Αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από άχρηστα σε χρήσιμα σκουπίδια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Youmagazine Newsroom
Ο οίκος Standard and Poor’s αναβάθμισε τα ελληνικά ομόλογα κατά 1 μονάδα, από την κατηγορία άχρηστα σκουπίδια σε χρήσιμα σκουπίδια.
ν
ΣΤΗΝ αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων κατά 1 μονάδα, δηλαδή από Β- (junk bond = άχρηστα σκουπίδια) σε Β (trash bond = χρήσιμα σκουπίδια), προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s. Αναμένεται να πράξει το ίδιο και ο οίκος Fitch.
Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης, θα πρέπει να πούμε ότι οι οίκοι χρησιμοποιούν για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των διαφόρων χωρών μια κλίμακα 23 βαθμίδων που ξεκινά από τα τρία άλφα (ΑΑΑ) για τις ευημερούσες χώρες και καταλήγει στο D για χώρες όπως η Αργεντινή.
Η κλίμακα μακροπρόθεσμης αξιολόγησης έχει ως εξής:
AAA, AA+, AA, AA-, A+, A, A-, BBB+, BBB, BBB-, ΒΒ+, ΒΒ, ΒΒ-, Β+, Β, Β-, CCC+, CCC, CCC-, CC, C, RD, D.
Η κλίμακα αξιολόγησης χωρίζεται σε δύο μέρη: στα υψηλής φερεγγυότητας ομόλογα (κλίμακα από ΑΑΑ έως ΒΒΒ) και στα χαμηλής φερεγγυότητας / επισφαλή ομόλογα (junk bond, κλίμακα από ΒΒ έως C).
Ενδιάμεσα, με BBB- και ΒΒ+ βαθμολογούνται οι χώρες που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας (όπως το Μαρόκο και η Ναμπίμπια), ενώ κάτω από το C, δηλαδή με RD και D βαθμολογούνται όσες έχουν πεθάνει, π.χ. Ερυθραία, Λιβύη, Κιργιστάν, Τζιμπουτί, Αφγανιστάν, Βόρεια Κορέα, Σομαλία κ.ά.
Χώρες με κορυφαία αξιολόγηση (ΑΑΑ) είναι π.χ. η Αυστραλία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελβετία, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Μεγάλη Βρετανία.
Η Ελλάδα βρίσκεται 15 βαθμίδες κάτω από την κορυφή, ενώ με τη νέα αξιολόγηση ανέβηκε από το επίπεδο χωρών όπως η Ουκρανία (Β-), στο επίπεδο χωρών όπως η Ουγκάντα (Β). Να σημειωθεί ότι η Μογγολία βρίσκεται μια θέση πάνω από εμάς (Β+).
Η χθεσινή πάντως αναβάθμιση της Ελλάδας οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι μνημονιακές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα η σημερινή, αλλά και σύμπας ο ελληνικός λαός.
ν
Άχρηστα και χρήσιμα σκουπίδια
Άχρηστα σκουπίδια είναι αυτά που πετάμε στους κάδους απορριμμάτων. Χρήσιμα είναι όσα κρατάμε σπίτι μας με την σκέψη ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον, όπως άδεια μπουκάλια και βαζάκια για ούρα και κόπρανα προς εξέταση, πλαστικές σακούλες, λαστιχάκια, κορδέλες και κομμάτια σπάγκων.
Βέβαια η Ελλάδα δεν παρήγαγε πάντοτε σκουπίδια. Το 2009 είχε φτάσει πολύ κοντά στην κορυφή, καθώς ο οίκος Fitch την είχε βαθμολογήσει με A- και ο οίκος Moody’s με Α1. Αυτό είχε τρομάξει ακόμη και τους Αμερικανούς, που ανησύχησαν μήπως η Ελλάδα, μέσα στα επόμενα χρόνια, τους εκθρονίσει από τη θέση της υπερδύναμης και αναλάβει αυτή τα ηνία της παγκόσμιας ηγεμονίας, όπως είχε προβλέψει και ο Άγιος Παΐσιος.
Ευτυχώς για τους Αμερικανούς (και την υπόλοιπη ανθρωπότητα) αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα, η χώρα πήρε την κατρακύλα και το 2013 βαθμολογήθηκε με C, έπεσε δηλαδή πιο κάτω κι από το Νότιο Σουδάν.
Σε κάθε περίπτωση, η τωρινή αναβάθμιση ήταν αναμενόμενη μετά την πρόοδο που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Οι οίκοι εκτιμούν ότι με υπομονή και πολύ σάλιο η Ελλάδα θα φτάσει ξανά στο επίπεδο A γύρω στο 2030 – αν βέβαια εξακολουθεί να υφίσταται ως χώρα.