Το σούπερ μοντέλο από τη Βραζιλία υποστηρίζει: «Το μόνο μέρος όπου μπορεί κάποιος να βρει την ειρήνη και την ευτυχία είναι μέσα του».
Η Ζιζέλ είναι ένα από τα σούπερ μοντέλα που κάνουν καθημερινά διαλογισμό. Πηγή: Wikimedia Commons
ν
Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ είναι μια αρχαία τεχνική που ασκείτο στο παρελθόν από τους σοφούς της Ελλάδας, τη Ρώμης, της Αιγύπτου και της Ινδίας. Μετά την καταστροφή των τριών πρώτων πολιτισμών, ο διαλογισμός διατηρήθηκε μόνο στην Ινδία απ’ όπου διαδόθηκε στο Θιβέτ, στην Κίνα και στην Ιαπωνία (Ζεν), καθώς και σε ορισμένες άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Στους νεώτερους χρόνους μεταλαμπαδεύτηκε στη Δύση.
Ο διαλογισμός δεν είναι τίποτε άλλο από την περίφημη πυθαγόρεια σιωπή. Δηλαδή, για ορισμένα λεπτά της ώρας ο μαθητής μαθαίνει να σιωπά, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, αποσυρόμενος στον εαυτό του, σβήνοντας τον εξωτερικό κόσμο σαν να μην υπάρχει. Μέσω της σιωπής αποκόπτεται από την ροή των εξωτερικών ενύλων πραγμάτων, αλλά και από την ακατάσχετη ροή των σκέψεων μέσα του.
Έχοντας πετύχει ένα βαθμό εσωτερικής ηρεμίας, ο μαθητής ανέρχεται στον ανώτερο νου, ή απλώς Νου. Από το πεδίο του Νου έχει σφαιρική θέα όλων όσων συμβαίνουν στον κόσμο. Γιατί ενώ πριν έβλεπε μόνο όσα ενέπιπταν στο περιορισμένο πεδίο της όρασής του, δηλαδή λίγα πράγματα αποσπασματικά και μεμονωμένα, τώρα, σαν να έχει ανέβει πάνω σε ένα βουνό, αποκτά πλατιά όραση και βλέπει γύρω του τα πάντα. Μπορεί να στραφεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και να δει όχι μόνο όσα συμβαίνουν, αλλά και τις αιτίες τους. Γι’ αυτό και το στάδιο αυτό ονομάζεται εποπτεία.
Ο συνηθισμένος άνθρωπος μπορεί να παρομοιαστεί με κάποιον που έχει πέσει μέσα σε ένα ποτάμι και αγωνιά να αναπνεύσει, ενώ παρασύρεται από το ρεύμα του ποταμού. Εποπτικός είναι κάποιος που έχει βγει στην όχθη.
Τελικός σκοπός του διαλογισμού είναι να βρίσκεσαι σε συνεχή διαλογιστική κατάσταση, σε κατάσταση εποπτείας, χωρίς να κάνεις διαλογισμό. Αυτή είναι η κατάσταση της επίγνωσης.
Μόνο τότε η συνείδηση του ανθρώπου είναι πλήρως αφυπνισμένη. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ή κοιμάται βαθιά ή βρίσκεται σε μια ημιληθαργική κατάσταση, μεταξύ ύπνου και ξύπνιου. ν
Το σούπερ μοντέλο Κάντις Σουάνπολ. Πηγή: Instagram ν
Από τη σκοπιά αυτή, ο διαλογισμός μπορεί να διαιρεθεί σε δύο στάδια: το πρώτο αφορά την επίτευξη ειρήνης και ηρεμίας μέσα μας, το δεύτερο είναι αυτό της εποπτείας.
Όταν ένας συγγραφέας κάθεται για να γράψει και συγκεντρώνεται στο θέμα που πρόκειται να αναπτύξει, εισέρχεται, χωρίς να το γνωρίζει, σε μια διαλογιστική κατάσταση.
Το ίδιο και όταν ηρεμεί και γαληνεύει στη θέα ενός εντυπωσιακού τοπίου ή ενός μεγαλοπρεπούς ηλιοβασιλέματος.
Το ίδιο και όταν προσεύχεται. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η επαφή αυτή με τον ανώτερο εαυτό είναι τυχαία και διαρκεί τόσο όσο διαρκεί και το θέαμα ή η ευχή που κάνουμε. Δεν υπάρχει συνέχεια. Έτσι, χάνονται όλα τα ευεργετικά στοιχεία. ν
Οι διάσημοι του διαλογισμού
Σήμερα πολλές διασημότητες και σταρ του Χόλυγουντ ασχολούνται με το πρώτο στάδιο του διαλογισμού, δηλαδή την επίτευξη ειρήνης και ηρεμίας του νου, γιατί έχουν ανάγκη, για να συνεχίσουν να είναι αποδοτικοί, να ξεφύγουν για λίγο από την τρέλα και τη σύγχυση που βασιλεύει γύρω τους και απειλεί να τους πνίξει.
