• Οι επιστήμονες ερευνούν ένα περίεργο φολιδωτό χαρακτηριστικό στην επιφάνεια του Άρη που μοιάζει με το μάτι ενός τεράστιου ερπετού.
• Δείτε το βίντεο με την αρειανή αρχαιολογία στο τέλος του άρθρου.
Η περιοχή αυτή του Άρη που μοιάζει με δέρμα ερπετού με μια μυστηριώδη κυκλική κατασκευή στο κέντρο, θέτει νέα ερωτηματικά για τον αινιγματικό κόσμο του κόκκινου πλανήτη. Πηγή: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona v
ΕΝΑ ακόμη αίνιγμα θέτει ο γεμάτος ανεξήγητα φαινόμενα «κόκκινος πλανήτης», ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να ονομάζεται «πλανήτης χαμαιλέων», καθώς η επιφάνειά του αλλάζει κάθε τόσο σχήματα και χρώματα, γεννώντας καινούρια κάθε φορά ερωτηματικά.
Αυτή τη φορά πρόκειται για μια φωτογραφία που πήρε η υψηλής ευκρίνειας κάμερα (HiRISE) του διαστημικού οχήματος Mars Reconnaissance Orbiter. Η φωτογραφία (στην αρχή του άρθρου) δείχνει μια περιοχή στον Νότιο Πόλο του Άρη, η οποία είναι ρυτιδωμένη, όπως το δέρμα ενός ερπετού, με μια εδαφική ανωμαλία στο κέντρο της, η οποία μοιάζει με κρατήρα που πάγωσε, χωρίς αυτό να είναι βέβαιο.
Το Mars Reconnaissance Orbiter συμπλήρωσε το Μάρτιο 50.000 περιστροφές γύρω από τον Άρη, από τότε που τον επισκέφθηκε το 2006.
Μέχρι τώρα έχει φωτογραφήσει το 60,4% της επιφάνειας του Άρη, λαμβάνοντας 90.000 φωτογραφίες, καθεμία από τις οποίες καλύπτει μια λωρίδα γης περίπου 30 χλμ. σε πλάτος.
Η γενική εικόνα που έχουμε από τον Άρη είναι ότι είναι ένας ξερός και άνυδρος πλανήτης, με εκτεταμένες ερημικές περιοχές, του οποίου το κόκκινο χρώμα οφείλεται είτε στα οξείδια του σιδήρου των πετρωμάτων της επιφάνειάς του, είτε κατά τους πιο ευφάνταστους σε μια φυσική έκρηξη ισοδύναμη με ένα εκατομμύριο βόμβες υδρογόνου, που μετέτρεψε τον Άρη σε μια απέραντη ραδιενεργή έρημο, εξοντώνοντας κάθε μορφή ζωής που μπορεί να είχε αναπτυχθεί εκεί.
Ωστόσο, μια σειρά φωτογραφιών που έστειλε στη Γη το διαστημικό όχημα Mars Reconnaissance Orbiter δείχνουν μια διαφορετική εικόνα του Άρη από ψηλά.
Η πρώτη φωτογραφία δείχνει πώς μετακινούνται οι αμμόλοφοι στην επιφάνεια του Άρη από τη δράση του ανέμου μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. ν
ν
Το ηφαίστειο Όλυμπος είναι το υψηλότερο βουνό του Άρη, αλλά και ολόκληρου του ηλιακού συστήματος, με ύψος 27 χιλιόμετρα, είναι δηλαδή τρεις φορές πιο ψηλό από το Έβερεστ (8.848 μέτρα). Να σημειωθεί ότι ο Άρης είναι σχεδόν δύο φορές μικρότερος από τη Γη. ν