Ένας Ιταλός φιλόσοφος που έζησε πριν από 500 χρόνια, είχε προβλέψει όσα δυσοίωνα συμβαίνουν στις μέρες μας.
Σύμφωνα με ορισμένους, το τέλος του κόσμου πλησιάζει. Image: Supplied v
Ματέο Ταφούρι. Wikimedia Commons
«Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ», όπως θα έλεγαν κάποιοι. Και ναι μεν πολλές προφητείες για το «τέλος του κόσμου» συναντούν τη χλεύη, κάποιες άλλες όμως δημιουργούν προβληματισμό, καθώς πολλές από τις αναφορές τους στο μέλλον έχουν επαληθευτεί.
Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τις προφητείες του Ματέο Ταφούρι (Matteo Tafuri), ενός Ιταλού φιλοσόφου και γιατρού που έζησε κατά τον 16ο αιώνα.
Ο Ματέο γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1492 στο Σολέτο στη νότια Ιταλία (Απουλία) και έζησε έως τις 18 Νοεμβρίου 1584. Σπούδασε ιατρική, αριστοτελική φιλοσοφία, αλχημεία και αστρολογία στη Νάπολι, στο Παρίσι (Σορβόννη) και στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας. Ταξίδεψε στην Αφρική, την Πολωνία και την Ελλάδα. Στην Αγγλία συνάντησε τον φημισμένο φιλόσοφο και Λόρδο Καγκελάριο σερ Τόμας Μουρ.
Επιστρέφοντας στο Σολέτο φυλακίστηκε από την Ιερά Εξέταση για 15 μήνες με την κατηγορία της μαγείας, στη συνέχεια όμως αθωώθηκε. Τιμήθηκε για την προσφορά του στην εκπαίδευση των πολιτών από την επιστημονική κοινότητα του Σολέτο, τον Αρχιεπίσκοπο της Καπύης και από τον Δον Χουάν της Αυστρίας, ο οποίος είχε νικήσει τον οθωμανικό στόλο στη ναυμαχία της Ναυπάκτου.
Όπως ο σύγχρονός του Μισέλ ντε Νοστρεντάμ (Νοστράδαμος), ο Ματέο ασχολήθηκε με την πρόβλεψη του μέλλοντος, γράφοντας αρκετά έργα, τα οποία έχουν χαθεί, εκτός ενός που φέρει τον τίτλο “Pronostico” (Προγνωστικά).
Σε αυτό, και σηματοδοτώντας την πορεία προς την Αποκάλυψη, δηλαδή το τέλος των ημερών, προειδοποιεί για «δύο συνεχόμενες ημέρες χιονιού που θα καταστρέψουν το θέρετρο του Σαλέντο».
Το Σαλέντο είναι χερσόνησος στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ιταλίας. Είναι υποχερσόνησος της κύριας Ιταλικής χερσονήσου και συχνά περιγράφεται ως «το τακούνι» της μπότας, με κύριες πόλεις τον Τάραντα, το Λέτσε και το Μπρίντιζι.
Η περιοχή, που είναι γεμάτη φοίνικες, έχει ήπιο κλίμα και το χιόνι είναι κάτι σπάνιο. Και όμως, την περίοδο αυτή (10-11 Ιανουαρίου), ένα ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο με ισχυρές χιονοθύελλες πλήττει το Σαλέντο, παγώνοντας ολόκληρη της περιοχή. Ο Ματέο είχε γράψει:
«Δύο ημέρες χιονιού, δύο λάμψεις στον ουρανό∙
ξέρω ότι έρχεται το τέλος του κόσμου, αλλά δεν το λαχταρώ». ν
Η χερσόνησος του Σαλέντο στη νότια Ιταλία χτυπήθηκε από χιονοθύελλα, επιβεβαιώνοντας μια ανησυχητική πρόβλεψη που έγινε πριν από αιώνες. Image: Supplied v
APOCALYPSE fears as ‘Italian Nostradamus’ prophecy of snow in Puglia village comes TRUE
v
ν
Σύμφωνα με το Inquisitr, οι «δύο λάμψεις στον ουρανό» στην προφητεία του Ματέο θα μπορούσαν να σχετίζονται με την έκρηξη ενός υπερ-ηφαιστείου.
Μόλις τον περασμένο μήνα, οι επιστήμονες προειδοποίησαν τον κόσμο ότι το υπερ-ηφαίστειο που βρίσκεται στα Φλεγραία Πεδία (Campi Flegrei) βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση» και ότι πλησιάζει η ώρα να «ξυπνήσει».
Τα Φλεγραία Πεδία είναι μια μεγάλη καλντέρα διαμέτρου 13 χιλιομέτρων κοντά στη Νάπολη. Το ψηλότερο σημείο της βρίσκεται 458 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το μεγαλύτερο μέρος του ηφαιστείου είναι υποθαλάσσιο και αποτελείται από 24 κρατήρες και ηφαιστειακά οικοδομήματα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ενεργοποίηση του υπερ-ηφαιστείου, που είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα του κόσμου, θα προκαλούσε παγκόσμια καταστροφή, συγκρίσιμη με τη σύγκρουση της Γης με έναν μεγάλο αστεροειδή.
Ευτυχώς, τα τελευταία 500 χρόνια, το υπερ-ηφαίστειο κοιμάται. Τώρα όμως… v
Η Νάπολη στον Κόλπο των Ποτίουλων. Δεξιά, το ενεργό ηφαίστειο του Βεζούβιου, και αριστερά το υπερ-ηφαίστειο των Φλεγραίων (Φλεγόμενων) Πεδίων, όπου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Ηρακλής σκότωσε τους Γίγαντες. Image: Supplied ν
Την τελευταία δεκαετία, τα Φλεγραία Πεδία παρουσιάζουν μια «ανάταση», γεγονός που υποδηλώνει ότι τα πτητικά αέρια από κάτω ωθούνται προς την επιφάνεια με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η περιοχή παρατηρείται από το Παρατηρητήριο του Βεζούβιου.
Υδροθερμική κυκλοφορία παρατηρείται στις περιοχές Λούκρινους Λάκους (λίμνη), Αγκνάνο και στην πόλη Ποτσουόλι (ελλ. Ποτίουλοι). Επίσης αέρια εκλύονται από τον κρατήρα Σολφατάρα. Στην καλντέρα παρατηρούνται βραδυσεισμικά φαινόμενα, παρατηρήσιμα στο κτίριο Μασέλουμ του Ποτσουόλι, το οποίο σήμερα είναι πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στους κίονες του κτιρίου υπάρχουν τρύπες που δημιουργήθηκαν από τα μαλάκια λιθοφάγος (lithodomus lithofagus). Το Ποτσουόλι έχει ανυψωθεί από τη δεκαετία του 1960 κατά τρία μέτρα. ν
Και τρίτο σημάδι
Εκτός από το παγωμένο Σαλέντο και το υπερ-ηφαίστειο των Φλεγραίων Πεδίων, παρουσιάστηκε ένα ακόμη ανεξήγητο σημείο, όπως είχε προβλέψει ο Ματέο.
Στην εκκλησία του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Trubarevo, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια), μια εικόνα της Παναγίας, τις τελευταίες μέρες άρχισε να δακρύζει.
Όπως αναφέρει ο Risto Setinov, ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου: «Όταν ο ιερέας τελείωσε την λειτουργία το πρωί της Κυριακής (8 Ιανουαρίου), ένας πιστός παρατήρησε μερικές σταγόνες που έτρεχαν από το αριστερό μάτι της Θεοτόκου.
«Ο πατήρ Boban πήρε κάποιο πανί και τις σκούπισε. Ύστερα το μύρισε και είπε ότι ευωδίαζε Άγιο Μύρο. Μετά από λίγο, νέα δάκρυα ανέβλυσαν από το πρόσωπο της εικόνας.
«Μείναμε στην εκκλησία όλη τη μέρα και τα δάκρυα συνέχισαν να εμφανίζονται».
Παραδοσιακά, τα δάκρυα που εμφανίζονται σε εικόνα της Παναγίας, θεωρείται ότι αποτελούν προειδοποίηση για μια επικείμενη καταστροφή. ν
Τα δάκρυα που εμφανίζονται σε εικόνα της Παναγίας, θεωρείται ότι αποτελούν προειδοποίηση για μια επικείμενη καταστροφή. Image: Supplied ν
Φυσικά, όλα αυτά μπορεί να είναι συμπτώσεις. Εδώ χιόνισε στην έρημο Σαχάρα, δεν θα χιόνιζε στο Σαλέντο; Το υπερ-ηφαίστειο στους Ποτίουλους μπορεί να συνεχίσει να κοιμάται για άλλα 500 χρόνια, ενώ τα «δάκρυα» στις εικόνες των αγίων έχει αποδειχτεί ότι είναι αποτέλεσμα υγρασίας. Επομένως, όλα καλά.