Τα πιο παράξενα σχολεία στον κόσμο (pictorial)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Posted by Youmagazine Staff
Δεκαπέντε ασυνήθιστα σχολεία που δείχνουν ότι η εκπαίδευση είναι θέμα θέλησης και αυτοθυσίας και όχι κτιρίων, θερμαινόμενων αιθουσών και εφοδίων.
Στο Ελεύθερο Σχολείο του Μπρούκλιν οι μαθητές αποφασίζουν για τα πάντα. Image: Supplied
ν
ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ο καιρός που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για εκατομμύρια μαθητές σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν παρόμοιες εμπειρίες, σε οπουδήποτε σχολείο κι αν πηγαίνουν: βιβλία, πίνακες, τσάντες, κασετίνες, σχολικά λεωφορεία, θερμαινόμενες αίθουσες, γιορτές, εκδρομές. Αλλά υπάρχουν και κάποια σχολεία, όπου αυτά τα πράγματα δεν είναι ούτε αυτονόητα ούτε δεδομένα. Μπορεί να είναι σε μια παράξενη τοποθεσία ή να ακολουθούν μια αμφιλεγόμενη πρακτική, οι μαθητές να είναι πάμπτωχοι και οι δάσκαλοι να εργάζονται χωρίς αμοιβή. Συμβάλλουν όμως και αυτά στη μόρφωση των παιδιών, ενσταλάζοντας μέσα τους την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
15 ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
ν
Παπούα Νέα Γουινέα (βόρεια της Αυστραλίας)
Ένας μαθητής με τη χαρακτηριστική κόμμωση της φυλής (η λέξη «Παπούα» σημαίνει «σγουρά μαλλιά») έχει σηκωθεί στον πίνακα για να λύσει μια άσκηση, υπό το άγρυπνο βλέμμα της δασκάλας (δεξιά). Στο σχολείο οι μαθητές πηγαίνουν όπως ζουν, δηλαδή γυμνοί, καθώς προέρχονται από οικογένειες που ασχολούνται με τη γεωργία με πρωτόγονα μέσα. Η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί, μέσω της εκπαίδευσης, να τους κάνει να αποβάλουν τυχόν κανιβαλικά ένστικτα.
Πλωτό σχολείο στο Μπαγκλαντές
Το Μπαγκλαντές, εξαιτίας των μουσώνων και της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, πλήττεται συχνά από πλημμύρες που αφήνουν εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς σπίτι, ηλεκτρικό ρεύμα και καθαρό νερό. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Shidhulai Swanirvar Sangstha έχει κατασκευάσει σπίτια, σχολεία και κέντρα υγείας σε βάρκες. Τα πλωτά σχολεία παίρνουν τα παιδιά που περιμένουν στην αποβάθρα το πρωί και το μάθημα ξεκινά. Το μεσημέρι, τα επιστρέφουν στην αποβάθρα για να παραλάβουν άλλα.
Δημοτικό σχολείο μέσα σε σπηλιά
Η επαρχία Γκουιτσόου στη Νότια Κίνα είναι από τις πλέον φτωχές περιοχές της χώρας. Το χωριό Μάο δεν είχε χρήματα για να χτίσει δημοτικό σχολείο, έτσι οι τοπικές αρχές αποφάσισαν το 1984 να στεγάσουν τους 186 μαθητές και τους 8 δασκάλους στο σπήλαιο Dongzhong. Από τότε το σχολείο λειτουργεί κανονικά, παρ’ όλο που πολλοί μαθητές χρειάζονται σχεδόν έξι ώρες από και προς το σχολείο.
Το Σχολείο των Βράχων
Το Γκούλου είναι ένα μικρό χωριό στην ορεινή περιοχή Χανιουάν της επαρχίας Σετσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα. Το Σχολείο των Βράχων ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και έχει έναν μόνο δάσκαλο, τον Shen Qijun. Στη φωτογραφία, ο δάσκαλος βοηθά τους μαθητές σε ένα στενό πέρασμα, προκειμένου να πάνε στο σχολείο που εξακολουθεί να παραμένει κρυμμένο σε ένα από τα απάτητα βουνά.
