Η προφητεία του Νεύτωνα από το 1704 για το τέλος του κόσμου

Κατηγορία Προφητείες

ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ

Από τον Αναστάσιο Ν. Πανά
ν

 

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με φήμες και προφητείες για το τέλος του κόσμου, μια από αυτές όμως έχει επιστημονική και μαθηματική βάση.

Ο Σερ Ισαάκ Νιούτον (1643 – 1727) ήταν φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος. Ήταν όμως και αστρολόγος και με αυτή την ιδιότητα έκανε μια αξιοσημείωτη πρόβλεψη για το τέλος του κόσμου. Image: Supplied
ν

ΑΠΟ ΤΟΤΕ που η ανθρωπότητα εγκαταστάθηκε στη γη, αγωνιά σχετικά με το πότε θα έρθει το τέλος της. Μέσα στους αιώνες πολλοί προφήτες και μάντεις προσπάθησαν να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό, αλλά δεν γνωρίζουμε τον βαθμό της επιτυχίας τους. Η Κασσάνδρα προέβλεψε την καταστροφή της Τροίας, αλλά κανείς δεν την πίστεψε. Από την άλλη μεριά, αν η καταστροφή της Ατλαντίδας είναι πραγματικό γεγονός, είναι βέβαιο ότι κάποιος μάντης θα την είχε προβλέψει, αλλά η προφητεία του χάθηκε μέσα στα ύδατα που κάλυψαν την θρυλική ήπειρο.

Στον αρχαίο κόσμο φημισμένες ήταν οι Σίβυλλες και οι Πυθίες. Οι χριστιανοί της πρώτης και δεύτερης γενιάς ήταν πεπεισμένοι ότι το τέλος του κόσμου, με την Αποκάλυψη, την Δευτέρα Παρουσία, την ανάσταση των νεκρών και όλα τα σχετικά, θα συνέβαινε επί των ημερών τους. Έτσι τους είχαν διαβεβαιώσει ο Ιησούς, οι απόστολοι και ο Παύλος. Όταν όμως ρωτούσαν να μάθουν την ακριβή ημερομηνία της συντέλειας του κόσμου, έπαιρναν την αόριστη απάντηση: «Να κάνετε υπομονή και να προσεύχεστε».
Τα χρόνια περνούσαν, οι άνθρωποι πέθαιναν και η Αποκάλυψη δεν έλεγε να έρθει. Τελικά κουράστηκαν να περιμένουν και τη μετέθεσαν –σύμφωνα με το δικό τους σύστημα χρονολόγησης που στο μεταξύ είχαν φτιάξει– στο 1000 μ.Χ. Όταν δεν συνέβη ούτε τότε, τη μετέθεσαν –με αξιοθαύμαστη επιμονή– στο 2000.

Ο πλέον επιτυχημένος προφήτης έως σήμερα θεωρείται πως είναι ο Νοστράδαμος (1503-1566). Οι προφητείες του, διατυπωμένες σε τετράστιχα, είναι σκοτεινές, πολλοί όμως πιστεύουν ότι πρόβλεψε μεγάλο αριθμό σημαντικών ιστορικών συμβάντων.

Στην εποχή μας οι προφήτες χρησιμοποιούν υπολογιστές και αλγόριθμους, προκειμένου να εντοπίσουν με ακρίβεια τη μέρα και την ώρα που θα έρθει το τέλος του κόσμου. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του Δεκεμβρίου του 2012, καθώς τότε τελείωνε ο μεγάλος κύκλος του ημερολογίου των Μάγια. Τελικά η ημερομηνία αυτή ήλθε και παρήλθε χωρίς να συμβεί τίποτα.
Οι προφητείες είναι όπως τα όνειρα: δεν βγαίνουν όλες αληθινές.
ν

Πότε θα έλθει το τέλος του κόσμου; Image: Supplied
ν

Επταετής μεταβατική περίοδος

Ο άνθρωπος έχει πάντα τη σκέψη του στραμμένη στο μέλλον. Όταν αυτό είναι απογοητευτικό, στρέφεται στο παρελθόν. Στις αρχές του 2017, ο συγγραφέας Ντέιβιντ Μιντ (David Meade) έκανε παγκόσμια αίσθηση, ισχυριζόμενος ότι είχε αποκωδικοποιήσει την Παλαιά Διαθήκη και είχε βρει ότι το τέλος του κόσμου θα ερχόταν στις 23 Σεπτεμβρίου 2017.

Η προφητεία του είχε κάτι από Χόλυγουντ: ένας μυστηριώδης πλανήτης, ο Νιμπίρου, θα εμφανιζόταν στη γειτονιά μας και θα συγκρουόταν με τη Γη.
Τελικά και αυτή η ημερομηνία παρήλθε χωρίς κάτι αξιοσημείωτο. Ο Μιντ δικαιολογήθηκε λέγοντας πως είχαν παρερμηνεύσει τα λεγόμενά του. Εκείνος μιλούσε για τον Οκτώβριο του 2017 – και έδωσε νέες ημερομηνίες: 15 ή 21 ή 23 Οκτωβρίου, ή κάπου εκεί κοντά. Αυτή τη φορά έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι ημερομηνίες αυτές οριοθετούν την αρχή του τέλους, το οποίο θα έρθει οριστικά 7 χρόνια μετά, δηλαδή το 2024. Στο διάστημα αυτό, είπε μιλώντας στην Washington Post, θα συμβούν τέτοια περιστατικά που ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος.
Η επταετής αυτή μεταβατική περίοδος περιλαμβάνει ηλιακές εκλάμψεις που θα καταστρέψουν ηλεκτρικά δίκτυα, πυρηνικό πόλεμο, σεισμούς, ηφαιστειακές εκρήξεις, τσουνάμι και άλλες φυσικές καταστροφές.
ν

