Όταν όλη η ζωή περνάει μπροστά από τα μάτια σου
MYSTIC CORNER
Posted by Youmagazine Staff
Τι συμβαίνει όταν βλέπεις όλη τη ζωή σου να περνάει μπροστά από τα μάτια σου; Είναι άραγε προμήνυμα θανάτου;
v
ΥΠΑΡΧΕΙ ένας κοινός παρονομαστής σε όλους όσους έχουν βιώσει μια επιθανάτια εμπειρία: βλέπουν όλη τους τη ζωή να περνάει μπροστά από τα μάτια τους και ξαναζούν τις πιο σημαντικές και καθοριστικές στιγμές όλης της προηγούμενης ζωής τους. Μνήμες από τα παιδικά χρόνια αναπηδούν στην οθόνη του μυαλού, αλλά και τα περιστατικά και οι σχέσεις που σημάδεψαν τη ζωή τους. Ξαναζούν όλα όσα είχαν ξεχάσει ή είχαν απωθήσει βαθιά στο υποσυνείδητο.
Ο κοινός αυτός παρονομαστής επιβεβαιώθηκε από έρευνα του Πανεπιστημίου Hadassah στην Ιερουσαλήμ, κατά την οποία οι ερευνητές σύγκριναν τις εμπειρίες επτά ατόμων που είχαν βιώσει μια επιθανάτια εμπειρία (NDE – Near Death Experience)..
Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα γεγονότα του παρελθόντος δεν αναπαράγονται στη μνήμη με τη χρονική σειρά που συνέβησαν, αλλά άτακτα και κομματιαστά, σαν να παρακολουθεί κάποιος αποσπάσματα από μια ταινία.
«Δεν υπάρχει γραμμική εξέλιξη, ενώ εμφανίζεται έλλειψη χρονικών ορίων», έγραψε ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, αναφέρει η βρετανική Telegraph. «Αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι στην αιωνιότητα. Δεν βρισκόμουν στον δικό μας χωροχρόνο, έτσι είναι αδύνατο να απαντήσω πού βρισκόμουν».
«Μια στιγμή ισοδυναμούσε με χίλια χρόνια – ίσχυαν και τα δύο. Όλα συνέβαιναν ταυτόχρονα – κάποια βιώματα κατά τη διάρκεια της επιθανάτιας εμπειρίας μου ήταν σε εξέλιξη ταυτόχρονα, αν και το ανθρώπινο μυαλό έχει την τάση να τα διαιρεί σε ξεχωριστά γεγονότα».
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι επιθανάτιες εμπειρίες όπως αυτές προκαλούνται από εκείνα τα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την αποθήκευση των αναμνήσεων, όπως ο μετωπιαίος και ο βρεγματικός λοβός.
Αυτές οι περιοχές είναι λιγότερο επιρρεπείς στις επιδράσεις του αίματος και της έλλειψης οξυγόνου και συνεχίζουν να λειτουργούν όταν οι άλλες περιοχές του εγκεφάλου έχουν νεκρώσει.
ν
ν
Οι επιστήμονες αποκαλούν την ανάμνηση των περασμένων συμβάντων του βίου, κατά τη διάρκεια μιας επιθανάτιας εμπειρίας “Re-experiencing one’s own life-events” ή LRE, δηλαδή αναβίωση γεγονότων της ζωής ενός ατόμου. Το ενδιαφέρον είναι ότι LRE καταστάσεις μπορεί να ζήσει και κάποιος που είναι απόλυτα υγιής.
«Αυτό δείχνει», γράφει η ομάδα των ερευνητών, «ότι μια λεπτομερής αναπαράσταση περασμένων γεγονότων στη ζωή ενός ατόμου, μπορεί να συμβεί σε ακραίες ψυχολογικές καταστάσεις καθώς και σε συνθήκες φυσιολογικού στρες, καθώς αποτελεί μέρος της γνωστικής διαδικασίας του εγκεφάλου».
Μήπως το να βλέπει κάποιος να περνάει σε επεισόδια η ζωή του μπροστά από τα μάτια του, αποτελεί προμήνυμα θανάτου;
Η απάντηση είναι και όχι και ναι. Όχι, δεν αποτελεί προμήνυμα φυσικού θανάτου, και ναι με την έννοια ότι είναι ένας ακόμη από τους πολλούς μικρούς «θανάτους» που βιώνουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, όπως είναι ένας χωρισμός, η διάλυση μιας σχέσης, η αλλαγή ενός επαγγέλματος, ή ακόμη και ο θάνατος ορισμένων ιδεών και συνηθειών που είχαμε στο παρελθόν.
Αυτού του είδους ο «θάνατος» όμως διαφέρει από όλους τους άλλους μικρούς θανάτους, γιατί επιτρέπει στον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει ορισμένα πράγματα, τα οποία δεν είχε εκτιμήσει ή αντιληφθεί στο παρελθόν σε όλο το μέγεθός τους. Επιπλέον αποτελεί και ένα είδος κάθαρσης και αποδέσμευσης από τα βάρη του παρελθόντος, καθώς οτιδήποτε ανασύρεται από τα σκοτεινά βάθη του υποσυνείδητου και εμφανίζεται στο φως της συνείδησης, αποκαθαίρεται και διαλύεται, σαν να μην είχε υπάρξει ποτέ.