Δημοτικό Σχολείο σε πυρηνικό καταφύγιο (ΗΠΑ)
Το Abo Elementary School είναι το πρώτο υπόγειο σχολείο στην Αμερική, καθώς στεγάζεται σε ένα υπόγειο πυρηνικό καταφύγιο που κατασκευάστηκε στο Άμπο του Νέου Μεξικού την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και μετά εγκαταλείφθηκε. Η κατασκευή που βλέπουμε στη φωτογραφία είναι η είσοδος.
Στις αποβάθρες των σταθμών των τρένων
Μια δασκάλα στην πολιτεία Ορίσα της Ινδίας, παρατήρησε ότι πολλά παιδιά πήγαιναν το πρωί για να ζητιανέψουν στους σταθμού του τρένου, αντί να πάνε σχολείο. Αυτή η σκέψη οδήγησε το 1985 στο σχηματισμό του Οργανισμού Σχολικής Κοινωνικής Υπηρεσίας Ruchika (RSSO) και στη γέννηση της Σχολής Πλατφόρμας Αμαξοστοιχιών. Σήμερα περισσότεροι από 4.000 μαθητές στην Ινδία εκπαιδεύονται μέσω αυτού του προγράμματος στους σταθμούς των τρένων.
Γυμνάσιο Χάρβεϊ Μιλκ
Το Γυμνάσιο Harvey Milk βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Το σχολείο πήρε το όνομά του από τον διάσημο Καλιφορνέζο πολιτικό και υπερασπιστή των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων Χάρβεϊ Μιλκ (1930-1978). Το σχολείο ιδρύθηκε για να παρέχει εκπαίδευση σε λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, τρανσέξουαλ και όσους φοβούνται ότι μπορεί να περιθωριοποιηθούν ή να πέσουν θύματα κακοποίησης στα κανονικά σχολεία λόγω των σεξουαλικών προτιμήσεών τους. Το σχολείο βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο του αντι-ομοφυλοφιλικού κοινού και έχει δεχτεί κατά καιρούς διάφορες αγωγές.
Σχολή Μαγείας a la Χάρι Πότερ
Η Σχολή Μαγείας κάνει αυτό που λέει το όνομά της – διδάσκει στους μαθητές τα μυστικά της μαγείας. Από τις εγγραφές προκύπτει ότι υπάρχουν εκκολαπτόμενες μάγισσες παγκοσμίως. Τα μαθήματα της σχολής παρακολουθούν εξ αποστάσεως (e-learning) περί τους 40.000 σπουδαστές και σπουδάστριες, η σχολή όμως έχει και φυσική υπόσταση με έδρα –πού αλλού;– τη Μασαχουσέτη για όσους και όσες θέλουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα αυτοπροσώπως. (Η Μασαχουσέτη έχει μείνει στην ιστορία για τις μάγισσες του Σάλεμ).
Σχολείο του Μέλλοντος στη Φιλαδέλφεια
Το Σχολείο του Μέλλοντος (School Of The Future) στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ είναι μοναδικό στο είδος του, γιατί δεν χρησιμοποιεί βιβλία, τετράδια και μολύβια. Οι μαθητές χρησιμοποιούν μόνο υπολογιστές. Τα Μαθηματικά διδάσκονται μέσω της εφαρμογής OneNote και οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τη διδασκαλία. Επίσης οι μαθητές χρησιμοποιούν ψηφιακά ντουλάπια που ανοίγουν με ένα φλασάκι που περιέχει τα στοιχεία του μαθητή.
Ελεύθερο Σχολείο στο Μπρούκλιν
Σε αυτό το σχολείο δεν υπάρχουν προγράμματα σπουδών. Οι μαθητές επιτρέπεται να πάνε σε όποια τάξη θέλουν και να επιλέξουν τα μαθήματα που εκείνοι θέλουν. Με άλλα λόγια, τους κανόνες του σχολείου τους βάζουν οι ίδιοι οι μαθητές. Τα παιδιά μπορούν να αποφασίσουν αν θα κάνουν μάθημα, αν θα παίξουν ή αν θα κοιμηθούν. Δεν υπάρχουν εξετάσεις, εργασίες ή βαθμοί.
