Οι υπερπλούσιοι γίνονται κάθε χρόνο πλουσιότεροι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Posted by Youmagazine Staff
Οι υπερπλούσιοι ήρθαν για να μείνουν. Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο αύξησαν το εισόδημά τους κατά ένα πέμπτο το έτος που πέρασε, ισχυρίζεται μια νέα έκθεση.
Δημιούργημα του Yacht Island Design και της ναυπηγικής εταιρείας BMT Nigel Gee, το σούπερ-γιοτ “The Streets of Monaco” (Οι δρόμοι του Μονακό) είναι ένα πλωτό νησί που αναπαριστά ένα τμήμα του πριγκιπάτου του Μονακό (το κομμάτι που είναι γνωστό ως μονοπάτι της Φόρμουλα 1, εκεί όπου γίνεται το Monaco Yacht Show). Αναπτύσσει ταχύτητα 15 κόμβων, έχει πλήρωμα 70 μέλη και μπορεί να φιλοξενήσει 16 υψηλούς επισκέπτες. Image: Supplied
ν
ΟΙ ΥΠΕΡΠΛΟΥΣΙΟΙ γίνονται ακόμη πλουσιότεροι. Οι πιο ισχυροί δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 8 τρισεκατομμύρια δολάρια τη χρονιά που πέρασε.
Το 2016 είναι επίσης το έτος που σηματοδότησε την έναρξη του “Ασιατικού Αιώνα”, καθώς η ήπειρος αυτή απέκτησε περισσότερους δισεκατομμυριούχους από τις ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία, σύμφωνα με την έκθεση UBS / PwC Billionaires.
Η έκθεση δείχνει ότι αυτοί που εσοδεύουν μεγάλα χρηματικά ποσά ενίσχυσαν τον πλούτο τους κατά ένα πέμπτο, δηλαδή κατά 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο. Πλέον υπάρχουν στον κόσμο 1.542 υπερπλούσιοι (σε σχέση με τα 7,6 δισ. των υπολοίπων ανθρώπων στον πλανήτη), έχοντας αυξηθεί κατά 145 άτομα, που είδαν τις περιουσίες να φτάνουν τα εννέα μηδενικά..
Ο Τζόζεφ Στάντλερ (Josef Stadler), ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων υπέστη προσωρινά κάμψη το 2015, αλλά τα στοιχεία του 2016 δείχνουν ότι οι υπερπλούσιοι ανακάμπτουν.
«Αυτή τη χρονιά είδαμε μια δραματική επιστροφή στην ανάπτυξη», γράφει στην έκθεση.
«Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 17 τοις εκατό το 2016. Παρά το γεγονός ότι ήταν μια περίοδος αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, οι υπερπλούσιοι στον κόσμο αυξήθηκαν».
Η έκθεση αναφέρει ότι αυτή η «περίοδος δημιουργίας μεγάλου πλούτου» άρχισε το 1980 και διήρκεσε σχεδόν όσο η λεγόμενη “Χρυσή Εποχή” της περιόδου 1870-1910, όταν ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε.
Τέσσερα χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 1914, ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.
ν
Δισεκατομμυριούχοι όπως ο Μπιλ Γκέιτς είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται και άλλο μέσα στο 2016. Image: Supplied
ν
Οι υπερπλούσιοι ανησυχούν
Παρ’ όλα αυτά, τα χρήματα δεν κάνουν τον ύπνο των υπερπλουσίων πιο ήσυχο. Όπως αναφέρει ο Στάντλερ, οι δισεκατομμυριούχοι πελάτες της UBS ανησυχούν μήπως η αυξανόμενη ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών οδηγήσει σε κάποιο «πισωγύρισμα».
«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής», δήλωσε ο Στάντλερ στον Guardian. «Η συγκέντρωση πλούτου είναι τόσο μεγάλη όσο το 1905, και αυτό είναι κάτι που απασχολεί τους δισεκατομμυριούχους. Το πρόβλημα είναι ο ανατοκισμός που αυξάνει συνεχώς τα χρηματικά ποσά και το ερώτημα είναι κατά πόσον ακόμα αυτό θα είναι βιώσιμο και σε ποιο σημείο θα παρέμβει η κοινωνία για να αποκαταστήσει τις ισορροπίες.
