Το χαμηλό σάκχαρο βλάπτει τη συζυγική ευτυχία
ΣΧΕΣΕΙΣ
Από την Ελευθερία Καλλέρη
Η υπογλυκαιμία απειλεί την οικογενειακή ευτυχία, επειδή κάνει τα ζευγάρια πιο επιρρεπή στο θυμό και την επιθετικότητα, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.
ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ξέραμε ότι τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα αναστέλλουν την σεξουαλική ορμή, πράγμα που δημιουργεί προβλήματα στον έγγαμο βίο. Μια νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει ότι και τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπογλυκαιμία) είναι επίσης βλαβερά, γιατί προκαλούν σύγχυση, άγχος και άλλες νευρολογικές διαταραχές.
Η μελέτη βασίζεται σε πειράματα που έγιναν με 107 παντρεμένα ζευγάρια, των οποίων οι επιστήμονες κατέγραφαν καθημερινά τα επίπεδα γλυκόζης τους πριν από το πρωινό και πριν πέσουν στο κρεβάτι για 21 ημέρες.
Σε ένα από τα πειράματα, οι ερευνητές έδωσαν στα ζευγάρια κούκλες βουντού, που αντιπροσώπευαν το έτερόν τους ήμισυ, και 51 καρφίτσες. Στη συνέχεια τους είπαν στο τέλος κάθε ημέρας και για τρεις εβδομάδες, να μπήγουν καρφίτσες στις κούκλες όταν θα ένιωθαν θυμωμένοι με το ταίρι τους.
Αποδείχτηκε πως όσο πιο χαμηλά ήταν το επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, τόσες περισσότερες καρφίτσες έμπηγαν στο ομοίωμα του/της συντρόφου τους!
«Όταν είχαν υπογλυκαιμία, αισθάνονταν οργή και έβγαζαν τον θυμό τους τρυπώντας το ομοίωμα του συντρόφου τους», αναφέρει ο συντάκτης της μελέτης Μπραντ Μπούσμαν (Brad Bushman) του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο.
«Ακόμη και όσοι ανέφεραν ότι είχαν καλές σχέσεις με τους/τις συζύγους τους, ήταν πιο πιθανό να εκφράσουν θυμό όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους ήταν μειωμένα».
Η μελέτη έδειξε πως όσο περισσότερο πεσμένα ήταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους, τόσες περισσότερες καρφίτσες είχαν μπήξει στην κούκλα βουντού.
ν
Μετά από αυτό το πείραμα, τα ζευγάρια οδηγήθηκαν στο εργαστήριο, όπου χωρίστηκαν – ο καθένας σε διαφορετικό δωμάτιο. Εκεί τους είπαν ότι θα έπαιζαν ένα παιχνίδι ηλεκτρονικού υπολογιστή εναντίον του/της συζύγου τους.
Κάθε φορά που θα νικούσαν, είχαν το ελεύθερο να στείλουν έναν δυνατό θόρυβο στα ακουστικά του/της συντρόφου τους, την ένταση και τη διάρκεια του οποίου θα καθόριζαν οι ίδιοι.
Φυσικά δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Οι συμμετέχοντες στο πείραμα έπαιζαν στην πραγματικότητα εναντίον ενός υπολογιστή που τους άφηνε επίτηδες να κερδίζουν. Ο δε θόρυβος κατέληγε στο δωμάτιο των επιστημόνων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, έστελναν πιο δυνατούς και μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας θορύβους στους «συντρόφους» τους.
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με αυτά του προηγούμενου πειράματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αυτοί που παρήγαγαν πιο δυνατές και μεγαλύτερης διάρκειας εκρήξεις θορύβου είχαν μπήξει και περισσότερες καρφίτσες στο ομοίωμα του/της συντρόφου τους.
«Βρήκαμε μια σαφή σύνδεση μεταξύ των επιθετικών παρορμήσεων που εκδηλώθηκαν με τις κούκλες και της πραγματικής επιθετικής συμπεριφοράς», δήλωσε ο Μπραντ Μπούσμαν.
Πρόσθεσε ότι η γλυκόζη χρησιμεύει ως καύσιμο για τον εγκέφαλο, ένα όργανο που καταναλώνει περίπου το 20 τοις εκατό των θερμίδων μας, αν και αποτελεί μόνο το 2 τοις εκατό του σωματικού μας βάρους.
ν
«Ο αυτοέλεγχος που απαιτείται για τη διαχείριση του θυμού και των επιθετικών παρορμήσεων απαιτεί ενέργεια που παρέχεται εν μέρει από τη γλυκόζη», διευκρίνισε.
«Πρόκειται για μια απλή συνταγή, αλλά λειτουργεί. Εάν σκοπεύετε να κάνετε μια δύσκολη συζήτηση με τον/την σύντροφό σας, βεβαιωθείτε ότι δεν είστε πεινασμένοι ή ακόμα καλύτερα φάτε ένα γλυκό. Θα έχετε λιγότερα νεύρα και η συζήτηση δεν θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο ή σε παρεξήγηση μεταξύ σας»
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.