Οδοντικά υπολείμματα 10 εκατ. ετών που βρέθηκαν από παλαιοντολόγους στις αρχαίες όχθες του ποταμού Ρήνου, θα μπορούσαν να ξαναγράψουν την ανθρώπινη ιστορία.
Τα απολιθωμένα δόντια που πιστεύεται ότι ανήκουν στους Ανθρωπίδες ή Μεγάλους Πιθήκους. Αριστερά ο τραπεζίτης και δεξιά ο κυνόδοντας. Photo: Naturhistorisches Museum Mainz. Πηγή: Supplied ν
ΓΕΡΜΑΝΟΙ παλαιοντολόγοι ανασκάπτοντας μια περιοχή με αρχαίες ιζηματογενείς αποθέσεις του ποταμού Ρήνου έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη: βρήκαν δύο μεγάλα δόντια, σχεδόν άθικτα, έναν άνω δεξιό πρώτο γομφίο και έναν αριστερό κυνόδοντα της άνω γνάθου. Τα δύο δόντια είναι χαρακτηριστικά των Ανθρωπίδων ή Μεγάλων Πιθήκων – μια οικογένεια που περιλαμβάνει ανώτερα θηλαστικά όπως είναι ο άνθρωπος, οι χιμπατζήδες, οι γορίλες και οι ουρακοτάγκοι.
Έως εδώ δεν υπάρχει τίποτε το παράξενο. Το ζήτημα είναι ότι τα ιζηματογενή πετρώματα που ανασκάπτουν οι παλαιοντολόγοι, κοντά στην πόλη Eppelsheim στη νοτιοδυτική Γερμανία, έχουν ηλικία 10 εκατομμυρίων ετών! ν
Παλαιοντολόγοι από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Μάιντς ερευνούν τις αρχαίες όχθες του Ρήνου στο Eppelsheim. Photo: Naturhistorisches Museum Mainz. Πηγή: Supplied ν
Στη σχετική μελέτη που περίληψή της δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο ResearchGate, αναφέρεται ότι τα απολιθώματα είναι ηλικίας 9,7 εκατομμυρίων ετών, πράγμα που ανατρέπει την έως τώρα γνωστή ιστορία, σύμφωνα με την οποία οι πρώτοι Ανθρωπίδες εμφανίστηκαν στην Αφρική πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια και από εκεί επεκτάθηκαν στην υπόλοιπη υδρόγειο πριν από 120.000 χρόνια.
«Τα δύο δόντια έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση, αν και δεν γνωρίζουμε το φύλο στο οποίο ανήκε το άτομο από το οποίο προήλθαν», λέει ο αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Μάιντς, Χέρμπερτ Λουτς, που ηγείται της έρευνας.
«Δεν θέλω να δραματοποιήσω τα πράγματα, όμως πιστεύω ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να ξαναγράφουμε την ανθρώπινη ιστορία ύστερα από αυτή την ανακάλυψη», δήλωσε ο δήμαρχος του Μάιντς, Michael Ebling, στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την σπουδαία αυτή ανακάλυψη.
ν
ν
Επιεικώς μιλώντας, η ιστορία της ανθρωπότητας είναι εξαιρετικά συντηρητική, για να μην πούμε αντιδραστική. Προσκολλημένη σε παλαιές και ξεπερασμένες εκ των πραγμάτων αντιλήψεις, καθώς δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα, και αρνούμενη να κάνει ένα βήμα μπροστά, προσπαθεί να εντάξει στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσιά της τις νέες ανακαλύψεις, ενώ είναι πασίδηλο ότι δεν χωρούν. Τι να πει κανείς άλλωστε για μια θεωρία που πιστεύει ότι ο άνθρωπος κατοικούσε επί 2,5 εκατομμύρια χρόνια στις σπηλιές έως το 3000 π.Χ. και ξαφνικά βγήκε έξω κι άρχισε να δημιουργεί μεγάλους πολιτισμούς!
Σύμφωνα με τον Χέρμπερτ Λουτς, τον επικεφαλής της ομάδας ανασκαφών, η ανακάλυψη ανατρέπει όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
«Έχουμε συγκρίσιμα ευρήματα μόνο από την Ανατολική Αφρική… αλλά είναι μόλις 2, 3, 4 ή το πολύ 5 εκατομμυρίων ετών, ενώ τα ευρήματα του Eppelsheim είναι σχεδόν 10 εκατομμυρίων. Έτσι, το ερώτημα είναι: Τι συνέβη; Δεν ξέρουμε από πού ήρθε ο αυτός ο Ανθρωπίδης. Δεν έχουμε συγκρίσιμα ευρήματα από τη νότια Ευρώπη…»
Αν και οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη τον Σεπτέμβριο του 2016, ήταν τόσο συγχυσμένοι με το απίστευτο εύρημα που έκαναν μελέτες επί μελετών μέχρι να αποφασίσουν τελικά αυτό το μήνα να κάνουν μια πλήρη αναφορά για το μοναδικό αυτό εύρημα.