Βενεζουέλα-Ελλάδα: Οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση πλούτου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Youmagazine Newsroom
Τη μεγαλύτερη μείωση πλούτου υπέστη η Ελλάδα τη δεκαετία 2007-2017, μετά τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας New World Wealth.
Στην Ελλάδα, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε κατά 8,8%, από 28,7% το 2010 σε 37,5% το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Image: Supplied
ν
ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ μείωση πλούτου παρουσιάζει η χώρα μας τη δεκαετία 2007-2017, μετά τη Βενεζουέλα, καθώς εδώ δεν έχουμε αρχίσει ακόμη να τρώμε σκυλιά, «πετυχαίνοντας» ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών New World Wealth σε συνεργασία με την Visual Capitalist.
Όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί, μέσα σε μια δεκαετία η Βενεζουέλα έχασε το 48% του πλούτου της, ενώ η Ελλάδα, στη δεύτερη θέση της λίστας, έχασε το 37%.
Στην ίδια κατάταξη, ακολουθούν κι άλλες χώρες του λεγόμενου ευρωπαϊκού Νότου που επλήγησαν βαριά από την παγκόσμια κρίση που ξέσπασε το 2008 και την κρίση χρέους, όπως η Ιταλία που μοιράζεται με την Ισπανία την τρίτη θέση με απώλεια πλούτου 19%, ενώ ακολουθούν η Νορβηγία με 17% (γεγονός που οφείλεται στη μεγάλη μείωση των τιμών του πετρελαίου), η Πορτογαλία με 13%, ενώ και η Γαλλία φιγουράρει στην εν λόγω κατάταξη με μείωση πλούτου κατά 11%.
ν
Οι δέκα χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση πλούτου τη δεκαετία 2007-2017
ν
Πηγή: Visual Capitalist
ν
Στον αντίποδα βρίσκεται το Βιετνάμ, καθώς κατέγραψε άνοδο 210% ως αναδυόμενος κατασκευαστικός κόμβος. Η αγορά προβλέπεται από την New World Wealth να αυξηθεί περαιτέρω κατά 200% τα επόμενα 10 χρόνια, ενισχυμένη από την ισχυρή ανάπτυξη στους τομείς της τοπικής υγειονομικής περίθαλψης, της μεταποίησης και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
ν
Οι δέκα χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση πλούτου τη δεκαετία 2007-2017
ν
Πηγή: Visual Capitalist
ν
Παράλληλα, το Βιετνάμ έγινε πολύ γρήγορα ελκυστικό για τους ξένους επενδυτές. Η παραθαλάσσια πόλη Ντα Ναγκ κέρδισε για πρώτη φορά το 2018 μια θέση στη λίστα του «Live and Invest Overseas» με τα 10 καλύτερα μέρη για να ζει κανείς.
Άλλο φωτεινό παράδειγμα επιτυχίας είναι το μικρό νησιωτικό έθνος του Μαυρίκιου στην Αφρική, που παρουσιάζει αύξηση του πλούτου κατά 195% τα τελευταία 10 χρόνια. Με ευνοϊκές φορολογικές πολιτικές, όμορφες παραλίες και καλύτερες αξιολογήσεις ασφάλειας, οι επενδυτές καταφθάνουν μαζικά στο νησί.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες οικονομίες του πλανήτη και μάλιστα αυτές των ανεπτυγμένων χωρών, τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτές οι δύο αγορές αυξήθηκαν σε πλούτο κατά 90% και 83% αντίστοιχα την τελευταία δεκαετία, γεγονός που είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό για χώρες που είχαν ήδη μια σταθερή βάση πλούτου.