Ο Εντ Γουίτλοκ έσπασε πρόσφατα το παγκόσμιο ρεκόρ ολοκληρώνοντας έναν Μαραθώνιο σε λιγότερο από τέσσερις ώρες.
Στον Μαραθώνιο του Οντάριο, τον Οκτώβριο του 2016, ο 85χρονος Εντ Γουίτλοκ έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 3:56:33, διανύοντας κατά μέσο όρο κάθε χιλιόμετρο σε 5 λεπτά και 36 δεύτερα. Image: Supplied v
Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ είναι αγώνας δρόμου αντοχής κατά τον οποίο οι αθλητές πρέπει να καλύψουν απόσταση 42,195 χιλιομέτρων (26,219 μίλια). Είναι το πιο εξαντλητικό από όλα τα ολυμπιακά αθλήματα και απαιτεί πολύμηνη προσπάθεια και υπεράνθρωπες δυνάμεις. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο πρώτος μαραθωνοδρόμος, ο στρατιώτης Φειδιππίδης, που έτρεξε μετά τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. για να φέρει στους Αθηναίους το χαρμόσυνο άγγελμα, ξεψύχησε μόλις πρόφερε τη λέξη «νενικήκαμεν».
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν τρέχουν έναν μαραθώνιο για να κερδίσουν. Σημαντικότερο για τους περισσότερους δρομείς είναι ο προσωπικός χρόνος τερματισμού τους και η τοποθέτησή τους μέσα στην ηλικιακή ομάδα τους, αν και μερικοί δρομείς θέλουν απλά να τερματίσουν.
Οι στρατηγικές για έναν μαραθώνιο περιλαμβάνουν το τρέξιμο ολόκληρης της απόστασης όπως και της στρατηγικής τρέξιμο-περπάτημα. Μια ενδιάμεση προσέγγιση είναι τρέξιμο από τη μία στάση νερού στη άλλη, και περπάτημα για λίγα μέτρα για την πόση του νερού.
Το 2005, ο μέσος χρόνος μαραθωνίου στις ΗΠΑ ήταν 4 ώρες 32 λεπτά 8 δευτερόλεπτα για τους άνδρες, 5 ώρες 6 λεπτά 8 δευτερόλεπτα για τις γυναίκες. Ένας άλλος στόχος είναι το σπάσιμο ορισμένων χρονικών εμποδίων. Παραδείγματος χάριν, οι πρωτάρηδες προσπαθούν συχνά να τρέξουν το μαραθώνιο κάτω από 4 ώρες, και οι πιο ανταγωνιστικοί δρομείς θέλουν να τελειώσουν κάτω από 3 ώρες.
Οι περισσότεροι προπονητές θεωρούν ότι το πιο σημαντικό στοιχείο στην προετοιμασία για ένα μαραθώνιο είναι το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, αλλά μεθοδικά. Οι ερασιτέχνες δρομείς προσπαθούν συνήθως να φθάσουν σε ένα μέγιστο 32 χιλιόμετρα σε μία μεμονωμένη κούρσα και σε εβδομαδιαία βάση τα 64 χιλιόμετρα, αλλά αυτό μεταβάλλεται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Οι πεπειραμένοι επαγγελματίες μπορούν να τρέξουν μια μέχρι και 200 χλμ. την εβδομάδα. Αλλά τα πολλά χιλιόμετρα εγκυμονούν και μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού.
Ένας κανονικός αθλητής μπορεί να αποθηκεύσει γύρω στις 2000kcal γλυκόζη στον οργανισμό, αρκετά για γύρω στα 30 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατόν ένας αθλητής να μην έχει αρκετή ενέργεια στα τελευταία 10 χλμ. του αγώνα. Αυτό λέγεται «χτυπώ στον τοίχο» (hit the wall) και είναι ένα συναίσθημα απότομης αναπάντεχης εξάντλησης. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι μαραθωνοδρόμοι εγκαταλείπουν.
Με βάση τα παραπάνω, φανταστείτε την έκπληξη των ειδικών, γιατρών και μη, με τον 85χρονο Καναδό Εντ Γουίτλοκ (Ed Whitlock), ο οποίος πρόσφατα έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ, συμπληρώνοντας έναν μαραθώνιο σε λιγότερο από τέσσερις ώρες! v
Ο Εντ Γουίτλοκ ολοκληρώνοντας έναν ακόμη Μαραθώνιο. Image: Supplied v
Ο Εντ Γουίτλοκ άρχισε να τρέχει Μαραθώνιο στα σαράντα του χρόνια. Έκτοτε όχι μόνο καταφέρνει να κρατιέται σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά είναι σε θέση να τρέξει ολόκληρη τη διαδρομή πιο γρήγορα από ό,τι πολύ νεώτερης ηλικίας αθλητές.
Σήμερα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου σε λιγότερο από τρεις ώρες στην ηλικία των 75 ετών και πλέον κατέχει ένα παρόμοιο ρεκόρ για την ολοκλήρωση της ίδιας απόστασης σε λιγότερο από τέσσερις ώρες στην ηλικία των 85 ετών.
Αυτό που κάνει απίστευτα τα κατορθώματά του είναι το γεγονός ότι δεν έχει κάνει τίποτα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο για να πετύχει αυτά τα ρεκόρ – δεν ακολουθεί κάποια ειδική δίαιτα ούτε γυμνάζεται όπως οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων.
Όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει την περιέργεια των ειδικών πώς πετυχαίνει τα απίστευτα αυτά αθλητικά κατορθώματα.
Σύμφωνα με τον Dr Michael Joyner, ερευνητή στην περίφημη κλινική Mayo, τα απίστευτα αθλητικά κατορθώματα Γουίτλοκ οφείλονται σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «ελάχιστη γήρανση».
Οι εξετάσεις VO2 max του Γουίτλοκ, σχετικά με τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, έδειξαν ότι ο 85χρονος αθλητής έχει πνεύμονες ισοδύναμους με αυτούς ενός εφήβου! v
85-year-old Ed Whitlock runs sub-4:00 marathon, shatters World Record v