Πρωταθλήτρια κόσμου στους φόρους η Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Youmagazine Newsroom
Πάνω από το 40% του εισοδήματος του Έλληνα εργαζομένου πηγαίνει σε φόρους και σε ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να υπάρχει αύριο.
ν
ΑΠΟ ΤΙΣ υψηλότερες επιβαρύνσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) έχουν οι Έλληνες εργαζόμενοι και εργοδότες, και παρ’ όλα αυτά η αφαίμαξη συνεχίζει να αυξάνεται, σε αντίθεση με τη γενική πτωτική τάση.
Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού (Taxing Wages 2017), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η συνολική επιβάρυνση του εργατικού κόστους για τον μέσο άγαμο μισθωτό στην Ελλάδα ήταν 40,2% το 2016 έναντι 36% κατά μέσον όρο στον ΟΟΣΑ. Η επιβάρυνση περιλαμβάνει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης εργοδοτών και εργαζομένων και τη φορολογία εισοδήματος.
ν
Μια αρνητική πρωτιά
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο στην οποία η μέση φορολογική επιβάρυνση των άγαμων μισθωτών αυξήθηκε κατά περισσότερο από 1% σε σχέση με το 2015.
Στην Ελλάδα η συνολική επιβάρυνση αυξήθηκε κατά 1,06 ποσοστιαία μονάδα, καθώς μειώθηκε το αφορολόγητο και αυξήθηκαν οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, ενώ στον ΟΟΣΑ κατά μέσον όρο μειώθηκε ελαφρώς κατά 0,07 ποσοστιαίες μονάδες, για τρίτη συνεχή χρονιά.
Συνολικά, μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 14η υψηλότερη θέση σε ό,τι αφορά τις επιβαρύνσεις του εργατικού κόστους για τον άγαμο εργαζόμενο, σκαρφαλώνοντας από τη 15η θέση που βρισκόταν ένα χρόνο πριν.
Η εικόνα είναι χειρότερη στην περίπτωση των ζευγαριών με δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο. Εκεί η Ελλάδα καταλαμβάνει την 5η υψηλότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, καθώς η συνολική επιβάρυνση για εργοδότη και εργαζόμενο είναι 38,3% έναντι μόλις 26,6% στον ΟΟΣΑ.
Η έκθεση αποκαλύπτει το δυσβάστακτο βάρος για εργαζόμενο και εργοδότη στην Ελλάδα της κρίσης. Τα συμπεράσματα είναι ακόμη πιο καταθλιπτικά αν αναλογιστεί κανείς σε τι απολαβές προσβλέπουν οι Έλληνες εργαζόμενοι (συντάξεις, παροχές υγείας και δημόσιες υπηρεσίες) έναντι των ολοένα αυξανόμενων επιβαρύνσεών τους και πώς συγκρίνονται αυτές με τις αντίστοιχες των υπολοίπων χωρών του ΟΟΣΑ.
Το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης προκύπτει από τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες είναι κατά σχεδόν 50% υψηλότερες από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες.
Συγκεκριμένα, από την αμοιβή του εργαζομένου, το 19,9% φεύγει κατ’ ευθείαν από τον εργοδότη για το ασφαλιστικό ταμείο, έναντι 14,4% στον ΟΟΣΑ. Από εκεί και πέρα, ο εργαζόμενος βάζει κι αυτός το 12,6% της αμοιβής του στο Ταμείο του, έναντι 8,2% στον ΟΟΣΑ.
ν
Τι ζητούν οι Έλληνες
Οι Έλληνες ζητούν πλέον φορολογικές περικοπές και λιγότερο κράτος, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα χάσουν κάποιες κοινωνικές παροχές.
Αυτό είναι ένα από τα αποτελέσματα της τρίτης έκδοσης της έρευνας «Τι πιστεύουν οι Έλληνες», η οποία διεξήχθη αρχές Μαρτίου 2017 από την οργάνωση diaNEOsis.
Στην έρευνα, το 62,1% δήλωσε ότι η σημερινή κρίση οφείλεται κυρίως στις «δικές μας αδυναμίες», ενώ μόνο το 9,7% πιστεύει ότι οι ξένες δυνάμεις έχουν την ευθύνη για την οικονομική κρίση. Ένα υψηλό ποσοστό (76%) θεωρούν τους εαυτούς τους υπεύθυνους για την τραγική κατάσταση της χώρας και αυτό γιατί όλοι μας είχαμε συνηθίσει να ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας.
Το ποσοστό εκείνων που αποδίδουν την κρίση στις αποτυχίες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος μειώθηκε στο 59,4% έναντι 77,3% τον Απρίλιο του 2015.
Το 62,4% των Ελλήνων θέλουν να δουν έναν μειωμένο δημόσιο τομέα και λιγότερο κράτος, ενώ μόνο το 21,8% πιστεύει ότι η ανάκαμψη θα έρθει μέσω της αύξησης των μισθών και των συντάξεων για μισθωτούς και συνταξιούχους του δημόσιου τομέα.
Αντίθετα, 73,2% είναι υπέρ της ιδέας ότι η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την ενίσχυση των εξαγωγών.
Επίσης, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι θέλουν να πληρώνουν λιγότερους φόρους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πάρει λιγότερο κοινωνικές παροχές ήταν μεγαλύτερο από εκείνο του Απριλίου 2015.
Στην τρίτη έκδοση της μελέτης, το 22,6% των Ελλήνων θέλουν λιγότερους φόρους και λιγότερη ευημερία όταν οι υπέρμαχοι της ιδέας αυτής το 2015 ήταν 10,5%.