Οι δείκτες του ρολογιού της Αποκάλυψης δείχνουν λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Σε δυόμισι λεπτά από τώρα ο κόσμος θα καταστραφεί…
Δυόμισι λεπτά πριν από την καταστροφή δείχνει πλέον το Ρολόι της Αποκάλυψης. Image: Supplied ν
ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ του ρολογιού δείχνουν λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Σε δυόμισι λεπτά από τώρα ο κόσμος θα καταστραφεί…
Πρόκειται για έναν συμβολισμό που ωστόσο, αντικατοπτρίζει μια μεγάλη αλήθεια, ότι ο πλανήτης και η ανθρωπότητα απειλούνται άμεσα.
Οι υπεύθυνοι για την κίνηση των δεικτών του ρολογιού δεν είναι άλλοι από τα μέλη του Συμβουλίου Επιστήμης και Ασφάλειας του περιοδικού Bulletin of Atomic Scientists, οι οποίοι έφτιαξαν το 1947 το αποκαλούμενο Ρολόι της Αποκάλυψης, ως ένα μέσο προειδοποίησης των κινδύνων για την Γη και την ανθρωπότητα που τίθενται από έναν πυρηνικό πόλεμο. Τότε, τοποθέτησαν τους δείκτες στα επτά λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα και φέτος, είναι η πρώτη φορά από το 1953, τη χρονιά που ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση πραγματοποίησαν δοκιμές για τη βόμβα υδρογόνου, που οι δείκτες βρίσκονται τόσο κοντά στον αριθμό 12.
Τα μέλη του Συμβουλίου υποστηρίζουν πως παράγοντες που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια πιθανή αλλαγή είναι η ενίσχυση του εθνικισμού, τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τα πυρηνικά όπλα και το θέμα της κλιματικής αλλαγής.
«Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε αποφασίσει να μετακινήσουμε αρκετά λεπτά μπροστά τους δείκτες μόνο και μόνο εξαιτίας των δηλώσεων ενός ανθρώπου. Όταν όμως αυτό το πρόσωπο είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, τότε τα λόγια του έχουν αξία», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη που συναντώνται ανά εξάμηνο για να κρίνουν πόσο πιο κοντά στην «καταστροφή» βρισκόμαστε.
ν
ν
Πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο, η φύση των απειλών που δέχεται ο πλανήτης έχει αλλάξει από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα και η προσοχή των επιστημόνων έχει στραφεί από ζητήματα, όπως ένας πιθανός αφανισμός από πυρηνικά, σε θέματα πιο επίκαιρα όπως η κλιματική αλλαγή και η τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι υπήρξαν και φορές που οι δείκτες του ρολογιού μετακινήθηκαν προς τα πίσω, όταν ο κίνδυνος απομακρυνόταν. Χαρακτηριστική ήταν η περίοδος μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που ουσιαστικά έδωσε μια ανάσα σε αυτούς που ζούσαν επί δεκαετίες με τον φόβο του αφανισμού από πυρηνικά. Το 1990 το ρολόι έδειχνε δέκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα και το 1991 δεκαεπτά λεπτά πριν τη «συντέλεια». Ωστόσο, το 2007 οι εντεινόμενοι φόβοι για τον πυρηνικό εξοπλισμό του Ιράν και της Βόρειας Κορέας «έσπρωξαν» και πάλι τους δείκτες στο 11:55. ν
ΗΠΑ, Ρωσία, Β. Κορέα, Ιράν
«Ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας δεύτερης πυρηνικής εποχής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία εξακολουθούν να είναι έτοιμες να οργανώσουν μια πυρηνική επίθεση μέσα σε λίγα λεπτά, η Βόρεια Κορέα διεξάγει πυρηνικές δοκιμές και πολλοί στη διεθνή κοινότητα ανησυχούν ότι το Ιράν σχεδιάζει τη δημιουργία μιας βόμβας. Η κλιματική αλλαγή παρουσιάζει επίσης μια τρομερή πρόκληση για την ανθρωπότητα», ήταν η τοποθέτησή τους πριν από δέκα χρόνια.
Το 2015 οι δείκτες μετακινήθηκαν κατά δύο λεπτά στις 11:57. «Η ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή και ο εκσυγχρονισμός των πυρηνικών όπλων απειλούν αναμφισβήτητα τη συνέχιση της ύπαρξης της ανθρωπότητας. Οι ηγέτες του κόσμου απέτυχαν να ενεργήσουν με την ταχύτητα ή στην κλίμακα που απαιτείται για την προστασία των πολιτών από ενδεχόμενη καταστροφή. Αυτές οι αποτυχίες της πολιτικής ηγεσίας θέτουν σε κίνδυνο κάθε άτομο πάνω στη Γη», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.
Ένα χρόνο μετά, στο πόρισμά τους είχαν κρούσει και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «η πιθανότητα μιας παγκόσμιας καταστροφής είναι πολύ υψηλή, και οι ενέργειες που απαιτούνται για τη μείωση των κινδύνων θα πρέπει να ληφθούν σύντομα. Το ρολόι χτυπά. Οι σοφοί ηγέτες θα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα».