Κυβέρνηση συντηρητικών και ακροδεξιών στην Αυστρία

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς συμφώνησε με τον ακροδεξιό Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε (αριστερά) κάνει χειραψία με τον νικητή των αυστριακών εκλογών Σεμπάστιαν Κουρτς, 31 ετών, που έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Αυστρίας. Photo: Reuters. Πηγή: Supplied
ν

Ο ΗΓΕΤΗΣ του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας (OVP) Σεμπάτσιαν Κουρτς και ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που ηγείται του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPO) ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν χθες σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μια συμφωνία που ανοίγει τις πόρτες της καγκελαρίας στον νεαρό ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος αλλά και που σηματοδοτεί την επιστροφή της ακροδεξιάς στην εξουσία.
«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης για τα επόμενα πέντε χρόνια», είπε ο Κουρτς, ενώ είχε στο πλευρό του τον ηγέτη του FPO, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
«Οι ψηφοφόροι μάς έδωσαν ξεκάθαρη εντολή να λάβουμε υπόψη μας τις ανησυχίες τους, ιδίως στο θέμα της ασφάλειας» τόνισε ο Στράχε.
«Θέλουμε να μειώσουμε τα βάρη των φορολογουμένων… και πάνω απ’ όλα θέλουμε να εγγυηθούμε μεγαλύτερη ασφάλεια στην χώρα μας, μεταξύ άλλων μέσω της μάχης για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης», υπογράμμισε ο Κουρτς.
Έχοντας λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Αυστρίας, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, την Παρασκευή το πρωί, ο Kουρτς έγραψε στο Twitter: «Αποδέχομαι την ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης με αποφασιστικότητα και ευγνωμοσύνη προς τους ψηφοφόρους».
ν

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης από τον πρόεδρο της χώρας αναμένεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα, μετά την επίσημη επικύρωση των όρων της συμφωνίας από τα δύο κόμματα σήμερα Σάββατο.
Οι δύο πολιτικοί ηγέτες σημείωσαν ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε θα παρουσιαστούν σήμερα, έπειτα από τη συνάντηση που θα έχουν με τον πρόεδρο της χώρας.
Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2017 όπου επικράτησε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα OVP.
Το FPO είχε κυβερνήσει με τους συντηρητικούς και το διάστημα 2000-2007.
ν

Αιτία το μεταναστευτικό

Αυτό που οδήγησε το FPO στην εξουσία είναι το μεταναστευτικό. Το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και άλλοι μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη, η Αυστρία πήρε περισσότερο από το 1% του πληθυσμού της από τους αιτούντες άσυλο, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ.
Πολλοί ψηφοφόροι θεώρησαν ότι η χώρα τους ξεπέρασε κάθε όριο και γι’ αυτό το λόγο ο προηγούμενος καγκελάριος Κρίστιαν Κερν έχασε τη μάχη στις εκλογές του Οκτωβρίου.
Ο Στράχε και ο Κουρτς δεσμεύθηκαν να μην επιτρέψουν επανάληψη αυτής της μεταναστευτικής εισβολής και να περιορίσουν την πρόσβαση όσων μεταναστών έφτασαν στην Αυστρία σε πολλές κοινωνικές υπηρεσίες για τα πρώτα πέντε χρόνια της παρουσίας τους στη χώρα, αλλά και στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες να παρέχουν μια μικρή πρόσβαση στις δημόσιες παροχές και αυτή μόνο για πέντε χρόνια.
Σε πολλές δυτικές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, αλλά και η Αυστραλία, το μεταναστευτικό εξελίσσεται σε ανοιχτή πληγή, καθώς επειδή δεν είναι δυνατόν να ενσωματωθούν οι μουσουλμάνοι στις δυτικές κοινωνίες, δημιουργούν γκέτο στις πόλεις όπου μένουν, στα οποία δεν μπορεί σχεδόν να κυκλοφορήσει άλλος κάτοικος.
Μια τέτοια περιοχή είναι για παράδειγμα η συνοικία Λακέμπα στο δυτικό Σύδνεϋ, που αποκαλείται Μικρό Μπαγκλαντές, στους δρόμους της οποίας κυκλοφορούν αποκλειστικά μουσουλμάνοι και μουσουλμάνες με μπούρκα.
ν

Μουσουλμάνα με μπούρκα στη Λακέμπα, στο δυτικό Σύδνεϋ, την πιο ισλαμοκρατούμενη συνοικία της πόλης. Photo: News Corp Australia. Πηγή: Supplied
ν

Στην Ευρώπη, πλην του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, τα ακροδεξιά κόμματα ενισχύονται, με το AfD να μπαίνει στη γερμανική Βουλή και το FPO να κυβερνά στην Αυστρία, έχοντας εξασφαλίσει τα υπουργεία των Εσωτερικών, των Εξωτερικών και της Άμυνας.
Ο Κουρτς, που παρά το νεαρό της ηλικίας του είναι πολύ προσεκτικός ηγέτης, απέφυγε να ζητήσει δημοψήφισμα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έκανε η Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία, και για να δείξει ότι η κυβέρνησή του είναι φιλοευρωπαϊκή, σχεδιάζει να μεταφέρει την ευθύνη για ορισμένα θέματα της ΕΕ από το υπουργείο Εξωτερικών στο γραφείο του.
Παρ’ όλα αυτά, στήριξε την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όσον αφορά τις ποσοστώσεις των προσφύγων οι οποίες, όπως είπε «δεν έχουν λειτουργήσει».
Το μεταναστευτικό κλονίζει ακόμη περισσότερο τα θεμέλια της ετοιμόρροπης Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτέλεσμα της άφρονος πολιτικής των «ανοιχτών συνόρων» που υιοθέτησαν –για διαφορετικούς λόγους ο καθένας– η Μέρκελ και ο Τσίπρας.
Και ο μεν Τσίπρας είναι ασήμαντος για να παίξει κάποιο ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα, η δε Μέρκελ που ήταν κάποτε ισχυρή, βιώνει τώρα τον πολιτικό θάνατό της. Έτσι, όσοι μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα θα μένουν πια εδώ, ενώ στη Γερμανία, που δέχτηκε περισσότερους απ’ όσους αντέχει και θέλει τώρα να τους διώξει, θα δημιουργηθούν πολύ μεγάλα προβλήματα, καθώς οι χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία) αρνούνται να δεχτούν έστω και έναν μετανάστη, απειλώντας με… Brexit!
Κάθε πράγμα στον κόσμο και κάθε συμπεριφορά, πολιτική ή μη, έχει ένα όριο. Όταν υπάρξει υπέρβαση αυτού του ορίου, η τάξη και η ισορροπία διασαλεύονται και αναπτύσσονται δυνάμεις που μόνο καταστροφή και χάος φέρνουν.

 


Translate this post