Γυμνάσιο Γιόγκα στο Τσονγκκίνγκ
Η γιόγκα, ως μάθημα, έχει εισαχθεί στα Γυμνάσια της Κίνας, σε πόλεις όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη, το Κουανγκτσόου (Καντόνα), το Τσονγκκίνγκ και το Σεντσέν, καθώς αναγνωρίστηκε από την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS) ότι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κινεζικού πολιτισμού, μαζί με το Τάι Τσι και την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Σε αντίθεση με την Ινδία, όπου η γιόγκα είναι συνώνυμο της πνευματικότητας και της φιλοσοφίας, στην Κίνα ασκείται από μεν τις γυναίκες επειδή σχετίζεται με το fitness, τη νεανικότητα, και την ομορφιά, από δε τους άνδρες επειδή προστατεύει από τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις.
Σχολείο Κάτω από τη Γέφυρα (Ινδία)
Ένας δάσκαλος, τέσσερις πίνακες και 200 μαθητές. Ο δάσκαλος είναι ένας παντοπώλης, 45 ετών, ονόματι Ρατζές Σάρμα (Rajesh Sharma). Τα τελευταία επτά χρόνια άνοιξε αυτό το σχολείο κάτω από μια γέφυρα σιδηροδρόμου στην πιο φτωχική συνοικία του Νέου Δελχί, όπου διδάσκει δωρεάν τα παιδιά της περιοχής. Τα μαθήματα αρχίζουν στις 9:00 το πρωί και τελειώνουν στις 2:00 το μεσημέρι. Δεν υπάρχουν κουδούνια, καθίσματα ή θρανία. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν αγγλικά, χίντι, μαθηματικά, φυσική, βιολογία, ιστορία και γεωγραφία. Ο Σάρμα προσπαθεί να βοηθήσει τα άπορα παιδιά, επειδή ο ίδιος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το κολέγιο για οικονομικούς λόγους. Μετά το τέλος των μαθημάτων, ο Σάρμα πηγαίνει να ανοίξει το παντοπωλείο του.
Ξυπόλυτο Πανεπιστήμιο
Από το 1973, στο Ρατζαστάν της Ινδίας, ένα πρωτότυπο σχολείο διδάσκει στους κατοίκους 150 χωριών –συχνά αγράμματους– πώς να γίνουν μηχανικοί ηλιακής ενέργειας, τεχνίτες, οδοντίατροι και γιατροί στα χωριά τους. Ονομάζεται Ξυπόλυτο Κολέγιο (Barefoot College) και ιδρυτής του είναι ο κοινωνικός ακτιβιστής Μπάνκερ Ρόι (Bunker Roy).
Διδασκαλία κάτω από τον ήλιο (Αφγανιστάν)
Η καθηγήτρια Mahajera Armani και η τάξη των κοριτσιών τα οποία διδάσκει ποζάρουν κάτω από τον ήλιο για μια φωτογραφία για λογαριασμό του Reuters. Τα μαθήματα γίνονται σε αυτόν τον υπαίθριο χώρο, με τη βοήθεια της Επιτροπής Αγροτικής Προόδου του Μπαγκλαντές (BRAC), έξω από την πόλη Τζαλαλαμπάντ στο Αφγανιστάν. Η Τζαλαλαμπάντ, πρωτεύουσα της επαρχίας Ναγκαρχάρ, αποτελεί προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Υπαίθριο σχολείο στο Πακιστάν
Ο δάσκαλος Μοχάμαντ Αγιούμπ με τους μαθητές της Ε΄ Τάξης σε ένα πάρκο του Ισλαμαμπάντ όπου «στεγάζεται» το σχολείο του. Ο Αγιούμπ ξεκίνησε το πρόγραμμα εκπαίδευσης των μειονεκτούντων παιδιών το 1985. Ο Αγιούμπ, που είναι δημόσιος υπάλληλος, πληρώνει από τον μισθό του τα αναγκαία εφόδια για τα παιδιά, ενώ άλλοι εθελοντές διδάσκουν στα παιδιά αγγλικά, ουρντού και μαθηματικά. Η αίθουσα διδασκαλίας είναι αυτό το πάρκο, ενώ την περίοδο των βροχών η τάξη στεγάζεται σε ένα δωμάτιο στην τοπική παραγκούπολη.