Ο βελονισμός μπορεί να ρίξει την υψηλή αρτηριακή πίεση, επιδρώντας έτσι ενισχυτικά στη θεραπευτική αγωγή των καρδιοπαθειών.
ν
O ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ επιδρά στις φυσικές χημικές ουσίες που είναι γνωστές ως ενδορφίνες, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στη θεραπευτική αγωγή της καρδιοπάθειας, ανακοίνωσαν πρόσφατα ερευνητές.
Με πειράματα που έγιναν σε γάτες, οι ερευνητές έδειξαν ότι η τεχνική του βελονισμού, που έχει ιστορία 3.000 ετών, έχει σαφή φυσική επίδραση στο σύστημα των ενδορφινών, που συχνά αποκαλούνται “το φυσικό οπιούχο σύστημα του σώματος”, εξαιτίας του τρόπου που αυτό ρυθμίζει τη μυϊκή λειτουργία και τον πόνο.
«Ανακαλύπτοντας με ποιο τρόπο ο βελονισμός χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα για τη ρύθμιση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε πώς η τεχνική αυτή θα μπορέσει ενδεχομένως να εφαρμοστεί σε ορισμένους ασθενείς για τη θεραπεία της υψηλής πίεσης του αίματος και την καρδιοπάθεια», είπε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Tζον Λόκχαρστ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ίρβινγκ.
O Λόνγκχαρστ, σε συνεργασία με τον δρα Λι Πενγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σαγκάης, διαπίστωσε ότι ενέσεις ναλοξόνης (naloxone), ενός φαρμάκου που εμποδίζει τη λειτουργία του συστήματος των ενδορφινών, μπλόκαρε την ικανότητα του βελονισμού να μειώνει την αρτηριακή πίεση σε γάτες.
Σε ανακοίνωση του 1997, σχετικά με το βελονισμό, επιβεβαιώθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ ότι η ναλοξόνη μπορεί να μπλοκάρει τα αποτελέσματα του βελονισμού, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή είναι η βάση για την αξιοπιστία της παραδοσιακής τεχνικής, η οποία χρησιμοποιεί βελόνες για τη διέγερση άγνωστων συστημάτων του σώματος.
Αλλά ενώ η ανακοίνωση των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας αναφέρει πως υπάρχουν ενδείξεις ότι ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει τη ναυτία και ορισμένα άλλα συμπτώματα, δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην πίεση του αίματος. ν
Αν και ο βελονισμός στην Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία αποτελεί κορυφαία θεραπευτική μέθοδο εδώ και 3.000 χρόνια, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες της Δύσης ανακαλύπτουν τη σπουδαιότητά του. Τελευταία αποδείχτηκε ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στη θεραπευτική αγωγή των καρδιοπαθών. Image: Supplied ν
Oι Λόνγκχαρστ και Λι χρησιμοποίησαν μια χημική ουσία που είναι γνωστή ως βραδυκινίνη (bradykinin) και απελευθερώνεται φυσιολογικά σαν απάντηση σε μολύνσεις, ενώ αυξάνει την πίεση του αίματος σε γάτες.
O βελονισμός εμπόδισε την ικανότητα της βραδυκινίνης όσον αφορά την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αλλά όταν προστέθηκε ναλοξόνη στο μίγμα, η αρτηριακή πίεση αυξήθηκε και πάλι.
«Οι ενδορφίνες είναι γνωστό ότι βοηθούν στην πρόληψη της καρδιοπάθειας, αλλά ποτέ προηγουμένως δεν είχαμε δει ότι μπορούν να επηρεαστούν από το βελονισμό», είπε ο δρ. Λόνγκχαρστ, του οποίου οι διαπιστώσεις δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Φυσιολογίας.