Τρίγωνο των Βερμούδων: το μυστήριο συνεχίζεται

Κατηγορία NEWS, Σύγχρονα Μυστήρια

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ  1|2

Posted by Youmagazine Staff

 

Κάθε χρόνο πέντε αεροσκάφη εξαφανίζονται στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Τι συμβαίνει σ’ αυτή την περιοχή που την αποκαλούν «Τρίγωνο του Διαβόλου»;

Το Τρίγωνο των Βερμούδων έχει πάρει περισσότερες από 1.000 ζωές τα τελευταία 100 χρόνια.
Πηγή: News Media

ν

5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1945: Στις 2:10 μ.μ., πέντε βομβαρδιστικά αεροπλάνα του Ναυτικού των ΗΠΑ τύπου Avenger, που εκτελούν την Πτήση 19, απογειώνονται από τη ναυτική βάση Λόντερντεϊλ της Φλόριδας για μια συνηθισμένη εκπαιδευτική αποστολή διαρκείας 3 ωρών. Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης, η μοίρα θα πετούσε ανατολικά για 120 μίλια, βόρεια για 73 μίλια, και στη συνέχεια θα επέστρεφαν στη βάση καλύπτοντας άλλα 120 μίλια. Δεν επέστρεψαν ποτέ.
ν

Φωτογραφία του προσωπικού της θρυλικής μοίρας της Πτήσης 19 που εξαφανίστηκε στο Τρίγωνο των Βερμούδων λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Image: Supplied
ν

Αεροφωτογραφία της ναυτικής βάσης Φορτ Λόντερντεϊλ απ’ όπου απογειώθηκαν τα πέντε αεροπλάνα της Πτήσης 19. Image: Supplied
ν

Αεροσκάφη τύπου Avenger παρόμοια με αυτά της Πτήσης 19. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Το μήνυμα που έλαβε ο πύργος ελέγχου ήταν περίεργο και ανησυχητικό: «Όλα φαίνονται παράξενα», ανέφερε ο αρχηγός της αποστολής. «Φαίνεται σαν να μπαίνουμε σε λευκά νερά. Έχουμε χαθεί εντελώς».
Υπήρξαν μερικά παράσιτα από τον ασύρματο κι έπειτα επικράτησε σιωπή. Ήταν η 5η Δεκεμβρίου 1945 και τα πέντε αεροπλάνα της Πτήσης 19 –που εκτελούσαν μια εκπαιδευτική αποστολή ρουτίνας– είχαν εξαφανιστεί χωρίς ν’ αφήσουν ίχνη.
Λίγες ώρες μετά την εξαφάνιση των πέντε Avengers από τα ραντάρ, δύο υδροπλάνα PBM-Mariner στάλθηκαν σε μια αποστολή έρευνας και διάσωσης. Στις 7:30 μ.μ. ο πιλότος του ενός Mariner κάλεσε τη βάση για δηλώνει τη θέση του. Αυτή ήταν η τελευταία κλήση που έκανε ποτέ.
Λίγο αργότερα το υδροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, όπως και τα πέντε Avengers, μαζί με το αποτελούμενο από 13 μέλη πλήρωμά του.
ν

Το υδροπλάνο PBM-Mariner που εξαφανίστηκε την ίδια μέρα με τα πέντε Avenger. Image: Supplied
ν

Το 1989 υποβρύχιοι εξερευνητές από την Τάμπα της Φλόριδας, είπαν ότι ανακάλυψαν ένα αεροπλάνο στον βυθό της θάλασσας, παρόμοιο με τα βομβαρδιστικά TBM Avengers της Πτήσης 19 που είχαν εξαφανιστεί μυστηριωδώς στο Τρίγωνο των Βερμούδων.
Το επόμενο έτος ξεκίνησε η επιχείρηση ανάσυρσης του αεροσκάφους, στην οποία δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα, καθώς θα ήταν ο θρίαμβος της λογικής έναντι των προλήψεων και της δεισιδαιμονίας. Το Τρίγωνο των Βερμούδων ήταν μύθος. Τα πέντε βομβαρδιστικά δεν είχαν εξαφανιστεί, αλλά απλώς πέσει στη θάλασσα από φυσικά αίτια. Τίποτα το περίεργο.
Το 1991, ωστόσο, οι ελπίδες αποδείχτηκαν φρούδες. Το αεροσκάφος που ανασύρθηκε από τον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού, 10 μίλια βορειοανατολικά του Φορτ Λόντερντεϊλ, δεν ανήκε στην Πτήση 19 που είχε εξαφανιστεί 45 χρόνια πριν. Οι ειδικοί που το εξέτασαν, διαπίστωσαν ότι οι αριθμοί και τα διακριτικά που έφερε ήταν τελείως διαφορετικά από εκείνα της Πτήσης 19.

