Πολ Τόμσεν: «20 χρόνια μνημόνια και βλέπουμε…»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Youmagazine Newsroom
Θα χρειαστούν 20 χρόνια για να επιστρέψει η Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα, εκτιμά ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.
ν
ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ 20 χρόνια για να επιστρέψει η ελληνική Οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα, εκτίμησε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου St Antony’s College στην Οξφόρδη.
Την ώρα που όλοι νόμιζαν ότι μετείχε στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, ο πρώην τροικανός ταξίδεψε στην Οξφόρδη για να πραγματοποιήσει ομιλία στους φοιτητές του πανεπιστημίου με θέμα την Ελλάδα.
Ο τίτλος ήταν «Η Ελλάδα και η Ζώνη του Ευρώ: η προοπτική του ΔΝΤ» και ο Τόμσεν δεν έχασε ευκαιρία να κάνει σχόλια και παρατηρήσεις που μεταφέρουν το βάρος για την συνέχιση της κρίσης στην Ελλάδα. Όπως είπε: «Μόνο 5 από τις 16 αξιολογήσεις έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ υπήρξε κατάρρευση της εμπιστοσύνης των Θεσμών λόγω της πολιτικής κρίσης στην χώρα».
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι εκτός από οικονομική κρίση η ελληνική περίπτωση ήταν μία πολιτική κρίση και κρίση ιδιοκτησίας του προγράμματος, λόγω των παρενεργειών από τα μέτρα αλλά και της πλήρους έλλειψης συναίνεσης.
Βρίσκοντας λάθη και παραλήψεις στο ελληνικό σύστημα, επεσήμανε ότι στην Ελλάδα το 50% των μισθωτών δεν καταβάλλουν φόρους και γι’ αυτό το Ταμείο επιμένει σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κυρίως μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.
Όσον αφορά τις κρατικές δαπάνες τόνισε πως στην Ελλάδα ξεπερνούν το 10% του ΑΕΠ ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2%.
v
Οι συνταξιούχοι ζουν ολόκληρες οικογένειες
Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, ο Πολ Τόμσεν είπε ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% σε βάθος χρόνου, επιμένοντας στην πρόταση του Ταμείου ότι πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ.
Στο «καυτό» θέμα του χρέους, ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι δεν είναι βιώσιμο και οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν φτάνουν. Και επανέφερε την πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι υπάρχει ανάγκη μείωσης του ελληνικού χρέους.
Ανέφερε ακόμη ότι «οι μισές χώρες της ευρωζώνης έχουν μισθούς και συντάξεις χαμηλότερους από την Ελλάδα», για να υποστηρίζει ακόμη πως «οι Έλληνες απολάμβαναν και εν μέρει απολαμβάνουν συντάξεις Γερμανίας». Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι ζουν ολόκληρες οικογένειες.
«Η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμα πολλά χρόνια βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τόμσεν για να επαναλάβει ότι για να αποκατασταθεί το ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα θα χρειαστεί μια 20ετία.