Ρυθμίζοντας σωστά το βιολογικό μας ρολόι
ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ
Posted by Youmagazine Staff
Το χειμώνα, όπου το φως μειώνεται και το σκοτάδι κυριαρχεί, υπάρχουν διαταραχές στον ύπνο και δύσκολα πρωινά. Εδώ παραθέτουμε πέντε τρόπους για να παραμείνετε υγιείς και δραστήριοι καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
ν
ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ρολόι είναι διαφορετικά ρυθμισμένο για κάθε άτομο και ο κύκλος του είναι για άλλους μεγαλύτερος και για άλλους μικρότερος σε σχέση με τις συμβατικές 24 ώρες. Όμως επειδή μετράμε το χρόνο με το ρολόι των 24 ωρών, το σώμα μας έχει συντονιστεί με αυτό για να εξασφαλίσει ότι θα ξυπνήσουμε και ότι θα κοιμηθούμε στο σωστό χρόνο.
Η είσοδος όμως του χειμώνα, όπου το φως της ημέρας είναι μειωμένο και οι νύχτες μεγαλύτερες, μπορεί να φέρει διαταραχές στον ύπνο. Σε συνδυασμό μάλιστα με το καθημερινό στρες και άγχος, μπορεί να μας κάνει επιρρεπείς στην κατάθλιψη και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, κάνοντάς μας ευάλωτους στα κρυολογήματα και τις ιώσεις.
Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να ρυθμίσει σωστά το ρολόι του σώματός του και να διατηρήσει έναν ευχάριστο και ενεργό ρυθμό, έως να εμφανιστούν τα πρώτα βλαστάρια της Άνοιξης.
ν
1. Να διατηρείτε ένα πρόγραμμα
Ακούγεται ίσως βαρετό, αλλά είναι το κλειδί για να περάσει κανείς καλά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό σημαίνει να διατηρείτε όσο μπορείτε σταθερές τις ώρες του ξυπνήματος και του ύπνου, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.
Αν σηκωθείτε από το κρεβάτι αργότερα από το κανονικό, το ρολόι του σώματος απορρυθμίζεται από την καθημερινή ρουτίνα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο την επιστροφή σ’ αυτή και στην ώρα αφύπνισης που πρέπει, ιδιαίτερα σε περιόδους διακοπών, ή ακόμη και μετά από ένα Σαββατοκύριακο.
ν
2. Τιθασεύστε τη δύναμη του φωτός
Το φως εισέρχεται στον εγκέφαλο μέσα από τα μάτια (ακόμη και όταν είναι κλειστά) και επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών, όπως η μελατονίνη, η οποία ρυθμίζει το πότε θα αισθανόμαστε κουρασμένοι και πότε ευδιάθετοι και ενεργητικοί.
Το άπλετο φως λέει στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα της εγρήγορσης και πρέπει να ξυπνήσουμε. Αντίθετα, το αμυδρό φως αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε υπνηλία. Ένα σκοτεινό πρωινό σημαίνει πως ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει τα απαραίτητα φυσικά σήματα, ώστε να σας ειδοποιήσει ότι είναι ώρα να σηκωθείτε από ο κρεβάτι.
Είναι σημαντικό λοιπόν το χειμώνα να εκτιθέμεθα όσο γίνεται περισσότερο στο ηλιακό φως. Αυτό μπορεί να σημαίνει έναν περίπατο, το να βγούμε για μεσημεριανό, αλλά και κάποια έντονη φωτιστική πηγή στο γραφείο, όταν το απόγευμα μας πιάνει υπνηλία και οι ρυθμοί πέφτουν. Είναι εκπληκτικό το τι μπορεί να κάνει το φως –φυσικό ή τεχνητό– πάνω μας. Μας κάνει πιο ενεργητικούς και αλλάζει προς το καλύτερο την ψυχολογία μας.
Όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου είναι καλό να χαμηλώνουμε τα φώτα, αποφεύγοντας να έχουμε ένα λαμπερό περιβάλλον. Το έντονο φως μπερδεύει το σώμα, λέγοντάς του ότι πρέπει να συνεχίσει να είναι σε εγρήγορση. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε τη δουλειά στο κομπιούτερ, ενώ δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να παίρνουμε μαζί στο κρεβάτι το tablet, το laptop ή το κινητό μας.
