Ένα νέο όργανο ανακαλύφθηκε μέσα στον άνθρωπο
ΙΑΤΡΙΚΑ
Posted by Youmagazine Staff
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το σώμα μας διαθέτει ένα επιπλέον όργανο, του οποίου την αυτόνομη λειτουργία μέχρι σήμερα αγνοούσαν.
Ποια άλλα μυστήρια κρύβονται άραγε στο σώμα μας; Image: Supplied
v
ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ κάθε μέρα ότι μπορεί το σώμα μας να περιέχει ένα μυστηριώδες ανεξερεύνητο όργανο. Ονομάζεται μεσεντέριο και ενώ είναι γνωστό εδώ και χρόνια, μέχρι τώρα θεωρείτο τμήμα του πεπτικού συστήματος, και συγκεκριμένα του λεπτού εντέρου, και όχι ένα ανεξάρτητο όργανο με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες.
Το λεπτό έντερο είναι το όργανο του πεπτικού συστήματος στο οποίο απορροφώνται οι θρεπτικές ουσίες της τροφής. Το όργανο μοιάζει με ένα πάρα πολύ μακρύ περιελιγμένο σωλήνα με υγρό στο εσωτερικό του. Η λειτουργία του εντέρου στην καθημερινή ζωή λέγεται χώνευση.
Το λεπτό έντερο ελέγχεται νευρικά από τον εγκέφαλο. Ωστόσο, όπως όλο το πεπτικό σύστημα μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα.
Στο πίσω τοίχωμα της κοιλιάς υπάρχει το μεσεντέριο το οποίο εκτείνεται σε όλες τις έλικες του εντέρου. Αυτό με μια μεμβράνη συγκρατεί αρκετά χαλαρά τις έλικες του εντέρου, οι οποίες μπορούν έτσι και ελίσσονται εύκολα μέσα στην κοιλιά.
Το μεσεντέριο είναι ένα όργανο με πλήθος αιμοφόρων αγγείων, με κυρίαρχη τη μεσεντέρια αρτηρία. Μπορούμε να φανταστούμε το μεσεντέριο σαν μια βεντάλια που εξορμά από το οπίσθιο κοιλιακό τοίχωμα (ρίζα του μεσεντερίου) και περικλείει με πτυχώσεις κάθε εντερική έλικα. Η αιμάτωση της νήστιδας (εκεί που σταματάει ο δωδεκαδάκτυλος) και του ειλεού γίνεται από την άνω μεσεντέρια αρτηρία, που συνδέεται με την κοιλιακή αορτή. Αυτή εισέρχεται στο εντερικό τοίχωμα διαμέσου της ρίζας του μεσεντερίου και διασχίζεται σε πολυάριθμους κλάδους.
v
v
Ο ρόλος των μεσεντέριων αρτηριών (κοιλιακή αρτηρία, άνω μεσεντέριος αρτηρία, κάτω μεσεντέριος αρτηρία και κλάδοι των έσω λαγονίων αρτηριών) είναι η παροχή αίματος στο λεπτό και παχύ έντερο. Όταν η ροή του αίματος στις μεσεντέριες αρτηρίες κωλύεται, οδηγεί σε πλημμελή οξυγόνωση και συνεπώς σε ισχαιμία του εντέρου. Η μεσεντέριος ισχαιμία συνήθως αφορά το λεπτό έντερο.
Για την εμφάνιση της μεσεντερίου ισχαιμίας συνήθως απαιτείται η στένωση ή η απόφραξη περισσοτέρων της μιας μεσεντερίων αρτηριών. Όταν αυτό συμβεί, ο ασθενής μπορεί να βιώσει σφοδρό κοιλιακό άλγος. Με την πάροδο του χρόνου η απόφραξη επιδεινώνεται και οδηγεί σε νέκρωση του εντέρου, επειδή στερείται επαρκής αιμάτωσης.
Αλλά ενώ όλα αυτά ήταν γνωστά στην ιατρική, μόλις πρόσφατα αναγνωρίστηκε ο ιδιαίτερος ρόλος του μεσεντερίου. Όπως γράφει ο καθηγητής J. Calvin Coffey στη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Gastroenterology and Hepatology: «Έχουμε ένα όργανο του σώματος που δεν είχε αναγνωριστεί ως τέτοιο μέχρι σήμερα».
«Η ανατομική περιγραφή που έχει δοθεί για το μεσεντέριο και ισχύει εδώ και 100 χρόνια είναι εσφαλμένη. Το όργανο αυτό απέχει πολύ από την κατακερματισμένη και περίπλοκη κοιλιακή χώρα. Το όργανο έχει μια συνεχή δομή και δεν αποτελεί τμήμα των εντέρων».
Αυτό ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ανατομία, καθώς η ακριβής λειτουργία του νέου αυτού οργάνου δεν είναι σαφής και μόνο περαιτέρω μελέτες θα προσφέρουν στους επιστήμονες μια καλύτερη κατανόηση σχετικά με την αντιμετώπιση των κοιλιακών και πεπτικών νοσημάτων.