Μπορείτε να σπάσετε τον κώδικα αυτής της προφητείας;
ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ
Posted by Youmagazine Staff
Κινεζικό μουσείο προσφέρει 16.000 ευρώ τη λέξη, σε όποιον καταφέρει να αποκωδικοποιήσει μια αρχαία προφητεία.
Τμήμα του αρχαίου χρησμού που περιμένει να αποκρυπτογραφηθεί από τον σύγχρονο Σαμπολιόν. Photo: Εθνικό Μουσείο Κινέζικης Γραφής. Πηγή: Supplied
ν
ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ λαοί χρησιμοποιούσαν συχνά τα καύκαλα χελωνών ή τα κόκαλα ζώων για να προβλέψουν το μέλλον. Έριχναν τα κόκαλα τυχαία πάνω σε ένα τετράγωνο δέρμα και ανάλογα με το πώς θα έπεφταν, έβγαινε ο χρησμός. Τα κόκαλα που είχαν σύμβολα στη μια τους πλευρά, τα ονόμαζαν «κόκαλα του Δράκου».
Πολλά από τα προφητικά αυτά σύμβολα παραμένουν έως σήμερα ανερμήνευτα. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα South China Morning Post, το Εθνικό Μουσείο Κινέζικης Γραφής στο Ανιάνγκ, πόλη της επαρχίας Χανάν στην κεντρική Κίνα, προσφέρει πάνω από 16.000 ευρώ (100.000 γουάν) για κάθε λέξη σε εκείνον που θα καταφέρει να αποκωδικοποιήσει έναν χρησμό 3.000 ετών, εποχής δυναστείας Σανγκ, που βρίσκεται χαραγμένος σε ένα τέτοιο κόκαλο.
Στη μαντική αυτή μέθοδο, άλλα κόκαλα ερμηνεύονταν ανάλογα με το πώς θα έπεφταν, παραπέμποντας σε ένα κείμενο με χρησμούς, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το Ι Τσινγκ, που αντί για κόκαλα χρησιμοποιεί ξυλαράκια, σε άλλες όμως περιπτώσεις τα κόκαλα είχαν το χρησμό γραμμένο πάνω τους. Στα τελευταία ανήκει το κόκαλο που βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο Κινέζικης Γραφής.
Στη διαδραστική εικόνα που ακολουθεί, μπορείτε με πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού να δείτε το κόκαλο απ’ όλες τις όψεις.
ν
ν
Η δυναστεία Σάνγκ ανήκει στην Εποχή του Χαλκού. Από εκείνη την περίοδο, ύστερα από ανασκαφές, έχουν βρεθεί κάπου 200.000 κόκαλα μαντικής, από τα οποία 50.000 έχουν πάνω τους χαραγμένο κείμενο.
Τα πρώτα κόκαλα μαντικής ανακαλύφθηκαν το 1899, από τον αρχαιολόγο Wang Yirong, ο οποίος βρήκε χαραγμένο σ’ ένα κόκαλο Δράκου ένα συστατικό που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
Το 1920, η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών πραγματοποίησε εκτεταμένες ανασκαφές στο μέρος που βρισκόταν η μυθική πρωτεύουσα του βασιλείου εκείνης της μακρινής εποχής, ανασκαφές που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
ν
Χιλιάδες αρχαίοι κινεζικοί χαρακτήρες έχουν βρεθεί πάνω σε «κόκαλα Δράκου», όπως σε αυτό το κέλυφος χελώνας, χωρίς να έχουν ακόμη αποκρυπτογραφηθεί. Photo: Εθνικό Μουσείο Κινέζικης Γραφής. Πηγή: Supplied
ν
Τα 50.000 κόκαλα με χρησμούς περιέχουν γύρω στους 5.000 διαφορετικούς χαρακτήρες, από τους οποίους έχουν μεταφραστεί μόνο 2.000 χαρακτήρες.
Η δυσκολία είναι ανάλογη με τα σύμβολα που υπάρχουν για παράδειγμα στον δίσκο της Φαιστού, πολλά από τα οποία αναπαριστούν εύκολα αναγνωρίσιμα αντικείμενα, όπως ανθρώπινες μορφές, ψάρια, πουλιά, έντομα, φυτά κτλ., το νόημά τους όμως παραμένει ακατάληπτο.
Ή όπως συμβαίνει με την Γραμμική Α που αποτελείται από ιδεογράμματα παρόμοια με αυτά της κινεζικής γραφής, αλλά δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί, αποτελώντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης αρχαιολογίας.
Όσον αφορά το κινεζικό μαντικό κείμενο, η δυσκολία αποκρυπτογράφησης έγκειται στο γεγονός ότι από τα μυθικά εκείνα χρόνια έως σήμερα έχουν αλλάξει τα ονόματα πολλών τόπων, πράγμα που καθιστά δύσκολη την επαλήθευσή τους, σύμφωνα με τον Liu Fenghua, από το Πανεπιστήμιο Τσεντσόου, ειδικό στην οστική μάζα των σκελετών.