Παιδικό βιβλίο: Ο πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα
ΒΙΒΛΙΑ
Youmagazine Newsroom
Από τις Εκδόσεις Μάρτης κυκλοφορεί το βιβλίο «Ο πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα» του Βασίλη Χρυσικόπουλου και της Εύης Παπαδοπούλου, σε εικονογράφηση της Φαρίντα Ελ Γκαζάρ.
«Τρία πεπρωμένα ορίζουν τη ζωή μου: ένας κροκόδειλος, ένα φίδι κι ένας σκύλος».
ν
Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ της Αιγύπτου αρνείται να ζήσει μέσα στον φόβο εξαιτίας της προφητείας των Επτά Αθώρ, γι’ αυτό παίρνει την απόφαση να ταξιδέψει και να γνωρίσει τη ζωή στις χώρες γύρω από τον Ευφράτη ποταμό. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με τα τρία πεπρωμένα του και θα θελήσει να ορίσει ο ίδιος την πορεία της ζωής του.
Ο «Πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα», το πρώτο παραμύθι της νέας σειράς των εκδόσεων Μάρτης «Αρχαία αιγυπτιακά παραμύθια», χρονολογείται στον 13ο π.Χ. αιώνα, κατά τις αρχές της 19ης Φαραωνικής Δυναστείας, και σώζεται σε πάπυρο που φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο. Η ιστορία του πρίγκιπα, που συγκινεί με τη διαχρονικότητά της, παραμένει ζωντανή μέσα από τις αφηγήσεις των σύγχρονων Αιγυπτίων.
ν
Γνωριμία με τους δημιουργούς
Η δρ Εύη Παπαδοπούλου είναι αρχαιολόγος, διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1996 υπήρξε ενεργό μέλος σε ανασκαφές στην Πάτρα, στη Ν. Όλυνθο Χαλκιδικής, στη Δωδώνη, στην Ιθάκη και την Ιορδανία, εποπτεύοντας την αρχαιολογική έρευνα και εκπαιδεύοντας παράλληλα φοιτητές στην τεχνική της ανασκαφής. Έχει εργαστεί στην Α΄ και Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ανασκάπτοντας σε σωστικές ανασκαφές, καταγράφοντας ευρήματα, διοργανώνοντας εκθέσεις και πραγματοποιώντας ξεναγήσεις υψηλών επισκεπτών. Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Στο πλαίσιο της πολιτιστικής της δράσης γράφει και παρουσιάζει, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρχαιολογικά παραμύθια, με απώτερο σκοπό την προσέγγιση της αρχαιολογικής επιστήμης και τη διάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο ευρύ κοινό. Το πρώτο της αρχαιολογικό παραμύθι με τίτλο Το ταξίδι της Κυμοθόης εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2015 από τις εκδόσεις Καλέντη.
Ο δρ Βασίλης Χρυσικόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με διδακτορικό δίπλωμα στην Αιγυπτιακή Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο Lumière Lyon 2 της Γαλλίας (2001).
Το 2009 ίδρυσε μαζί με άλλα 27 μέλη την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου (EEMAA), με σκοπό τη μετάδοση επιστημονικής ή εκλαϊκευτικής γνώσης σχετικής με τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό. Το 2007 υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος της επανέκθεσης της αιγυπτιακής συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Είναι μέλος ανασκαφικών αποστολών στην Ιορδανία και την Αίγυπτο και συμμετέχει σε διάφορα επιστημονικά προγράμματα. Έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Μπενάκη σε σειρές διαλέξεων στο πλαίσιο των προγραμμάτων επιμόρφωσης ενηλίκων. Εργάζεται ως αρχαιολόγος–φροντιστής στο Μουσείο Ακρόπολης.
Η Φαρίντα Ελ Γκαζάρ είναι Ελληνοαιγύπτια καλλιτέχνιδα. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1975. Αφού αποφοίτησε από τη σχολή Βακαλό στην Αθήνα, συνέχισε τις σπουδές της στο Kingston University και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Master of Arts) από το Royal College of Art στο Λονδίνο. Από το 2003 έως το 2007 υπήρξε συνιδρύτρια της δημιουργικής ομάδας WARDA. Η σχέση της με τη Μέση Ανατολή απορρέει από τα παιδικά της χρόνια στην Αλεξάνδρεια και στο Κουβέιτ.
Διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά, εικονογραφεί και εργάζεται ως εικαστικός. Εκπροσωπείται από την γκαλερί Kalfayan Αθήνα-Θεσσαλονίκη κι έχει κάνει εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει συνεργαστεί με τις εκδόσεις Cornell University Press, την Αθήνα 2004, το National Theatre του Λονδίνου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την εφημερίδα Καθημερινή και τον όμιλο ΔΟΛ. Έργα της περιλαμβάνονται σε συλλογές φορέων, όπως του Barjeel Art Foundation στα ΗΑΕ, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ κ.α.