ν
3. Να τρώτε καλά και στο σωστό χρόνο
Η σωστή και υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας την περίοδο του χειμώνα, με τη γρίπη, τα κρυολογήματα και τις διάφορες ιώσεις να μας περιτριγυρίζουν. Το ίδιο και οι τακτικές ώρες φαγητού. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην υγεία σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Προτιμήστε μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά λαχανικά και φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους, άπαχο κρέας και πρωτεΐνες.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα. Αν έχετε προβλήματα πέψης ή δυσκοιλιότητας, προσπαθήστε να κάνετε το μεσημεριανό το κύριο γεύμα της ημέρας, ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση αλκοόλ και πικάντικων τροφών αργά το βράδυ.
ν
4. Κρατήστε ψηλά το ηθικό
Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από αρνητικές ειδήσεις που ρίχνουν το ηθικό μας και μας κάνουν να αισθανόμαστε αβεβαιότητα, άγχος και στρες. Ακόμη κι αν έχετε αρκετά προβλήματα, αυτός δεν είναι λόγος να έχετε κατεβασμένο το κεφάλι. Ούτε πάλι να είστε κολλημένοι στο γραφείο και να ξεχάσετε με τι μοιάζει το φως της ημέρας. Η θετική σκέψη θα σας βοηθήσει να παραμείνετε στην κορυφή των πραγμάτων. Να είστε αισιόδοξοι, καθώς καμία άσχημη κατάσταση δεν διαρκεί για πάντα.
Μελέτες έδειξαν ότι η εργασιακή εξουθένωση και το στρες αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη. Το στρες εξουδετερώνει τις ωφέλιμες για τον οργανισμό δράσεις, προκαλεί εξουθένωση στον οργανισμό και αυτή με τη σειρά της απορρυθμίζει την έκκριση ινσουλίνης.
Ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες, όπως η αρωματοθεραπεία, η ρεφλεξολογία, η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός, μειώνουν τα επίπεδα του στρες, που αποτελούν εμπόδιο για έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο. Επίσης, απλές απολαύσεις, όπως το ζεστό μπάνιο, τα αρωματικά προϊόντα ομορφιάς και τα αιθέρια έλαια μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Για να φτιάξετε τη διάθεσή σας κάντε ένα μπάνιο αρωματοθεραπείας με μυρωδιές που σας ηρεμούν και σας θυμίζουν την παιδική σας ηλικία. Αν νιώθετε ότι οι μύες σας έχουν πιαστεί, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να γεμίσετε την μπανιέρα με ζεστό νερό και να ρίξετε καταπραϋντικά άλατα Epson (θειικό μαγνήσιο) και έλαια μέντας ή ευκαλύπτου. Τα άλατα έχουν την ιδιότητα να χαλαρώνουν τους μυς, το ζεστό νερό αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στα προβληματικά σημεία και τα έλαια μέντας ή ευκαλύπτου τονώνουν και ενδυναμώνουν την περιοχή. Προσθέστε 2 με 4 φλιτζάνια από τα άλατα Epson (θα τα βρείτε στα φαρμακεία) και 15 σταγόνες από κάθε έλαιο.
Τέλος, πριν πέσετε για ύπνο, βάλτε μερικές σταγόνες του αιθέριου ελαίου που προτιμάτε στο μαξιλάρι σας. Θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.
ν
5. Μείνετε δραστήριοι
Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε κάποιος να κάνει είναι να πάει αργά το βράδυ έναν περίπατο ή να κάνει τροχάδην μέσα στην πρωινή ψύχρα. Ωστόσο, η κίνηση είναι σημαντική, καθώς αφενός κρατά ζεστό το σώμα με φυσικό τρόπο, αφετέρου το βοηθά να αποβάλει τις τοξίνες. Η άσκηση επομένως είναι σημαντική, αλλά πρέπει να γίνεται τις κατάλληλες ώρες.
Αν συνηθίζετε να πηγαίνετε βράδυ στο γυμναστήριο, κανονίστε οι ώρες αυτές να είναι μακριά από τις ώρες του ύπνου σας. Η άσκηση αργά το βράδυ καταπονεί τόσο το μυαλό όσο και το σώμα και βέβαια απορρυθμίζει τη λειτουργία του βιολογικού ρολογιού.