ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Posted by Youmagazine Staff
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την τρισχιλιετή μούμια ενός Αιγύπτιου ευγενή μέσα σε μια έντονα βαμμένη σαρκοφάγο.
Ισπανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αυτή την πολύ παλιά, αλλά σε καλή κατάσταση, σαρκοφάγο κοντά στο Λούξορ, την αρχαία πρωτεύουσα στη νότια Αίγυπτο. Photo: AFP / Egyptian Antiquities Ministry. Πηγή: Supplied
v
Η ΕΝΤΟΝΑ βαμμένη ξύλινη σαρκοφάγος διατήρησε το σε πολύ καλή κατάσταση σώμα ενός Αιγύπτιου αξιωματούχου για 3.200 χρόνια, μέχρι να το βρουν οι αρχαιολόγοι.
Η ξύλινη σαρκοφάγος –σκαλισμένη έτσι ώστε να αποδίδει τη μορφή ενός Αιγύπτιου αξιωματούχου με μαύρα μαλλιά και βαρύ αϊλάινερ– βρέθηκε θαμμένη στη δυτική όχθη του Νείλου, κοντά σε ένα ναό της εποχής του φαραώ Τούθμωση Γ΄, ο οποίος βασίλευσε από το 1479 π.Χ. έως το 1425 π.Χ.
Στις αρχές της περιόδου της 18ης δυναστείας, υπό τη βασιλεία του πολεμιστή βασιλιά Τούθμωση Γ΄, η Αίγυπτος γνώρισε τη χρυσή εποχή της, επεκτείνοντας τα σύνορά της μέχρι και τη σημερινή Συρία. Για τον λόγο αυτό, κατά τη σύγχρονη εποχή, ο φαραώ απέκτησε το προσωνύμιο «Ναπολέοντας της Αιγύπτου».
v
Η ξύλινη σαρκοφάγος έχει εκπληκτικές διακοσμητικές παραστάσεις, με ζωηρά χρώματα, που αναφέρονται στο μεταθανάτιο ταξίδι της ψηχής. Photo: AFP / Egyptian Antiquities Ministry. Πηγή: Supplied
v
Σύμφωνα με την αιγυπτιακή θρησκεία, ο Ρα ήταν ο δημιουργός των θεών, των ανθρώπων και του κόσμου. Έμβλημά του ήταν ο Ήλιος, το σύμβολο της ζωής. Ο Ρα εθεωρείτο επίσης ο πρώτος βασιλιάς της Αιγύπτου. Ο εκάστοτε φαραώ εθεωρείτο γιος και ενσάρκωση του Ρα, με τον οποίο γινόταν ένα όταν πέθαινε.
Η επιγραφή που βρέθηκε στον τάφο του Τούθμωση, αναφέρει: «Ο φαραώ Τούθμωσης Γ΄ ανέβηκε στα ουράνια, ενώθηκε με τον ηλιακό δίσκο. Το σώμα του θεού ενώθηκε με τον απόγονό του. Μόλις χάραξε η επόμενη μέρα, ο ηλιακός δίσκος φεγγοβόλησε, ο ουρανός αστραποβόλησε και [ο διάδοχός του] ο φαραώ Αμενχοτέπ Β΄ ανέβηκε στον θρόνο του πατέρα του».
Αυτές ήταν οι δοξασίες των Αιγυπτίων σχετικά με τη ζωή και το θάνατο, αλλά και την διαδοχή των φαραώ στο θρόνο.
v
Το εκφραστικό πρόσωπο του Αιγύπτιου αξιωματούχου σκαλισμένο στην ξύλινη σαρκοφάγο.
Photo: AFP / Egyptian Antiquities Ministry. Πηγή: Supplied
v
Ο τάφος, στον οποίο βρέθηκε η πολύχρωμη σαρκοφάγος, τοποθετείται χρονολογικά μεταξύ του 1075 π.Χ. και του 664 π.Χ. Και ενώ η σαρκοφάγος έχει βρεθεί εδώ και καιρό, οι αρχαιολόγοι ήθελαν να είναι βέβαιοι για την ηλικία της μούμιας, που την ανάγουν πλέον στην εποχή του Τούθμωση.
Η μούμια περιέχει το σώμα ενός άνδρα που ονομάζεται Αμενρενέφ (Amenrenef), ο οποίος ήταν «υπηρέτης του βασιλικού οίκου», δηλαδή κάποιος ευγενής με ανώτερο αξίωμα στη βασιλική αυλή.
Πηγή: New York Post