Η πρόβλεψη του Νεύτωνα

Οπωσδήποτε νιώθει κανείς μεγάλη έκπληξη όταν πληροφορείται ότι ένας μεγάλος επιστήμονας, ο θεμελιωτής της σύγχρονης φυσικής, ο άνθρωπος που ανακάλυψε το νόμο της βαρύτητας, ασχολήθηκε με το προφητικό έργο.
Ο Ισαάκ Νεύτωνας (Issac Newton, 1643-1727) ανήκε σε εκείνες τις μεγάλες διάνοιες που κατείχαν περισσότερες της μιας επιστήμες. Παράλληλα, ενδιαφέρθηκε για την Αλχημεία, τον αποκρυφισμό και την αστρολογία. Ήταν επίσης βαθιά θρησκευόμενος, έστω και με έναν δικό του ιδιαίτερο τρόπο (δεν δεχόταν το δόγμα της Αγίας Τριάδας, παρ’ όλο που αυτή η άποψη ήταν αιρετική εκείνη την εποχή).

Θεωρώντας ότι η Παλαιά Διαθήκη, εφόσον μιλούσε για την αρχή του κόσμου θα μιλούσε και για το τέλος του, στηρίχτηκε σε ένα εδάφιο από το Βιβλίο του Δανιήλ και υπολόγισε την ημερομηνία της Αποκάλυψης ακριβώς 1.098 χρόνια μετά τη δημιουργία της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δημιουργήθηκε όταν στέφθηκε αυτοκράτορας (Kaiser) το 962 ο Όθων Α΄ ο Μέγας, της δυναστεία των Οθώνων, δουκών της Σαξονίας. Ο τελευταίος αυτοκράτορας ήταν ο Φραγκίσκος Β΄, ο οποίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση από τον Ναπολέοντα το 1806 κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων.

Με βάση τη χρονολογία 962 μ.Χ., η παρούσα ανθρωπότητα θα φτάσει στο τέλος της το έτος 2060. Την πρόβλεψη αυτή έκανε ο Νεύτωνας το 1704.
ν

Το χειρόγραφο του Νεύτωνα με τους υπολογισμούς του για το τέλος του κόσμου. Image: Supplied
ν

Μάλιστα ο Νεύτωνας προέβλεπε ότι η καταστροφή του κόσμου θα συμβεί μετά την «επιστροφή των Εβραίων» στους Αγίους Τόπους – κάτι που συνέβη το 1948 με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
Το ίδιο το χειρόγραφο έχει μια σκοτεινή διαδρομή. Ήταν εξαφανισμένο για 250 χρόνια, όταν παρουσιάστηκε ξαφνικά σε μια δημοπρασία το 1939. Σήμερα βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ.
ν

Επίλογος: 2024 ή 2060;

Έχουμε λοιπόν δύο χρονικά στίγματα: το 2024 (επτά χρόνια από σήμερα, όπως προβλέπει ο Ντέιβιντ Μιντ, όπου είναι πιθανό να ξεσπάσει τότε ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος) και το 2060 του Ισαάκ Νεύτωνα.
Περιέργως και οι δύο ημερομηνίες υποστηρίζονται από τα επιστημονικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Το 2024 υποστηρίζεται από το “Ρολόι της Αποκάλυψης” (Doomsday Clock) που μετρά πόσο κοντά βρισκόμαστε στην καταστροφή, και του οποίου οι δείκτες βρίσκονται δυόμισι λεπτά πριν από την ώρα μηδέν.
Για το δεύτερο χρονικό σημείο (2060), στο οποίο κατέληξε ο Νεύτωνας, υπάρχουν οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων, οι οποίοι μιλούν για την έκτη μαζική εξαφάνιση των ειδών, που έχει ήδη αρχίσει, εξαιτίας των επιπτώσεων από μια σειρά μετρήσιμων παραγόντων: κλιματική αλλαγή, λειψυδρία, υπερπληθυσμός, άνοδος της στάθμης των θαλασσών, μείωση των διαθέσιμων πόρων, μόλυνση του πλανήτη.
Είναι αδύνατο να φανταστούμε ότι επιστήμονες και προφήτες συμφώνησαν μεταξύ τους για να ενσπείρουν ανησυχία στον κόσμο. Αν πάμε ωστόσο πίσω, στις πρώτες μέρες της επιστημονικής επανάστασης, τις ημέρες του Φράνσις Μπέικον (που ήταν σύγχρονος του Σαίξπηρ) και του Novum Organum, και κατόπιν στην εποχή του Ντεκάρτ, θα δούμε ότι οι δύο αυτοί τρόποι προσέγγισης του μέλλοντος –ο διαισθητικός και ο επιστημονικός– χρησιμοποιούνταν από το ίδιο άτομο, που ήταν ταυτόχρονα αστρονόμος και αστρολόγος, φυσικός επιστήμονας και αλχημιστής, μάντης και μαθηματικός.
Ο διαχωρισμός που επήλθε αργότερα, χώρισε μεν «την ήρα από το στάρι», χώρισε όμως και την ψυχή του ανθρώπου στα δύο, στερώντας του τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί. Θα έπρεπε ίσως αυτά τα δύο μεγάλα πεδία έρευνας να συνενωθούν ξανά και να προτείνουν τρόπους σωτηρίας για τα δεινά που όλοι βλέπουμε να έρχονται, ασχέτως αν επιλέγουμε τη στάση της στρουθοκαμήλου.

 


Translate this post