• Υπάρχει ένα άστρο στη γειτονιά μας, που μπορεί να καταβροχθίσει τον Ήλιο και μαζί ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα.
• Δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου.
ν
ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ UY Scuti (UY Ασπίδος) και είναι ένας παλλόμενος μεταβλητός κόκκινος υπεργίγαντας στον αστερισμό Ασπίς. Είναι από τα άστρα με τη μεγαλύτερη διάμετρο στον Γαλαξία μας και επίσης ένα από τα πιο φωτεινά.
Η μάζα του είναι 30 φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο μας και η ακτίνα του 1.700 φορές μεγαλύτερη από την ακτίνα του Ήλιου (με περιθώριο λάθους ±200), ενώ η διάμετρός του είναι 2,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.
Αυτό σημαίνει ότι ο όγκος του είναι 5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερος από αυτόν του Ήλιου.
Βρίσκεται περίπου 2,9 κιλοπαρσέκ (9.500 έτη φωτός) μακριά από τη Γη, αλλά μην φανταστείτε ότι είναι πολύ μακριά, για τα δεδομένα του σύμπαντος, αφού η φωτόσφαιρά του φτάνει μέχρι την τροχιά του Δία.
Επίσης η θερμότητα της ακτινοβολίας του φτάνει στα σύνορά του ηλιακού μας συστήματος, καθώς και ένα μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου και της σκόνης που απώλεσε το άστρο κατά τη διάρκεια των ετών.
Αυτό το νεφέλωμα αερίων και σκόνης εκτείνεται έως και 400 αστρονομικές μονάδες, που είναι 10 φορές η απόσταση Γης-Πλούτωνα.
Με μέγεθος 11,2 είναι ένα από τα μεγαλύτερα άστρα που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα και γι’ αυτό κατατάσσεται στους «υπεργίγαντες», μια κατηγορία πάνω από τους «γίγαντες».
Ωστόσο, η πρώτη θέση στο σύμπαν παίζεται μεταξύ του άστρου UY Scuti και του άστρου R136a1, που βρίσκεται στον αστερισμό Δοράς και έχει μέγεθος 12,23.
Το R136a1, που βρίσκεται στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, 160.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, είναι ένα από τα βαρύτερα άστρα του σύμπαντος, καθώς η μάζα του είναι 265 φορές η μάζα του Ήλιου (έναντι 30 φορές του UY Scuti).
Όμως είναι κατά πολύ μικρότερο του UY Scuti, γιατί ενώ το UY Scuti έχει ακτίνα 1.700 φορές μεγαλύτερη από την ακτίνα του Ήλιου, το R136a1 έχει ακτίνα μόνο 28-35 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου μας.
Αυτό σημαίνει ότι το UY Scuti θα μπορούσε άνετα να καταπιεί και το άστρο R136a1.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την κατάταξη μερικών από τα πλέον ασύλληπτα σε διαστάσεις άστρα, σε σύγκριση με το ηλιακό μας σύστημα. ν
ν
Συγκριτικά μεγέθη ενός ερυθρού νάνου, του Ήλιου, του R136a1 και του UY Scuti. Πηγή: Wikimedia Commons ν
Το ιστορικό του UY Scuti
Το άστρο UY Scuti ανακαλύφθηκε αρχικά από Γερμανούς αστρονόμους το 1860 στο Παρατηρητήριο της Βόννης, αλλά δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην ανακάλυψη έως το 2012 που εκτιμήθηκε το πραγματικό μέγεθός του χάρη στο Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.
Μετά από αυτή την ανακάλυψη, το UY Scuti ανακηρύχτηκε επίσημα ως το μεγαλύτερο γνωστό άστρο στον γαλαξία, ξεπερνώντας τους προηγούμενους κατόχους του ρεκόρ, όπως ο Μπετελγκέζ, το VY του Μεγάλου Κυνός και το NML του Κύκνου.
Από τη δική μας σκοπιά, η Γη είναι ένας αρκετά μεγάλος πλανήτης σε σύγκριση με το μέγεθος του ανθρώπου, αλλά σε σύγκριση με μερικά ουράνια σώματα που υπάρχουν στη γειτονιά μας είναι απλώς ένας κόκκος άμμου.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα: αν φανταστούμε ότι η Γη έχει διάμετρο 10 εκατοστών, η διάμετρος του Ήλιου φτάνει αναλογικά τα 11 μέτρα (όσο μια τετραώροφη οικοδομή), εκείνη όμως του UY Scuti φτάνει τα 19 χιλιόμετρα! ν
Πώς το UY Scuti μπορεί να καταβροχθίσει το ηλιακό μας σύστημα