Η Αθήνα θα γνωρίσει την μεγαλύτερη αύξηση σε καύσωνες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Posted by Youmagazine Staff
Από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η Αθήνα θα γνωρίσει μέσα στο επόμενο διάστημα την μεγαλύτερη αύξηση σε καύσωνες και ξηρασίες.
Τουρίστες δροσίζονται σε σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος. Image: Supplied
ν
Η ΑΘΗΝΑ ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά για έναν αρνητικό λόγο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας νέας διεθνούς επιστημονικής μελέτης, θα γνωρίσει στο μέλλον την μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε καύσωνες όσο και σε ξηρασίες, σε σχέση με όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.
Οι ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, με επικεφαλής τη Σέλμα Γκουερέιρο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών Environmental Research Letters, χρησιμοποίησαν όλα τα διαθέσιμα κλιματικά μοντέλα για να προβλέψουν πώς θα εξελιχθούν σε 571 ευρωπαϊκές πόλεις από το 2018 έως το 2050 ή το 2100 τρία βασικά φαινόμενα: οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι καύσωνες.
Η μελέτη προβλέπει αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας και χειρότερους καύσωνες και στις 571 πόλεις (ακόμη και με το πιο αισιόδοξο από τα τρία σενάρια) της ευρωπαϊκής ηπείρου, αυξημένη ξηρασία ιδίως στη Νότια Ευρώπη, αύξηση στις πλημμύρες ιδίως στη βορειοδυτική Ευρώπη και τη Βρετανία και γενικότερη επιδείνωση των κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις.
Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μερικές περιοχές του ευρωπαϊκού Νότου μπορεί να βιώσουν ξηρασίες έως 14 φορές χειρότερες από τις σημερινές.
Οι πέντε πρωτεύουσες με τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις ξηρασίας είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, η Λευκωσία και η Σόφια.
ν
Το μοντέλο RCP8.5 περιγράφει ένα καυτό βρώμικο μέλλον για τον κόσμο, με τη χρήση του άνθρακα να αυξάνεται και να γίνεται η κύρια πηγή ενέργειας.
ν
Απότομη άνοδος της θερμοκρασίας
Χρησιμοποιώντας προβολές από όλα τα διαθέσιμα κλιματικά μοντέλα (που σχετίζονται με το σενάριο υψηλών εκπομπών RCP8.5 το οποίο προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας από 2,6° Κελσίου έως 4,8° Κελσίου), η ομάδα των επιστημόνων έδειξε αποτελέσματα τριών πιθανών μελλοντικών σεναρίων, τα οποία ονόμασαν κατώτερο, μεσαίο και υψηλό σενάριο περιβαλλοντικού κινδύνου.
Η μελέτη έδειξε ότι ακόμη και το πιο αισιόδοξο σενάριο –το κατώτερο– προβλέπει αύξηση τόσο των ημερών ενός καύσωνα όσο και της μέγιστης θερμοκρασίας που θα σημειωθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.
Οι πόλεις της Νότιας Ευρώπης θα έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των ημερών καύσωνα, ενώ οι κεντρικές ευρωπαϊκές πόλεις θα βιώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού – άνοδο της θερμοκρασίας μεταξύ 2° Κελσίου έως 7° Κελσίου στο κατώτερο σενάριο και μεταξύ 8° Κελσίου έως 14° Κελσίου στο υψηλού κινδύνου σενάριο.
ν
Και τα τέσσερα κλιματικά μοντέλα (δεξιός πίνακας) δείχνουν κατακόρυφη άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, η οποία θα ανακόψει την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού (αριστερός πίνακας). Γύρω στο 2050 (σκιασμένη περιοχή) η ανθρωπότητα θα κινδυνεύσει από μερική εξαφάνιση.
ν
Πλημμύρες και ξηρασίες
Όσον αφορά τις ξηρασίες και τις πλημμύρες, οι πόλεις που επηρεάζονται εξαρτώνται από το κάθε σενάριο. Στο σενάριο με τον χαμηλότερο αντίκτυπο, οι συνθήκες ξηρασίας πλήττουν μόνο στις πόλεις της Νότιας Ευρώπης, ενώ οι πλημμύρες των ποταμών επιδεινώνονται μόνο στα βορειοδυτικά.
ν
Τον Ιούνιο του 2013, οι ποταμοί Έλβας στη Γερμανία και Μολδάβας στην Πράγα (φωτο), την πρωτεύουσα της Τσεχίας, πλημμύρισαν προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Οι προβλέψεις λένε ότι οι καταστροφικές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη θα είναι ακόμη χειρότερες. Image: Supplied
ν
Τα βρετανικά νησιά έχουν τις χειρότερες προβλέψεις όσον αφορά τις πλημμύρες. Ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, το 85% των πόλεων του Ηνωμένου Βασιλείου με ποτάμια –συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου– προβλέπεται να αντιμετωπίσουν αυξημένες πλημμύρες, ενώ σύμφωνα με το σενάριο υψηλού κινδύνου, οι μισές πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα πλημμυρίσουν τουλάχιστον κατά 50%. Οι πόλεις που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, είναι το Κορκ, το Λοντοντέρι, το Γουότερφορντ, το Ρέξαμ, το Καρλάιλ και η Γλασκώβη, ενώ με το πιο αισιόδοξο είναι το Λοντοντέρι, το Τσέστερ, το Καρλάιλ, το Αμπερτήν, η Γλασκώβη και το Νιουκάσλ.
Όσον αφορά την ξηρασία, η Ευρώπη θα γνωρίσει ξηρές περιόδους μέχρι και 14 φορές πιο έντονες από τις σημερινές.
Μεταξύ 2051 και 2100, για το σενάριο χαμηλού αντίκτυπου, οι πόλεις στα νότια της Ιβηρικής Χερσονήσου, όπως η Μάλαγα και η Αλμερία, αναμένεται να χτυπηθούν από ξηρασία δύο φορές περισσότερο από την ξηρασία της περιόδου 1951-2000. Ενώ σύμφωνα με το σενάριο υψηλού κινδύνου, το 98% των ευρωπαϊκών πόλεων στο Νότο θα βιώσουν τέτοιες ξηρασίες που πολλές πόλεις θα γίνουν ακατοίκητες.
ν
Σε όλο τον κόσμο, οι ζεστές μέρες γίνονται ολοένα και πιο ζεστές και πιο συχνές, ενώ βιώνουμε λιγότερες κρύες μέρες. Την τελευταία δεκαετία, οι ημερήσιες υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ συμβαίνουν δύο φορές συχνότερα απ’ ότι τη δεκαετία του 1950. Και στο μέλλον η συχνότητα θα τριπλασιαστεί. Image: Supplied
ν
Μπορούν να αποφευχθούν αυτοί οι κίνδυνοι;
Σύμφωνα με τον καθηγητή Dawson, που μετέχει στην Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να κινητοποιηθούν οι σχετικοί επιστήμονες, μαζί με τους πολιτικούς και τους βιομηχάνους για να ειδοποιήσουν τους κατοίκους των χωρών τους για το επερχόμενο κακό και να προετοιμάσουν τις πόλεις, τον πληθυσμό τους, τα κτίρια και την υποδομή τους για την αλλαγή του κλίματος.