Πράγματι, ο σημερινός τρόπος ζωής μάς παρασύρει σε τέτοιο βαθμό στον βυθό της θάλασσας που τελικά χάνουμε τον εαυτό μας.
Ανάμεσα στις διασημότητες που ασχολούνται σε καθημερινή βάση με τον διαλογισμό συναντά κανείς:
– ηθοποιούς όπως ο Χιου Τζάκμαν, ο Τομ Χανκς, η Κρίστεν Μπελ, ο Ράσελ Μπραντ, η Κάμερον Ντίαζ, ο Τζον Στάμος, η Τζένιφερ Άνιστον
– επιχειρηματίες όπως ο δισεκατομμυριούχος Ρέι Ντάλιο και CEO όπως ο Μπάρι Σόμμερς της JPMorgan Chase ή ο Μπιλ Κένινγκσμπεργκ της Horizon Media
– δημοσιογράφους και τηλεοπτικούς αστέρες όπως η Στέφανι Ρουλ του Bloomberg TV, ο Τομ Μπέργκερον, η Ελίζαμπεθ Βάργκας, ο Έρικ Άντρε
– τραγουδιστές και τραγουδοποιούς όπως η Κέιτι Πέρι, ο ράπερ Μιγκέλ, ο Τζέιμς Μακάρτνεϊ, ο Ουές Καρρ, η Σκάι Φερέιρα
– συγγραφείς όπως η Γκάμπριελ Μπέρνστιν
– σκηνοθέτες όπως η Λένα Ντάναμ και ο Ντέιβιντ Λιντς
– χορευτές του κλασικού μπαλέτου όπως ο Αντρέας Ρέινιερ του Εθνικού Θεάτρου της Τσεχίας
– τα σούπερ μοντέλα της Vogue και της Victoria’s Secret Ζιζέλ Μπύντχεν, Τζόουν Σμολς, Βαλεντίνα Ζελιάεβα, Τζόσι Μάραν, Κάντις Σουάνπολ, Μάρθα Χαντ, Νταίζη Λόου, Αλεσσάντρα Αμπρόζιο.
ν
Ο Αντρέας Ρέινιερ του Εθνικού Θεάτρου της Τσεχίας. Image: Supplied ν
Αν και επιτυχημένη επαγγελματικά, με έναν ευτυχισμένο γάμο και τρία παιδιά, η Ζιζέλ Μπύντχεν γνωρίζει πως η ευτυχία είναι στην πραγματικότητα εσωτερική δουλειά.
«Το μόνο μέρος όπου βρήκα ειρήνη, ήταν μέσα μου», λέει.
«Πρέπει να συνδεθείτε με αυτό το μέρος του εαυτού σας που γνωρίζει τα πάντα, γνωρίζει την ουσία σας, γνωρίζει τον σκοπό της ζωής σας. Αυτό είναι, νομίζω, που κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο».
«Οι εμπειρίες που είχα μου δίδαξαν ότι όλα τα ωραία πράγματα στη ζωή δεν προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον αλλά από μέσα μας. Σταματήστε να μιλάτε και συγκεντρωθείτε για λίγα λεπτά στον εαυτό σας». ν
Η Ζιζέλ απολαμβάνει τα πρωινά πριν πάει στη δουλειά, μερικά λεπτά χαλάρωσης και ηρεμίας στη Νέα Υόρκη, μαζί με την κορούλα της Βίβιαν. ν
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gisele Bündchen (@gisele) στις
ν
Πράγματι, όταν ο άνθρωπος απομακρύνεται από τον εαυτό του, την καρδιά και τον πυρήνα της ύπαρξής του, τότε γεμίζει με εκνευρισμό, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, οργίζεται με ασήμαντα πράγματα, θυμώνει εύκολα και επιτίθεται στους άλλους χωρίς λόγο. Αυτά τα σημάδια συμπεριφοράς δείχνουν ότι έχει χάσει τον έλεγχο.
Σε άλλες περιπτώσεις, η απομάκρυνση από τον πυρήνα της ύπαρξής μας εκδηλώνεται με παθολογικές φοβίες, ανασφάλειες, άγχη και κατάθλιψη που εξασθενούν τον οργανισμό και τον κάνουν ευάλωτο στις ασθένειες. ν
Τα οφέλη του διαλογισμού
Μπορεί η χαλάρωση να μην είναι ο στόχος του διαλογισμού, συχνά όμως είαι το αποτέλεσμα. Στη δεκαετία του 1970, ο Χέρμπερτ Μπένσον, ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δημιούργησε τον όρο «ανταπόκριση χαλάρωσης» μετά από έρευνες σε ανθρώπους που ασκούνταν στο διαλογισμό. Η απόκριση χαλάρωσης, σύμφωνα με τα λόγια του Μπένσον, «είναι μια αντίθετη, ακούσια απάντηση του οργανισμού που προκαλεί μείωση της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος».
