλούνται από τη φτώχεια.
Από αυτούς, περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ 3,8 εκατομμύρια βρίσκονται στο κατώφλι, διατρέχοντας άμεσο κίνδυνο φτωχοποίησης. v
Υπέρ του Μνημονίου το 56,2% των Ελλήνων!
Η μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΕΣΕΕ δείχνει πως όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν οι συνθήκες διαβίωσης για την πλειοψηφία των Ελλήνων με το Τρίτο Μνημόνιο, αλλά ότι έχει μειωθεί δραματικά και το όριο ζωής.
Παρ’ όλα αυτά, η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει αποδεχτεί, μοιρολατρικά ίσως από φόβο ή επειδή πιστεύουν ότι η κρίση δεν θα τους αγγίξει αυτούς, ότι ο δρόμος των Μνημονίων, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τα μέτρα λιτότητας, τα capital controls, οι κατασχέσεις καταθετικών λογαριασμών και ακινήτων, καθώς και η υπερφορολόγηση είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση.
Σε δημοσκόπηση της GPO που έγινε για λογαριασμό του Mega και η οποία διενεργήθηκε στο διάστημα από 12 έως και 15 Ιουνίου, η πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης με ποσοστό 56,2% προτιμά τα μέτρα λιτότητας και τη φτωχοποίηση που φέρνει η παραμονή στο ευρώ, αντί του 35,4% το οποίο επιλέγει την χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη. (Το 8,4% δεν απάντησε). v
Μαλαματένια λόγια – Γαργανουράκης, Χαλκιάς, Τσανακλίδου v