Αποκατάσταση του ανακτόρου της αρχαίας Πέλλας
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Youmagazine Newsroom
Σε αποκατάσταση και ανάδειξη του ανακτόρου της αρχαίας Πέλλας, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Άποψη του ανακτόρου της αρχαίας Πέλλας. Image: Supplied
ν
ΣΤΗΝ αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του κτιρίου Ι και της μνημειακής εισόδου του ανακτόρου της αρχαίας Πέλλας, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπέγραψε την ένταξη της συγκεκριμένης παρέμβασης στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ.
Το ανάκτορο της Πέλλας είναι χτισμένο σε λόφο βόρεια της πόλης και είναι ένα συγκρότημα επτά κτιριακών ενοτήτων, χτισμένων σε κλιμακούμενα άνδηρα (οριζόντιες επιφάνειες στην πλαγιά), με συνολική έκταση 70 στρεμμάτων. Για το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη ανάδειξης.
Το έργο που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποσκοπεί στην ανάδειξη του νοτιοανατολικού τμήματος του ανακτόρου, που περιλαμβάνει την είσοδο στην ανατολική πλευρά του χώρου, την πρόσβαση από την είσοδο στο λόφο του ανακτόρου και τη μνημειακή είσοδο (πρόπυλο) στο κτίριο Ι, με πολιτικό και διοικητικό χαρακτήρα.
ν
Αναπαράσταση του προθάλαμου του ανακτόρου της Πέλλας, με τα περίφημα ψηφιδωτά στο δάπεδο. Image: Supplied
ν
«Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα πολιτισμού και τουρισμού, που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας. «Ως διοίκηση της Περιφέρειας έχουμε επιλέξει να ολοκληρώσουμε τις απαραίτητες εργασίες και να αναδείξουμε τα σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία της Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων και η σπουδαία ανασκαφή στο ανάκτορο της αρχαίας Πέλλας.
»Το συγκρότημα του ανακτόρου χτίστηκε χρονολογικά σε διαφορετικές περιόδους, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Από τη βασιλεία του Φιλίππου Β΄ (ίσως και παλαιότερα), με κύριες φάσεις στα χρόνια του Κασσάνδρου και του Αντίγονου Γονατά. Είναι ένα μνημείο που αναδεικνύει την ιστορικότητα της Μακεδονίας, ένας χώρος που έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε, να συντηρήσουμε και να αναδείξουμε, ώστε να προσελκύσουμε τη μέγιστη δυνατή επισκεψιμότητα, κάνοντας έτσι γνωστό σε όλο τον κόσμο το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας και της μακεδονικής ιστορίας. Και σ’ αυτό ακριβώς αποσκοπεί η μεγάλη, ολοκληρωμένη παρέμβασή μας».
ν
Νόμισμα της Πέλλας με την κεφαλή του Διός, στεφανωμένη με φύλλα δρυός, στη μια όψη, και φτερωτό κεραυνό στην άλλη. Image: Supplied
ν
Στο πλαίσιο της παρέμβασης θα εκπονηθεί μελέτη προστασίας από τα νερά της βροχής, μελέτη συντήρησης των αρχιτεκτονικών λειψάνων, στερέωση και μερική αποκατάσταση των τοίχων του πρόπυλου και του κτιρίου Ι, φυτοτεχνική μελέτη, μελέτη χάραξης οδοποιίας και πρανών της διαδρομής από το χώρο στάθμευσης στην ανατολική πλευρά έως το κέντρο επισκεπτών, μερική αποκατάσταση, συντήρηση και προστασία του κτιρίου Ι και του πρόπυλου, κατασκευή περίφραξης, διαμόρφωση χώρου στάθμευσης, διαμόρφωση διαδρομής μεταξύ του χώρου στάθμευσης και του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, διαμόρφωση διαδρομής επίσκεψης του πρόπυλου και του κτιρίου Ι και του νοτιοανατολικού τμήματος του αρχαιολογικού χώρου και δημιουργία εποπτικού υλικού, σήμανση και δράσεις πληροφόρησης.
Η Πέλλα (η λέξη σημαίνει «λίθος») ιδρύθηκε από τον Αρχέλαο Α΄ (413-399 π.Χ.) ή τον Αμύντα Γ΄ για να γίνει η νέα πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους αντί των Αιγών (Βεργίνα). Η Πέλλα παρέμεινε πρωτεύουσα μέχρι την κατάλυση του Μακεδονικού κράτους από τους Ρωμαίους, οι οποίοι την λεηλάτησαν και μετέφεραν τους θησαυρούς της στη Ρώμη. Αργότερα η πόλη καταστράφηκε από σεισμό και στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε. Περί το 180 μ.Χ. ο Λουκιανός μας πληροφορεί ότι «είναι πια ασήμαντη και με λιγοστούς κατοίκους».
ν
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