Στα μάτια ίσως κρύβεται το μυστικό της δυσλεξίας
ΙΑΤΡΙΚΑ
Youmagazine Newsroom
Στα μάτια κρύβεται το μυστικό της δυσλεξίας, υποστηρίζουν δύο Γάλλοι επιστήμονες και αισιοδοξούν ότι η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει στη θεραπεία μερικών τουλάχιστον δυσλεκτικών ανθρώπων.
ΔΥΟ ΓΑΛΛΟΙ επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν στα μάτια την αιτία –ή μια από τις αιτίες– της δυσλεξίας και αισιοδοξούν ότι η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει στη θεραπεία μερικών τουλάχιστον δυσλεκτικών ανθρώπων. Ήδη δοκίμασαν μια «μαγική λάμπα» με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Στους ανθρώπους με δυσλεξία οι κυτταρικοί υποδοχείς του φωτός έχουν πανομοιότυπη διάταξη και στα δύο μάτια, ενώ στους υπόλοιπους ανθρώπους τα εν λόγω ζωτικά για την όραση κύτταρα είναι ασυμμετρικά, ώστε να διαφέρουν στα δύο μάτια.
Οι ερευνητές Γκι Ροπάρ και Αλμπέρ Λε Φλος του Πανεπιστημίου της Ρεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Proceedings of the Royal Society B της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρούν ότι αυτή η ιδιομορφία στη φυσιολογία των ματιών των ατόμων με δυσλεξία θα μπορούσε να σημαίνει ότι η διαταραχή είναι θεραπεύσιμη.
Η συμμετρική διάταξη των κυτταρικών υποδοχέων και στα δύο μάτια έχει ως συνέπεια, ο εγκέφαλος ενός ατόμου με δυσλεξία να μπερδεύει τις εικόνες που βλέπει, καθώς δημιουργεί δύο εικόνες, μια αρχική στο ένα ημισφαίριο και στη συνέχεια –με διαφορά περίπου δέκα χιλιοστών του δευτερολέπτου– μια δεύτερη εικόνα στο απέναντι ημισφαίριο, η οποία είναι κατοπτρική της πρώτης. Κάτι που δεν συμβαίνει στον εγκέφαλο των μη δυσλεκτικών, όπου δημιουργείται μόνο μια ενιαία εικόνα.
«Οι παρατηρήσεις μας μάς κάνουν να πιστέψουμε ότι πράγματι βρήκαμε μια πιθανή αιτία της δυσλεξίας» δήλωσε ο Ροπάρ. Όπως είπε, αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε με μια σχετικά απλή οφθαλμολογική εξέταση θα είναι δυνατό να διαγνωσθεί η δυσλεξία.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι γάλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι δυνατό να αναπτυχθεί μια μέθοδος που θα διαγράφει από τον εγκέφαλο τη δεύτερη κατοπτρική εικόνα, η οποία προκαλεί σύγχυση στους ανθρώπους με δυσλεξία.
ν
Πώς λειτουργεί το μυαλό ενός δυσλεκτικού ατόμου. Πηγή: “Dyslexia – how to win” του Dawn Matthews
ν
Τι είναι η δυσλεξία
Η ικανότητα του ανθρώπου για γραφή και ανάγνωση είναι το θεμέλιο στο οποίο βασίστηκε ο ανθρώπινος πολιτισμός. Είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αντεπεξέλθει κανείς στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, αν δεν είναι σε θέση να διαβάσει.
Με τον όρο δυσλεξία εννοούμε τη μαθησιακή δυσκολία, κατά την οποία το άτομο δυσκολεύεται να μάθει μέσω της γραπτής ή προφορικής γλώσσας, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος, όπως μια οργανική πάθηση. Παρατηρείται σε όλους τους πολιτισμούς, που έχουν γραπτή γλώσσα, και δεν έχει σχέση με νοητική καθυστέρηση.
Τυπικά εμφανίζεται στην πρώιμη σχολική ηλικία και αφορά το 5-20% των παιδιών ανάλογα με τη στατιστική. Παρατηρείται συχνότερα στα αγόρια παρά στα κορίτσια, αν και πολλοί αποδίδουν το φαινόμενο αυτό στην ιδιοσυγκρασία των αγοριών αυτής της ηλικίας, που τα κάνει πιο αφηρημένα και απρόσεκτα. Τα παιδιά, πάντως, με οπτική δυσλεξία παρουσιάζουν σημαντικά μειωμένη ικανότητα εστίασης και τα μάτια τους κάνουν μη φυσιολογικές κινήσεις.