»Εδώ και δύο χρόνια είμαστε στην κορυφή του κύματος της ανάπτυξης και το “ερώτημα του 1 δισ. δολαρίων” είναι: πώς θα αντιδράσει η κοινωνία σε αυτή τη συγκέντρωση τόσο πολλών χρημάτων στα χέρια τόσο λίγων;»
ν
Το ιστορικό προηγούμενο
Η λαϊκή οργή κατά των «βαρόνων-ληστών», δηλαδή των λίγων οικογενειών που είχαν συγκεντρώσει στα χέρια τους όλον σχεδόν τον παγκόσμιο πλούτο (Ροκφέλερ, Ρότσιλντ, Κάρνεγκι, Βάντερμπιλτ), που είχαν δημιουργήσει τεράστιες περιουσίες από τα μονοπώλια στις αμερικανικές σιδηροδρομικές, πετρελαϊκές, χαλυβουργικές και τραπεζικές επιχειρήσεις στα τέλη του 19ου αιώνα –μια εποχή γρήγορης εκβιομηχάνισης και αυξανόμενης ανισότητας στην Αμερική που έγινε γνωστή ως “Χρυσή Εποχή”– ώθησε τον πρόεδρο Θεόδωρο Ρούσβελτ να διαλύσει τις εταιρείες και να αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους στις αρχές της δεκαετίας του 1900.
ν
Χρυσή Φεράρι στη Σλόαν Στρητ του Λονδίνου. Οι δισεκατομμυριούχοι ξοδεύουν συχνά τα χρήματά τους σε προκλητικά αυτοκίνητα και γιοτ. Image: Supplied
ν
Κίνα: ένας υπερπλούσιος κάθε δύο μέρες
Άραγε η κοινωνία θα αντιδράσει με παρόμοιο τρόπο σε αυτή τη δεύτερη “Χρυσή Εποχή”, βάζοντας κάποιο τέλος, ή το φαινόμενο θα συνεχιστεί;
Σύμφωνα με τον Στάντλερ, στην επιδείνωση του φαινομένου “τόσος πολύς πλούτος στα χέρια τόσων λίγων” συνέβαλε η δραματική αύξηση υπερπλούσιων Ασιατών, καθώς στην ήπειρο αυτή δημιουργείται ένας υπερπλούσιος κάθε δύο μέρες!
«Με την αλματώδη ανάπτυξη της Κίνας σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των Ασιατών δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε το 2016 σχεδόν κατά ένα τέταρτο, φτάνοντας τα 637 άτομα», αναφέρει η έκθεση.
«Συγκριτικά, οι ΗΠΑ έχουν 563 δισεκατομμυριούχους και η Ευρώπη 342. Ωστόσο, οι ΗΠΑ εξακολουθεί να κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πλούτου, καθώς τα πλουσιότερα άτομα ζουν εκεί».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε πρόσφατα ότι οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να αναγκάσουν τους πλούσιους, που αποτελούν το 1% του πληθυσμού, να πληρώσουν περισσότερους φόρους ώστε να μειωθούν τα επικίνδυνα επίπεδα ανισότητας.
Το ερώτημα είναι πώς οι πολιτικοί που δημιουργούν τους πλούσιους και κατόπιν υποστηρίζονται από αυτούς, θα κάνουν κάτι τέτοιο;
ν
Η έκθεση της UBS αναφέρει ότι υπάρχει ένα «άστατο και ταχέως μεταβαλλόμενο οικονομικό και πολιτικό σκηνικό» που ευνοεί τη δημιουργία δισεκατομμυριούχων. Image: Supplied
ν
Από την πλευρά του, ο Στάντλερ υποστηρίζει ότι «η αντίληψη ότι οι δισεκατομμυριούχοι κερδίζουν χρήματα για τον εαυτό τους σε βάρος του ευρύτερου πληθυσμού» είναι λανθασμένη.
Πέρα από τις δωρεές, το 98% του πλούτου των δισεκατομμυριούχων επιστρέφει πίσω στην κοινωνία με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι 1.542 υπερπλούσιοι απασχολούν 27,7 εκατομμύρια ανθρώπους – σχεδόν τον αριθμό των ανθρώπων που αποτελούν το εργατικό δυναμικό της Βρετανίας.
Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι παρά ένας πολύ μικρός αριθμός μπροστά στις στρατιές των ανέργων.
Όπως και να ’χει, η ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών παραμένει και το χάσμα μεταξύ τους διευρύνεται. Το 1914 ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, που τον ακολούθησε τρία χρόνια μετά η Οκτωβριανή Επανάσταση. Σήμερα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και το τι θα συμβεί είναι άδηλο.