Το αεροσκάφος που ανασύρθηκε από τον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού
δεν ανήκε στην Πτήση 19. Image: Supplied

ν

Το να εξαφανιστούν έξι αεροσκαφών σε μια μέρα είναι κάτι αρκετά ασυνήθιστο. Τα μυστήρια όμως δεν τελειώνουν εδώ. Άλλα τρία αεροσκάφη εξαφανίστηκαν στην ίδια περιοχή το 1948 και το 1949. Τη μια χρονιά το επιβατικό G-AHNP Star Tiger, με 25 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα, και το Douglas DC-3 με 32 επιβαίνοντες, και την άλλη χρονιά το G-AGRE Star Ariel, με 13 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα.
Από κανένα αεροπλάνο δεν βρέθηκαν να επιπλέουν συντρίμμια ή πτώματα.
Το 1955 ένα σκάφος αναψυχής, το Connemara IV, βρέθηκε να πλέει άθικτο στην περιοχή, αλλά χωρίς το πλήρωμά του.
Λίγα χρόνια αργότερα, στις 28 Αυγούστου 1963, δύο ιπτάμενα τάνκερ KC-135Α της Boeing, με αριθμούς 61-0322 και 61-0319, εξαφανίστηκαν στο Τρίγωνο των Βερμούδων, μαζί με τους 11 επιβαίνοντες επί των δύο αεροσκαφών. Τα αεροσκάφη ανήκαν στην Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.
ν

Το ιπτάμενο τάνκερ KC-135Α της Boeing. Image: Supplied
ν

Πάντως για καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις ο στρατός των ΗΠΑ έχει και μια λογικοφανή εξήγηση. Για παράδειγμα, το υδροπλάνο PBM-Mariner, που εστάλη προς αναζήτηση της Πτήσης 19, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του αμερικανού Ναυτικού, φέρεται να εξερράγη στον αέρα – μια υπόθεση που στηρίχτηκε στη μαρτυρία του καπετάνιου Shonna Stanley του πλοίου SS Gaines Mills, ο οποίος είπε ότι είδε μια έκρηξη στον ουρανό την ώρα που το αεροσκάφος αναζήτησης βρισκόταν στον αέρα.
Παρ’ όλα αυτά, τα συντρίμμια του PBM-Mariner δεν βρέθηκαν ποτέ…
Όσον αφορά τα δύο ιπτάμενα τάνκερ, λέγεται ότι συγκρούστηκαν μεταξύ τους στον αέρα και έπεσαν στον Ατλαντικό. Ούτε και αυτών βρέθηκαν ίχνη.
Για το Connemara IV, ειπώθηκε ότι ήταν δεμένο σε λιμάνι, όμως παρασύρθηκε από έναν τυφώνα, οποίος το πέταξε στον Ατλαντικό, γι’ αυτό και βρέθηκε να πλέει χωρίς πλήρωμα.
Τέλος, η τραγωδία της Πτήσης 19 οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος και σε δυσλειτουργία της πυξίδας. Ο υποσμηναγός Τσαρλς Τέιλορ, ο διοικητής της μοίρας, μπέρδεψε τα αφρισμένα κύματα του ωκεανού με τα Keys της Φλόριδας, το κοραλλιογενές σύμπλεγμα που βρίσκεται έξω από τη νότια ακτή της Φλόριδας, σχηματίζοντας το νοτιότερο τμήμα των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Και ενώ πίστευε ότι προσέγγιζε την στεριά, στην πραγματικότητα βρισκόταν καταμεσής του ωκεανού. Τα αεροσκάφη ξέμειναν από καύσιμα και τα κατάπιε η θάλασσα…
Αυτοί που αμφισβητούν το Τρίγωνο των Βερμούδων επικαλούνται τους Lloyds του Λονδίνου και την αμερικανική Ακτοφυλακή, που λένε ότι ο αριθμός των αεροπλάνων που εξαφανίζονται στο Τρίγωνο των Βερμούδων είναι ο ίδιος σχεδόν με τις εξαφανίσεις που συμβαίνουν σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου.
Υπάρχει, για παράδειγμα, το λεγόμενο Τρίγωνο του Δράκοντα (ή Θάλασσα του Διαβόλου), μια θαλάσσια περιοχή στον Ειρηνικό Ωκεανό που ορίζεται από την Ιαπωνία, τα νησιά Μπονίν και τις Φιλιππίνες. Άλλωστε κάπου εκεί κοντά δεν εξαφανίστηκε το Μάρτιο του 2014 το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών με τους 239 επιβαίνοντες;
Τέλος, για να απαξιωθεί πλήρως, η περιοχή δεν συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο με τις 10 πιο επικίνδυνες θάλασσες, που κατάρτισε το 2013 το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).
Το Τρίγωνο των Βερμούδων, όμως, δεν είχε πει την τελευταία του λέξη…

 

Επόμενο: Το Τρίγωνο του Διαβόλου >

 


1 2

Translate this post