Τα φυτά χορεύουν στους ρυθμούς της Σελήνης
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Posted by Youmagazine Staff
Ένας Βρετανός ερευνητής ανακάλυψε ότι οι κινήσεις των φυτών επηρεάζονται εν μέρει από τους ρυθμούς του φεγγαριού.
Τα φυτά έχουν ένα εσωτερικό «ρολόι» που τα κάνει και ταλαντεύονται στους ρυθμούς της Σελήνης. Πηγή: News media
ν
ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ ονομάζεται το φυσικό φαινόμενο της περιοδικής ανόδου και καθόδου της στάθμης του νερού μιας μεγάλης λίμνης, κυρίως όμως των θαλασσών. Η άνοδος της στάθμης ονομάζεται πλημμυρίδα, ενώ η κάθοδος ονομάζεται άμπωτη. Από κοινού, πλημμυρίδα και άμπωτη αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας και επηρεάζονται από τη Σελήνη.
Πράγματι, το φαινόμενο αυτό, που επαναλαμβάνεται δύο φορές το 24ώρο (ακριβέστερα 24 ώρες, 50΄ & 30΄΄), οφείλεται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης. Στην Ελλάδα έντονο φαινόμενο παλίρροιας είναι αυτό στον πορθμό του Ευρίπου στη Χαλκίδα, όπου τα νερά φαίνεται να χορεύουν, στον άξονα Βορρά-Νότου, γι’ αυτό και οι ντόπιοι τα αποκαλούν «τρελά νερά».
Τώρα ένας Βρετανός ερευνητής πιστεύει ότι και οι κινήσεις των φυτών είναι πιθανό να επηρεάζονται εν μέρει από το φεγγάρι. Συγκεκριμένα, ότι οι διαδικασίες που ρυθμίζουν τον όγκο των κυττάρων στους μίσχους των φυτών επηρεάζονται από τον κύκλο κίνησης της Σελήνης.
Αν και η επίδραση που ασκεί η βαρύτητα της Σελήνης στους ωκεανούς και τις θάλασσες της Γης έχει διεξοδικά μελετηθεί και καταγραφεί από τα αρχαία χρόνια, φαίνεται πως υπάρχει και μια άλλη, πολύ πιο λεπτεπίλεπτη επίδραση που ασκεί η Σελήνη, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να την αντιληφθούμε.
Τη σχετική ανακάλυψη έκανε ο Πήτερ Μπάρλοου του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ενόσω προσπαθούσε να καταλάβει γιατί τα φύλλα ορισμένων φυτών φαίνονται να κινούνται πάνω-κάτω κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρά την έλλειψη ηλιακού φωτός και την απουσία ανέμου.
Πάνω σε αυτό βρήκε στοιχεία από το 1920 σχετικά με το φυτό της φασολιάς, από τα οποία συνάγεται ότι οι κινήσεις της φασολιάς ταιριάζουν απόλυτα με τις βαρυτικές μεταβολές που ασκεί η έλξη της Σελήνης.
Μια πρόσθετη επιβεβαίωση προέρχεται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Τα φυτά που υπάρχουν εκεί αλλάζουν κατεύθυνση κάθε 91 λεπτά για να συντονιστούν με τη Σελήνη. Η περίοδος τροχιάς του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού γύρω από τη Γη είναι ακριβώς 91 λεπτά.
Ο Μπάρλοου, που αποκαλεί το φαινόμενο αυτό «παλίρροια των φύλλων» (leaftide), πιστεύει ότι προκαλείται από την κίνηση του νερού μέσα στους μίσχους και τα ελάσματα των φύλλων, καθώς αυτό επηρεάζεται από τη Σελήνη.
Η πλήρης μελέτη του Πήτερ Μπάρλοου έχει δημοσιευτεί στο Annals of Botany.