Η Ολλανδία σκέπτεται να φύγει από το ευρώ

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Μετά το Brexit των Βρετανών έρχεται το Nexit των Ολλανδών, ενώ το Frexit και το Grexit βρίσκονται και αυτά πάνω στο τραπέζι.

Η άτυπη αυτοκράτειρα της Ευρώπης, Άνγκελα Μέρκελ, πνέει τα λοίσθια. Image: Supplied
ν

ΕΙΚΟΝΑ διάλυσης παρουσιάζει η ευρωζώνη, καθώς πολλές χώρες έχουν αρχίσει και εκφράζουν τη δυσπιστία τους απέναντι στο κοινοτικό νόμισμα. Έξι ακόμη χώρες ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το ευρώ – η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Ουγγαρία. Δεν θα το κάνουν άμεσα, με την έννοια ότι περιμένουν να δουν πρώτα πώς θα χειριστεί η Βρετανία την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στις χώρες αυτές έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις περί φυγής, ενώ σταδιακά αφυπνίζεται και η Ισπανία.
Αν και είχε σχεδιαστεί από τους Γάλλους ως κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ κατέληξε σύντομα να αντιπροσωπεύει το γερμανικό μάρκο. Σήμερα είναι καθαρά γερμανικό νόμισμα και οι χώρες που το έχουν υιοθετήσει είναι στην ουσία δούλες της Γερμανίας. Όμως οι λαοί αφυπνίζονται και κανείς δεν θέλει πλέον την Άνγκελα Μέρκελ και τον ηγεμονισμό της Γερμανίας.
Το κανείς είναι σχετικό, γιατί, ακόμη κι αν όλες οι χώρες φύγουν, η Ελλάδα θα παραμείνει προσηλωμένη στο ευρώ, όπως ένας αυτιστικός παραμένει καθηλωμένος επί ώρες στην ίδια θέση κοιτώντας τον άδειο τοίχο. Μέχρι τελικής –γερμανικής– πτώσεως. Και αυτό γιατί, είναι η δεύτερη φορά μετά το 1940 που η χώρα μας έχει κατακτηθεί από τους Γερμανούς. (Και ούτε που το πήραμε χαμπάρι).
Πέρα όμως από τις εγχώριες παθογένειες που κάνουν την Ελλάδα χώρα με ειδικές ανάγκες, το ευρώ είναι όλεθρος για όλες τις χώρες που το χρησιμοποιούν, επειδή είναι ένα ανελαστικό νόμισμα, που για να γίνει ανταγωνιστικό δέχεται μόνο εσωτερική υποτίμηση. Εσωτερική υποτίμηση σημαίνει σπανιότητα του νομίσματος και αντικατάστασή του από το πλαστικό χρήμα, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μείωση κοινωνικών δαπανών, υψηλή φορολογία και φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που δημιουργεί.
ν

Η Ολλανδία συζητά τη μελλοντική της σχέση με το ευρώ

Έτσι, μετά τη Βρετανία, η μελλοντική σχέση της Ολλανδίας με το ευρώ θα συζητηθεί διεξοδικά στο κοινοβούλιο της χώρας μετά τις εκλογές του Μαρτίου, καθώς οι Ολλανδοί βουλευτές ζήτησαν να καταρτιστεί μια αναλυτική έκθεση για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος.
Η πρωτοβουλία να ζητηθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας της Ολλανδίας να εξετάσει το μέλλον του ευρώ καταγράφεται εν μέσω της ενίσχυσης του ευρωσκεπτικισμού, κάτι που αναμένεται να μεταφραστεί σε ψήφους υπέρ των αντιευρωπαϊκών κομμάτων στις εκλογές που θα διεξαχθούν την 15η Μαρτίου στην Ολλανδία και αργότερα φέτος στη Γαλλία και στη Γερμανία.
ν

Μια ανεξάρτητη μελέτη που ανατέθηκε από τον Χέερτ Βίλντερς του Κόμματος της Ελευθερίας, για να εκτιμήσει το κόστος της εξόδου από την ΕΕ, έδειξε ότι η Ολλανδία θα είναι «καλύτερα» αν εγκαταλείψει το ευρώ. Image: Supplied
ν

Η έκθεση, για την κατάρτιση της οποίας δεν τίθεται κανένας περιορισμός, μπορεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα εάν και κατά πόσον είναι εφικτό η Ολλανδία να αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα και, εάν ναι, πώς, σημείωσε ο βουλευτής Πίτερ Όμζιχτ.
Ακόμη, το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να εξετάσει πώς το ευρώ θα μπορούσε να γίνει σταθερότερο, καθώς και τις «πολιτικές και θεσμικές επιλογές για το μέλλον του». Η γνώμη του Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική, αλλά έχει μεγάλο κύρος στην Ολλανδία.
Ο Όμζιχτ, βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Χριστιανοδημοκρατών, είχε την πρωτοβουλία για το ψήφισμα του κοινοβουλίου με το οποίο ζητήθηκε η έκθεση. Το ψήφισμα εγκρίθηκε από την ολλανδική Βουλή –ομόφωνα– αργά το βράδυ της Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου 2017.
Κατά τον ίδιο, στην πρωτοβουλία τον οδήγησαν οι ανησυχίες του για τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία πλήττουν τους ολλανδούς αποταμιευτές, ειδικά τους συνταξιούχους, αλλά και οι αμφιβολίες του για το εάν είναι νόμιμο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Τα ευρήματα του Συμβουλίου δεν θα παρουσιαστούν στο κοινοβούλιο πριν περάσουν αρκετοί μήνες, όταν η σύνθεσή του είναι βέβαιο πως θα είναι πολύ διαφορετική.
Οι περισσότεροι Ολλανδοί ψηφοφόροι δηλώνουν πως τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ευρωζώνη, αλλά το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Χέερτ Βίλντερς αναμένεται να καταγράψει μεγάλα κέρδη. Δεν αναμένεται πάντως να συγκεντρώσει τόσο μεγάλο αριθμό ψήφων που θα του επέτρεπε να σχηματίσει κυβέρνηση. Η πιθανότερη έκβαση των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία θεωρείται ο σχηματισμός μιας νέας κυβερνητικής συμμαχίας κεντρώων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανοδημοκρατών, μαζί με άλλα κόμματα που εκδηλώνουν ρητά την αντίθεσή τους στην πολιτική της ΕΚΤ.
«Τα προβλήματα που υπάρχουν με το ευρώ δεν έχουν λυθεί», τόνισε ο Όμζιχτ. «Αυτός είναι ένας τρόπος για μας να εξετάσουμε το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς ταμπού», πρόσθεσε ο ίδιος.

 


Translate this post