Έκτοτε, πολλές ιατρικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει στην ψυχή και το σώμα η συγκέντρωση:
• Χαμηλή πίεση αίματος • Βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος • Χαμηλότερη καρδιακή συχνότητα • Λιγότερη εφίδρωση • Βραδύτερος αναπνευστικός ρυθμός • Λιγότερο άγχος • Μείωση των επιπέδων κορτιζόλης στο αίμα • Λιγότερη κατάθλιψη και περισσότερα συναισθήματα ευεξίας • Λιγότερο στρες • Ξεκούραση και αναζωογόνηση του οργανισμού • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού ν
Το σούπερ μοντέλο Αλεσσάντρα Αμπρόζιο. Πηγή: Instagram ν
Κάνοντας τα πρώτα βήματα
Ο διαλογισμός δεν είναι τίποτε άλλο από το να μάθουμε να συγκεντρωνόμαστε στο εστιακό μας κέντρο, στον πυρήνα της ύπαρξής μας, σε σημείο που να μην διασπάται η προσοχή μας και να μην ταράζεται το μυαλό απ’ όσα συμβαίνουν γύρω μας.
1. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος χωρίς δυνατούς θορύβους και εξωτερικές περισπάσεις.
2. Καθίστε με την πλάτη όρθια σε μια καρέκλα ή σε ένα μαξιλάρι διαλογισμού.
3. Κλείστε τα μάτια και αρχίστε να παίρνετε βαθιές εισπνοές από τη μύτη.
4. Εστιάστε την προσοχή σας στην αναπνοή σας χωρίς να ελέγχετε το ρυθμό ή την έντασή της. Εάν το μυαλό σας περιπλανιέται, επιστρέψτε και εστιαστείτε ξανά στην αναπνοή σας.
5. Συνεχίστε να αναπνέετε βαθιά από τη μύτη αρχικά για 2-3 λεπτά. Αυτό σημαίνει 10 εισπνοές-εκπνοές. Στη συνέχεια αυξήστε τον αριθμό σε 20 και μετά σε 30. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των αναπνευστικών κύκλων, τόσο μεγαλύτερη η ψυχική δύναμη που εκλύεται. Λέγεται πως αν φτάσει κάποιος στις 100 αναπνοές, είναι τέτοια η πνευματική συγκέντρωση και η εκλυόμενη δύναμη που μπορεί να πετύχει οποιονδήποτε στόχο έχει ορίσει για τον εαυτό του.
Όπως έχουν διαπιστώσει οι ερευνητές, η καθημερινή άσκηση αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη, με θετικές επιδράσεις στην εγκεφαλική λειτουργία και το ανοσοποιητικό σύστημα των διαλογιζόμενων.
Ωστόσο, αυτά είναι παράπλευρα αποτελέσματα. Ο σκοπός του διαλογισμού δεν είναι να επιτύχει οφέλη. Η γέφυρα με τον εαυτό παίρνει πολύ χρόνο για να χτιστεί. Και γίνεται σταδιακά. Επομένως, ούτε αυτό πρέπει να αποτελεί στόχο. Για να το θέσουμε διαφορετικά, στόχος του διαλογισμού είναι να μην έχεις στόχο. Είναι να είσαι απλώς παρών.
Στο προχωρημένο επίπεδο, που αποκαλέσαμε δεύτερο στάδιο, επέρχεται η απελευθέρωση του νου από την προσκόλλησή του σε πράγματα και καταστάσεις που δεν μπορεί να ελέγξει, όπως οι εξωτερικές συνθήκες ή τα ισχυρά εσωτερικά συναισθήματα που αναστατώνουν τον εαυτό.
Όταν ο νους μας δεν περισπάται αλλά παραμένει γαλήνιος και ατάραχος είναι σημάδι προσέγγισης στον εαυτό.
Ο απελευθερωμένος ή «φωτισμένος» ασκούμενος δεν ακολουθεί πλέον άσκοπα τις επιθυμίες του ούτε προσκολλάται σε πρόσωπα και πράγματα, αλλά γίνεται κύριος του εαυτού του, διατηρώντας έναν ήρεμο νου και μια αίσθηση εσωτερικής αρμονίας με όλους και με όλα όσα βρίσκονται κάτω από τον ουρανό.