ΟΗΕ: Διαδραστικός χάρτης των μεταναστευτικών ροών
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Posted by Youmagazine Staff
Δείτε τον διαδραστικό χάρτη του ΟΗΕ με τον όγκο των μεταναστευτικών ροών προς Ευρώπη από Ασία και Αφρική, με αφορμή την ευρωαφρικανική σύνοδο που έγινε στο Παρίσι.
Σε οξύ πρόβλημα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό αναδεικνύονται οι αθρόες και ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές. Πηγή: Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης
ν
ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ και Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι για να συζητήσουν τα προβλήματα που δημιουργούν στην ευρωπαϊκή ήπειρο οι μεταναστευτικές ροές και πώς θα μπορούσαν να αποτραπούν οι χιλιάδες θάνατοι των αιτούντων άσυλο από τις επικίνδυνες διαδρομές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι, κυρίως από το Σουδάν, την Ερυθραία και την Αιθιοπία, έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη από το 2014.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία «ασφαλών περιοχών» στον Νίγηρα και το Τσαντ –τα βασικά σημεία διέλευσης των μεταναστών– όπου οι αιτούντες άσυλο θα υποβάλλονται σε έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Οι ηγέτες υπέγραψαν έναν οδικό χάρτη με επίκεντρο την πρόταση Μακρόν, αν και μένουν αρκετά σημεία για να διευκρινιστούν ακόμη σχετικά με το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει στην πράξη. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να σταλεί σύντομα στον Νίγηρα και στο Τσαντ μια αποστολή ειδικών, ώστε το σχέδιο να καταστεί πραγματικότητα.
ν
ΟΗΕ: ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΡΟΩΝ
ν
ν
Ένα εγκληματικό δίκτυο
Οι επτά αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν στη σύνοδο, δήλωσαν ότι το πολιτικό αδιέξοδο της Λιβύης αποτελεί κεντρικό εμπόδιο στην επίλυση της κρίσης, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να φτάσουν στην Ευρώπη το 1015 περίπου 1,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
«Εφόσον η κρίση στη Λιβύη δεν επιλυθεί, δεν νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε μια οριστική λύση στο ζήτημα», δήλωσε ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί.
Και αυτό επειδή η Λιβύη αποτελεί την έδρα της παγκόσμιας εγκληματικής οργάνωσης που διευθύνει ο Αιθίοπας δουλέμπορος Ερμίας Τζερμάι και η οποία χρηματοδοτείται από τα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου. Εκεί υπάρχουν δεκάδες στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών –κυρίως αγράμματων και αφελών νεαρών Αφρικανών– που περιμένουν ένα νεύμα του Τζερμάι για να επιβιβαστούν σ’ ένα σαπιοκάραβο, παίζοντας τη ζωή τους κορώνα-γράμματα, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη.
Τους νεαρούς Αφρικανούς εντοπίζουν στα βάθη της Αφρικής πράκτορες του εγκληματικού δικτύου διακίνησης μεταναστών και προσφύγων, ενώ το «κατά κεφαλήν» ποσό που καθορίζει ο Τζερμάι, αναλαμβάνουν να το πληρώσουν, μέσω ενός πολύπλοκου τραπεζικού δικτύου, τα πλούσια αραβικά κράτη.
Πράκτορες και διακινητές του παγκόσμιου αυτού εγκληματικού δικτύου υπάρχουν και σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής και Νότιας Ασίας.
Μόνο φέτος, περίπου 125.000 μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο, με την συντριπτική πλειοψηφία να αποβιβάζεται στις ακτές της Ιταλίας.
Βερολίνο και Κάιρο ανακοίνωσαν χθες συμφωνία για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων, η οποία προβλέπει μέτρα οικονομικής υποστήριξης της Αιγύπτου.
Τον Αύγουστο η ΕΕ πρόσφερε 12 εκατομμύρια ευρώ στον Νίγηρα προκειμένου να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση.